MENU

Με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, 12 Μαρτίου, υπό τη σκιά των δηλώσεων της καθηγήτριας, Αναστασίας Κοτανίδου, περί κούρασης των μελών της και λάθη στη λήψη αποφάσεων, αναμένεται νέα παράταση του lockdown αλλά και οδηγίες για το πως θα περάσουμε την Καθαρά Δευτέρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί νέα παράταση του lockdown, ενώ αναφορικά με την Καθαρά Δευτέρα, πιθανότατα να γίνουν συστάσεις στους πολίτες, προκειμένου να μην ενταθεί το τρίτο κύμα διασποράς του κορονοϊού. Τις αποφάσεις της Επιτροπής των λομωξιολόγων θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πάντως για την Καθαρά Δευτέρα δεν υπάρχει καμία κυβερνητική εντολή για κλείσιμο των πάρκων της χώρας, ωστόσο δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε αυτά με όχημα εφόσον ανήκουν σε διαφορετικό δήμο από αυτόν που κατοικεί ο κάθε πολίτης. 

Επομένως και την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και επιτρέπουν μετακίνηση από δήμο σε δήμο μόνο εάν αυτή γίνεται χωρίς αυτοκίνητο, δηλαδή πεζή ή με ποδήλατο. 

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ειδική απαγόρευση για το πέταγμα χαρταετού, ωστόσο, οι κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι εάν κάποιος πολίτης πιαστεί σε έλεγχο να μετακινείται εκτός δήμου με αυτοκίνητο για να πετάξει χαρταετό θα του κοπεί πρόστιμο.

Παράλληλα υπάρχει σύσταση των αρμοδίων προς τους πολίτες να ακούσουν τις συστάσεις των ειδικών και να μην σημειωθούν εικόνες συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα για να μην υπάρξει επιπλέον διασπορά του κορονοϊού.

Lockdown συνέχεια

Για ακόμα μία ημέρα  τα νέα  κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 2.500 χιλιάδες  (2.570 συγκεκριμένα) ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Γι' αυτό και «κλειδώνει» η παράταση του lockdown, όπου καθημερινά τα κρούσματα ξεπερνούν το 50%, όπως φαίνεται από την κατανομή. 

Από το περασμένο Σάββατο και έπειτα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική με τις εισαγωγές να αυξάνονται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», σημείωσε ο υπουργός κατά την ενημέρωση της Τετάρτης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως «η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στα όριά της».

Τα SMS στο 13033 για μετακίνηση

Αυστηρά είναι τα μέτρα για τις μετακινήσεις, όπως προαναφέρθηκε με τα SMS στο 13033 να είναι σε ισχύ και για τις εντός του δήμου κινήσεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Eτσι για τις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν οι εξής τροποποιήσεις:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.

Πώς επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Επίσης, από τους νέους κανόνες εξαιρείται η μετακίνηση σε γιατρό εκτός δήμου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού σε περίπτωση που ζητηθεί σε έλεγχο από την αστυνομία. Τέλος επιτρέπεται κάποιος να μετακινηθεί σε σούπερ μάρκετ ή τράπεζα εκτός δήμου με την αυστηρή προϋπόθεση το κατάστημα να βρίσκεται εντός 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Πηγή: ethnos.gr 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Lockdown και Καθαρά Δευτέρα: Οι αποφάσεις της Επιτροπής υπό τη σκιά των δηλώσεων Κοτανίδου (vids)
EVENTS