MENU

Σαν ένα «τέρας» κρυμμένο σε μια ντουλάπα. 

Ένα τέρας που ενώ ξέρεις ότι πρέπει να το «σκοτώσεις» εσύ το θρέφεις κι άλλο. Για να συνεχίσει αυτό να «σκοτώνει». 

Ξέρεις τι κάνει και δεν μιλάς. 

Ξέρεις τι κάνει και προσπαθείς να το καλύψεις, να βρεις τάχα μου δικαιολογίες, ίσως να προσποιηθείς πως δεν βλέπεις. 

Και ακόμα και αν δεν ξέρεις, όταν μαθαίνεις προσπαθείς να το κρατήσεις μέσα στη ντουλάπα. Να μην το δουν άλλοι. Να μη μάθουν τις πράξεις του. 

Και όταν τελικά μαθαίνουν όλοι, διότι πια το κακό δεν κρύβεται, λες ότι θύμα ήσουν κι εσύ. Άλλου είδους θύμα, αλλά σε κορόιδεψε και σένα. Και δεν σκέφτεσαι ότι μπορεί να φταις. Και δεν ζητάς καν συγγνώμη. 

Το γεγονός ότι κομματικοποιήθηκε, και όχι απλά πολιτικοποιήθηκε, ένα τέτοιο ζήτημα είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό. Αυτή είναι η πολιτική σκηνή αυτού του τόπου, να το θυμόσαστε την επόμενη φορά που θα πάτε να ψηφίσετε. 

Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να ρίξουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. + Κάθε λογικός άνθρωπος, κάθε μη φανατικός αντιλαμβάνεται πολύ καλά για ποιο λόγο είμαστε εδώ που είμαστε και επίσης για ποιο λόγο δεν θα πάμε μπροστά. 

Με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, με αφορμή την υπόθεση του συγκεκριμένου ηθοποιοί, με αφορμή όσα καταγγέλονται δημόσια και για άλλους τι θα έπρεπε να αφορά όλους ανεξαιρέτως, από τους κυβερνώντες, τους λοιπούς πολιτικούς τους πολίτες; 

Οι υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν να πάρουν τάχιστα και αμερόληπτα τον δρόμο της δικαιοσύνης και να επιβληθούν κυρώσεις άμεσα σε όλους τους θύτες. «Ο κόσμος να χαθεί, να επικρατήσει δικαιοσύνη» όπως το είχε πει η εισαγγελέας στην δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Και να νιώσουμε όλοι πως οτιδήποτε κι αν μας συμβεί, πως όση δύναμη έχει ένας θύτης μπορεί να λογοδοτήσει και αν κριθεί ένοχος να τιμωρηθεί. 

Η υπόθεση Λιγνάδη είναι μάχη ενάντια σε ένα ολόκληρο σύστημα που επιχείρησε κι επιχειρεί να μη χυθεί άπλετο φως. Αυτό είναι πια ξεκάθαρο. 

Μιλάμε εδώ για μια συγκεκριμένη περίπτωση την οποία πολλοί γνώριζαν και πολλοί συγκάλυπταν. Δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν γνώριζε η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός. Δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν γνώριζαν οι συνάδελφοι και οι φίλοι του. «Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας» είπαν κάποιοι. «Δεν είχε συμβεί τίποτα μπροστά μου» ισχυρίστηκαν άλλοι. «Ήμασταν φίλοι, αλλά δεν κάναμε στενή παρέα» ήταν άλλη δικαιολογία. 

Γνώριζαν οι γείτονές του, το παραδέχθηκαν. Αυτοί δεν… έπεσαν από τα σύννεφα. Μα γενικά ο φόβος επικρατεί εκεί που είναι σάπιοι οι θεσμοί. Και είχαν γίνει και κάποιες καταγγελίες. Αλλά και πάλι οι αρχές ολιγώρησαν.  

Και τελικά δεν μίλησε κανείς παρά το γεγονός ότι μιλάμε για την απεχθέστερη των πράξεων… Για κακοποίηση παιδιών. Αυτές είναι οι κατηγορίες. Ήταν παιδιά. Το ήξεραν. 

Στο ένταλμά τους οι δικαστικές αρχές επικαλούνται σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων πέραν αυτών για τις οποίες έχει καταμηνυθεί, ότι υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τέλεση βιασμών από τον ίδιο κατά συρροή και μάλιστα με τα θύματα να βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία! 

Και κάποιοι ακόμα κρύβονται. Και κάποιοι αποποιούνται της ευθύνης τους. Και κάποιοι δεν λένε ούτε συγγνώμη. Και κάποιοι μαλώνουν αν ήταν αριστερός ή δεξιός ο κατηγορούμενος. Δεν μας νοιάζει ποιοι ήταν οι φίλοι του, ούτε τι ψήφισε! 

Μας νοιάζει, όμως, να μην πληρώσει μόνο αυτός, αν δεν ήταν μόνο αυτός το «τέρας» στην ντουλάπα. Αν αυτός ήταν απλά ένας κρίκος μιας αλυσίδας, να καθαρίσει όλη η βρωμιά.

Μας νοιάζει, επίσης, να μην υπάρξει καμία προσπάθεια προστασίας άλλων ισχυρών και μη που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και σε άλλες παρόμοιες. Να μην υπάρξει κανένα προπέτασμα που θα καλύψει άλλα παρόμοια περιστατικά. 

Τώρα! Είναι η ευκαιρία… Στον αθλητισμό, στο θέατρο, παντού. Στην κοινωνία. Χωρίς καμία συγκάλυψη, χωρίς καμία προσπάθεια προστασίας από κανέναν για κανέναν. 

Ξέρουμε πως η ελληνική κοινωνία ανέκαθεν έτσι ήταν. Βλέπει, ακούει, παραξενεύεται, και μετά το προσπερνάει, διότι δε θέλει να μπλέξει. Ένας ακόμη λόγος που ορθώς, έστω και καθυστερημένα, ανοίγουν στόματα. 

Ευκαιρία να αλλάξει και αυτό. Αλλιώς συμμέτοχοι είναι όλοι! Συμμέτοχοι στο απαίσιο! 

«Απ' όλες τις αμφισβητήσεις ομορφότερη είναι όταν οι αδύναμοι σηκώνουν το κεφάλι και παύουν να πιστεύουν στη δύναμη των τυράννων» - Μπέρτολτ Μπρεχτ

Φτάνει με τους… εξαπατημένους! Συμμέτοχοι όλοι στο απαίσιο
EVENTS