MENU

Μια κρίσιμη εβδομάδα για την επιδημία του κορωνοϊού και για το ΕΣΥ ξεκινά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο - καταγράφηκαν 1.846 νέα κρούσματα και 622 εισαγωγές ασθενών, με περίπου τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι στο "Σωτηρία" νοσηλεύονται 263 ασθενείς.

Η άνοδος που καταγράφεται στα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθείται με αγωνία από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να αποκλείει πια επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση της. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων - καθώς και την περασμένη Παρασκευή, το θέμα πυροδότησε επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της.

Άλλα 1.846 κρούσματα προστέθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα στη μακρά επιδημιολογική λίστα της χώρας μας (συνολικά τα κρούσματα είναι 163.946). Τα 1.113 καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο ακολουθώντας τη δυνατή ροή των κρουσμάτων των προηγούμενων εργάσιμων ημερών, και τα 733 χθες, αποτυπώνοντας τη μείωση τεστ και συνεπώς κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε Κυριακή και αργία.

Η σύγκριση με τις προηγούμενες Κυριακές είναι ενδεικτική του διαφαινόμενου τρίτου κύματος. Την περασμένη Κυριακή, τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 484 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, κατά 51% λιγότερα σε σχέση με χθες. Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τα κρούσματα κορωνοιού ήταν 334. Δηλαδή τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκαν. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 237 θετικά κρούσματα (υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ένα αιφνίδιο lockdown από 3 έως 11 Ιανουαρίου) ενώ στις 10 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 445 κρούσματα.

Είναι προφανές πως τα 733 κρούσματα της πρώτης Κυριακής του Φεβρουαρίου προοιωνίζονται περαιτέρω άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης και τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να αναμένουν την πρώτη "καθαρή" επιδημιολογική εικόνα από την Τρίτη και μετά.

Αναμένονται έως και 2.200 κρούσματα ημερησίως αυτήν την εβδομάδα

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτύπωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Παρασκευή στην τακτική ενημερωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα έχει σαφή επιδείνωση εάν συγκριθεί η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου με την πρώτη του Φεβρουαρίου - την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 892 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, έναντι 625 κρουσμάτων ημερησίως που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συρροές σε εργασιακούς χώρους, η μη τήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια είναι οι βασικοί παράγοντες που όπως είπε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε αυτή τη φάση πυροδοτούν την έκρηξη της επιδημίας.

Πλέον αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 2.000-2.200 στο τέλος της εβδομάδας.

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο - μέχρι χθες ανέρχονταν σε 403. Οσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το “βρετανικό” μεταλλαγμένο στέλεχος και έξι για το “νοτιοαφρικανικό”. Μάλιστα, τα δύο τελευταία κρούσματα της “νοτιοαφρικανικής” μετάλλαξης εντοπίστηκαν στα Ιωάννινα.

Η πίεση στο ΕΣΥ

Η επίπτωση της επιδημίας στο ΕΣΥ που αποτυπώνεται ολοένα πιο έντονα, αποτελεί κρίσιμο δείκτη. Η ασφυκτική κατάσταση, την οποία βίωσε το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, «στοιχειώνει» τους αρμόδιους επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς.

Οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται σταθερά στις επιβαρυμένες περιοχές, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία – και επί της ουσίας πριν καν αυτά προλάβουν να προετοιμαστούν για το τρίτο κύμα. Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν δραματική κλιμάκωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο στην επικράτεια όσο και στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα τα μισά από το σύνολο των ημερήσιων κρουσμάτων.

Ωστόσο, πίσω από τον ημερήσιο αριθμό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων οι ειδικοί «βλέπουν» τους ασθενείς που θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν νοσηλεία. Έχει εκτιμηθεί ότι το 10%-15% των περιστατικών κορωνοϊού νοσηλεύονται, και το 5% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Την περασμένη Παρασκευή οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ήταν 1.684, με τους 448 εξ αυτών να είναι σε Μονάδες. Την ίδια ημέρα οι εισαγωγές ανήλθαν σε 232, με τις 121 στην Αττική, αποτυπώνοντας με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την μεγάλη κινητικότητα του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Το περασμένο Σάββατο έγιναν άλλες 225 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας. Στην Αττική έγινε το 62% των συνολικών εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Χθες οι εισαγωγές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, δίνοντας ενδεχομένως μια...ανάσα στους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται και πάλι υπό πολλή πίεση στα νοσοκομεία. Εισήχθησαν 165 ασθενείς από τους οποίους οι 88 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Υπενθυμίζεται το “κακό” σενάριο όπως το παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο το Μάρτιο θα έχει φτάσει η Ελλάδα τους 600 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, θυμίζοντας επίπεδα Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν χθες στους 262. Συνολικά νοσηλεύονται σε όλο το ΕΣΥ, σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, 1.848 ασθενείς.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για 2000 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας
EVENTS