MENU

Τα τετραψήφια κρούσματα του κορονοϊού για δεύτερο 24ωρο ενισχύουν τις ανησυχίες των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να έρχονται όλο και πιο κοντά τα πιο ενισχυμένα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού. 

Σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται η σύσκεψη της υπο-ομάδας των λοιμωξιολόγων, ενώ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί - όπως κάθε Παρασκευή - η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ώστε να καταλήξουν στο πώς θα κινηθεί η χώρα στο εξής, τι θα γίνει με lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας, ποια επιπλέον μέτρα θα επιβληθούν στις κόκκινες περιοχές (μεταξύ των οποίων και η Αττική). 

Να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο των ειδικών είναι η ανάγκη να μειωθεί η κινητικότητα στους δρόμους, στοιχείο που «χτυπά καμπανάκι» για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, καθώς προτεραιότητα για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. 

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που η Αττική, την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, συγκέντρωσε τα μισά από τα συνολικά κρούσματα της επικράτειας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία ημέρα ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίστηκαν 612 κρούσματα από τα 1.151 που ανιχνεύτηκαν στο σύνολο της χώρας. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας, καταγράφηκαν 209, στη Θεσσαλονίκη ανιχνεύτηκαν 83 το τελευταίο 24ωρο, ενώ στην Αχαΐα έφτασαν τα 82 κρούσματα. 

Τα 3 μέτρα που εξετάζονται

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες μέρες, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με βασικό στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας. Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει

Παρεμβάσεις στα σχολεία

Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο. 

Αύξηση 50% στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Έντονα αυξητική τάση, της τάξης του 50%, παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του κορονοϊού στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου - σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου - αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. 

Συγκρίνοντας, λοιπόν, τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.

Τσιόδρας: 8.000 τα νέα κρούσματα ανά εβδομάδα

Το απόγευμα της Τετάρτης, άλλωστε, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας στη Βουλή, προχώρησε στην εκτίμηση πως θα έχουμε ανά εβδομάδα 7.000 με 8.000 κρούσματα και πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αττική 4.000 ενεργά κρούσματα, κάτι που είναι παρά πολύ ανησυχητικό τη στιγμή που η σχετική καμπύλη, όπως την παρουσίασε, εμφανίζει κατακόρυφη αύξηση. Για παράδειγμα στο βόρειο τομέα παρουσιάζεται 81% αύξηση, στη δυτική Αττική 123% αύξηση, ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι άνω των 40 ετών. Εξού κιόλας υπογράμμισε ότι η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει.

«Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «Ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο», γι αυτό κιόλας προσέθεσε ότι αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι νοσηλίες, καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, τα παιδιά ναι μεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο δεν νοσούν σοβαρά. «Τα παιδιά για λόγους και βιολογικούς και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας, δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν. Μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά, επηρεάζονται λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr

Lockdown - Κορωνοϊός: Η Αττική «βράζει» - Αποφάσεις για νέα μέτρα, απαγόρευση κυκλοφορίας