MENU

Υπάρχουν μερικές νίκες που δεν έχουν σκορ. Υπάρχουν μερικές νίκες που δεν δίνουν βαθμούς ή τρόπαια. Κάτι τέτοιες νίκες όμως γράφουν ιστορία. Διότι, ανοίγουν τον δημοσιογραφικό δρόμο, που συχνά - πυκνά στην χώρας μας είναι στρωμένος με… αγκάθια. Διότι, προάγουν την έννοια της… ελευθεροτυπίας (όχι της παλιάς εφημερίδας) και της ελευθεροστομίας. Διότι, αναγκάζουν και αυτούς που κρίνουν να… κρίνονται!

Το SDNA πανηγυρίζει σήμερα. Πανηγυρίζει μία ιστορική νίκη. Μία νίκη που μακάρι να δημιουργήσει ένα καινούργιο #me_too στον χώρο του Τύπου, με τα «σφραγισμένα στόματα» και τα «κλειδωμένα πληκτρολόγια». Μία νίκη που ήρθε στις δικαστικές αίθουσες, μια νίκη που την πίστωσαν Έλληνες ΔΙΚΑΣΤΕΣ σε ένα σάιτ που από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του άσκησε οξεία κριτική, με αλήθειες όμως και γεγονότα! 

Για να μην το κουράζουμε περισσότερο, ας αναφερθούμε στα γεγονότα. Το όνομα του λειτουργού της Δικαιοσύνης έγινε ευρέως γνωστό στο ευρύ κοινό όταν κατέλαβε σημαίνουσα θέση στην αθλητική δικαιοσύνη (ΕΠΟ), έχοντας στην δικαιοδοσία του όλες τις υποθέσεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Στ.Κωνσταντίνο Μπαξεβάνη. 

Ωστόσο, απασχόλησε όλη την Ελλάδα, όταν το SDNΑ δημοσίευσε το βίντεο με τους έξαλλους πανηγυρισμούς του (με ερυθρόλευκη ενδυμασία) από το Σινάν Ερντέν, μετά από το νικητήριο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στον ημιτελικό του Final-4 της Κωνσταντινούπολης απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ υπήρχε και μία άλλη φωτογραφία από το τότε πρόσφατο παρελθόν που τον έδειχνε να πανηγυρίζει μία άλλη νίκη του μπασκετικού Ολυμπιακού από τα court seats του ΟΑΚΑ σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό!

Το ερώτημα λοιπόν που τέθηκε, ήταν αν όλα αυτά δημιουργούσαν ένα «ασυμβίβαστο» ανάμεσα σε έναν ανώτατο δικαστικό λειτουργό και έναν άνθρωπο που έδειχνε να εκφράζει ανοιχτά τις οπαδικές του πεποιθήσεις.

Επιστρέφοντας από το Final-4 (25/5/2017), ο συγκεκριμένος λειτουργός της Δικαιοσύνης υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του στην ΕΠΟ, επικαλούμενους λόγους ευθιξίας. Ωστόσο στράφηκε δικαστικά κατά του SDNA και των δημοσιογράφων Βασίλη Παπαθεοδώρου, Άρη Ασβεστά και Μαριάννας Αξιοπούλου, ζητώντας αποζημίωση (300.000 ευρώ) για ηθική βλάβη από 9 δημοσιεύματα που σύμφωνα με τον ίδιο έθιγαν την τιμή και την υπόληψη του.

Αυτό που ακολούθησε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν μία ιστορική δικαστική δικαίωση του SDNA και των εναγόμενων δημοσιογράφων του. Το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση έκρινε ότι κανένα από αυτά τα 9 δημοσιεύματα δεν είχαν στοιχεία που έθιγαν την τιμή και την υπόληψη του ανώτατου λειτουργού της Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται ρητά στο σκεπτικό της απόφασης, τα δημοσιεύματα περιείχαν οξεία κριτική και δημοσιογραφικές κρίσεις, οι οποίες σε κανένα σημείο δεν ήταν αστήρικτες ή προϊόν συκοφαντίας, γιατί δεν υπήρχε τίποτα ψευδές. 

Κάπως έτσι η ένδικη αγωγή κρίθηκε αβάσιμη, καθώς τα δημοσιεύματα δεν θεωρήθηκαν ψεύδη και συνεπώς δυσφημιστικά ή προσβλητικά για την τιμή ή την υπόληψη του συγκεκριμένου λειτουργού της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια ιστορική δικαστική απόφαση, διότι μιλάμε για μία υπόθεση ενός ανώτατου εν ενεργεία λειτουργού της Δικαιοσύνης απέναντι σε ένα Μέσο, απέναντι δηλαδή στον Τύπο, με το δικαστήριο να κρίνει αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις για συκοφαντική δυσφήμηση. Αυτή η νίκη είναι βέβαια εξίσου μια νίκη για την ανεξάρτητη, αντικειμενική και αμερόληπτη Δικαιοσύνη, που είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη!

Στο δικαστήριο για το SDNA και τους δημοσιογράφους παρέστη ο δικηγόρος μας Διαμαντής Μπασαράς, που σχολιάζοντας την απόφαση είπε: «Δεν είναι μόνον μια τεράστια δικαίωση για το SDNA και τους δημοσιογράφους, είναι, κυρίως, μια ακόμη γενναία απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, που εναρμονίζεται με τη σύγχρονη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Είναι μια απόφαση που δίνει το πρωτείο στην ελευθερία του Τύπου, ώστε να ασκεί το ρόλο του σε μια δημοκρατική κοινωνία, δηλαδή να αποκαλύπτει την αλήθεια και να ασκεί οξεία κριτική σε όλα τα δημόσια πρόσωπα».

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τεκμηριώνεται μέσα από σκεπτικό 45 σελίδων, που καταλήγει στο διά ταύτα αναφέροντας τα ακόλουθα: «Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει η ένδικη αγωγή να απορριφθεί ως ουσιαστικά αβάσιμη, καθώς στα προαναφερθέντα δημοσιεύματα περιλαμβάνονται μεν λέξεις και φράσεις για τον ενάγοντα οι οποίες συνιστούν άσκηση έντονης, δριμείας κριτικής, κατά τα προεκτεθέντα, ωστόσο δεν υπάρχει υπέρβαση των αρχών της υπεύθυνης δημοσιογραφίας και των ορίων του ανεκτού της κριτικής σε δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, στο πλαίσιο της λειτουργίας της δημοκρατικής κοινωνίας και έννομης τάξης και του θεμελιώδους ρόλου του Τύπου στη μετάδοση αξιόπιστων πληροφοριών και ιδεών...

...ώστε να θεωρηθούν τα δημοσιεύματα καθ αυτά, δυσφημιστικά και προσβλητικά της τιμής και της υπόληψης του ενάγοντος, παρέλκουσας της εξέτασης των ισχυρισμών των εναγομένων περί δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και κατάχρησης δικαιώματος που που συνίστανται στο ότι τα επίδικα δημοσιεύματα δεν περιέχουν ψευδείς και συκοφαντικούς για τον ενάγοντα, που είναι δημόσιο πρόσωπο και λειτουργός της Δικαιοσύνης, ισχυρισμούς, αλλά αποκλειστικά και μόνο κρίσεις και έκφρασης γνώμης εκ μέρους των ασχολούμενων με την αθλητική δημοσιογραφία συντακτών της ιστοσελίδας προς πληροφόρηση και ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού σε σχέση με ζητήματα της επικαριότητας. Τέλος ο ενάγων πρέπει, λόγω της ήττας του, να καταδικαστεί στην καταβολή των δικαστικών εξόδων των εναγόμενων, κατόπιν σχετικού αιτήματος τους. 

Για τους λόγους αυτούς 

Απορρίπτει την αγωγή».

Για μία ακόμα φορά, η αλήθεια έλαμψε. Το SDNA, ένα από τα ελάχιστα Μέσα που εμμένει στην ερευνητική και αποκαλυπτική δημοσιογραφία σε μία όχι και τόσο φωτεινή περίοδο, έχει καταφέρει μετά από 6 χρόνια - όπως και όλοι οι δημοσιογράφοι του - να αντιστέκεται και να κερδίζει όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στα δικαστήρια, υπηρετώντας με υπεύθυνο τρόπο τον ρόλο τους στην δημοσιογραφία. Κι ας παίζει ένα site πολύ συχνά μόνο εναντίον όλων. Δεν κερδίζει εξάλλου πάντα το «σύστημα», αλλά η καρδιά και το μυαλό όσων υπηρετούν τη συνείδηση τους. 

Μία απόφαση που αφιερώνεται σε όλους τους δημοσιογράφους, για την ακρίβεια σε όσους αισθάνονται ακόμα τέτοιοι...

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δικαίωση της αληθινής δημοσιογραφίας και του SDNA: Απορρίφθηκε αγωγή του εισαγγελέα Μπαξεβάνη!
EVENTS