Κάθετος να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, στην Αττική εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ethnos.gr.
«Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα στα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, αυξάνοντας έτσι τις φωνές που ζητούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να μείνουν κλειστά στην Αττική λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Η κρίσιμη και οριστική πρόταση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, υπενθυμίζεται ότι θα παρθεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής και η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Ο κ. Τζανάκης παράλληλα πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική «ίσως θα πρέπει να επιστρέψει το click away ή να ενταχθούν οι έλεγχοι, οι εικόνες του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να επαναληφθούν».
Ποιο είναι σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας κόντρα στη «μάχη» με τον κορονοϊό; «Πρέπει να κρατήσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 800. Με τους αριθμούς που έχουμε τώρα και σε συνδυασμό με τον χειμώνα και τους κλειστούς χώρους, οδηγούμαστε μαθηματικά σε μέρες Νοεμβρίου, σε δύο με τρεις εβδομάδες» απάντησε, ενώ ουσιαστικά θεωρεί δεδομένο ότι το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.
Τρεις είναι οι αιτίες, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στο «εικονικό τέλος του δεύτερου κύματος και το έναυσμα για το τρίτο και χειρότερο»:
Το ήδη φορτωμένο επιδημιολογικό φορτίο
Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού
Τα εμβόλια («δεν έχουν πάει καθόλου καλά»)
Όπως είπε στο ethnos.gr «όλα τα παραπάνω στοιχεία δρουν εναντίον της ελπίδας για επιστροφή στη μερική κανονικότητα. Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε νέους μήνες κατάθλιψης».
Ο Νίκος Τζανάκης πάντως θεωρεί ότι μεγάλος ρόλος στο να βρεθεί η ισορροπία ώστε να ξεπεράσουμε την πανδημία του κορονοϊού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες κρίνεται και από τη συμπεριφορά των πολιτών. «Δεν κινηθήκαμε σωστά. Δεν κρατήσαμε τα μέτρα του lockdown». Tέλος αναφερόμενος στη μετάλλαξη του κορονοϊού τόνισε ότι «ενδεχομένως να έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύω ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα και για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Πηγή: ethnos.gr