MENU

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μίλησε το Σάββατο (23/1) ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE αλλά και εκπρόσωπος της Ελλάδας, στα διεθνή fora για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στο άνοιγμα των οικονομικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, επιλογή την οποία και χαρακτήρισε σωστή.

«Προφανώς άλλες χώρες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από τη δική μας. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα; Ναι κατά τη γνώμη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Στην συνέχεια των λεγομένων του εξήγησε και τους λόγους, για τους οποίους απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί σε τρία ζητήματα, προκειμένου να καθυστερήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας.

«Αν τα μέτρα τηρούνται όταν οι συμπατριώτες μας μπαίνουν μέσα στα καταστήματα, τότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία» είπε ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στην τήρηση των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον η πλειοψηφία των πολιτών φορά μάσκα, ενώ πρόσθεσε πως δεν ανησυχεία για τους εξωτερικούς χώρους, αλλά για τα όσα συμβαίνουν μέσα στα καταστήματα. 

Έπειτα έκανε λόγο για οριζόντια εφαρμογή των μέτρων, για τα οποία και είπε: «Πρέπει τα μέτρα προστασίας να εφαρμόζονται οριζοντίως, παντού, σε όλους τους χώρους, χωρίς καμία εξαίρεση», ενώ το τρίτο όπου και αναφέρθηκε ήταν οι σωστές δειγματοληψίες.

Για αυτές ο κ.Μόσιαλος είπε ότι το βασικό είναι να μετράμε σωστά τα στοιχεία της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται πάρα πολλά διαγνωστικά τεστ, ενώ σημείωσε ότι αυτά τα τρία δεν έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο, κάτι που είχε σαν συνέπεια να ξεφύγει η κατάσταση.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής τόνισε ότι για την βρετανική μετάλλαξη ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα της Biontech, τα οποία δείχνουν πως το εμβόλιο, το οποίο έχει κατασκευάσει μαζί με την Pfizer είναι αποτελεσματικό. Για την μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής είπε πως με βάση όσα γνωρίζουμε τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά. 

Εξήγησε δε ότι υπάρχει αδημοσίευτη εργασία Νοτιοαφρικανών επιστημόνων σε ένα πολύ μικρό δείγμα 44 ατόμων, το οποίο δείχνει μεγάλη μείωση των αντισωμάτων, ενώ συγκρίνοντας αντίστοιχα παραδείγματα από τον ιό της γρίπης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ίσως χρειαστεό να αλλάξει εμβόλιο. Ωστόσο ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης είναι από 29% έως 60% το πολύ ενώ του εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό φτάνει στο 95% «άρα μιλάμε για ανόμοια πράγματα, άρα έκαναν υπόθεση εργασίας που υπερέβησαν λίγο κάποια δεδομένα».

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο δεν υπάρχει μόνο η ανοσία μέσω των αντισωμάτων, αλλά και η κυτταρική, η οποία δεν μετρήθηκε στην εν λόγω νοτιοαφρικανική μελέτη.«Και η κυτταρική ανοσία, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανοσοαπόκριση» κατέληξε χαρακτηριστικά στα λεγόμενα του. 

 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μόσιαλος: «Έτσι θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας» (vid)
EVENTS