MENU

Παράταση lockdown αποφάσισε η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Ιανουαρίου με τον Νίκο Χαρδαλιά να ξεκαθαρίζει ότι καμία ημερομηνία δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη και τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε Δυτική Αττική και Περιφέρεια, για τις οποίες ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς τα κρούσματα δεν μειώνονται όσο θα ήθελαν κυβέρνηση και ειδικοί.

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα όλα τα κομμωτήρια αλλά και το λιανεμπόριο με την διαδικασία του click away θα παραμείνουν κλειστά. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, μεγάλος αριθμός ειδικών από τους συνολικά 32 της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν τα δεδομένα για τον κορωνοϊό ήταν από την αρχή αρνητικοί, δεδομένου ότι θα ανοίξουν και τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου και θα αυξηθεί σημαντικά η κινητικότητα. Οι πληροφορίες του ethnos.gr σημείωναν ότι στην περίπτωση που οι ειδικοί είναι αρνητικοί στο να δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν θα έφερνε αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, πρώτα αναμένεται να επανέλθει το click away και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των κομμωτηρίων καθώς επίσης και άλλων δραστηριοτήτων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα, Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και τα Πανεπιστήμια.

Παραμένουν κλειστά μέχρι τις 18 Ιανουαρίου:

 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια
 • Βιβλιοπωλεία
 • Εκκλησίες
 • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής μανικιούρ-πεντικιούρ
 • Απαγόρευση κυνηγιού, ψαρέματος

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

 1. Άνοιγμα σχολείων: Nηπιαγωγεία, Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Η δια ζώσης εκπαίδευση θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για:

  - διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών
  - χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
  - όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο Covid-19, μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr. Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστούν με σειρά προτεραιότητας.

 2. Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα στούντιο αισθητικής.  
 3. Παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος.
 4. Χώροι λατρείας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων
 5. Επιχειρήσεις: Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και με ραντεβού, με τήρηση απόστασης στο 1,5 μέτρο.
 6. Στα δικαστήρια συνεχίζονται τα ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα
 7. Στις 16 και 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Super League 1 και χωρίς παρουσία κοινού.
 8. Σε ότι αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους στρατιωτικής θητείας με τη 2021 Α' ΕΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να συνοδεύονται στο κέντρο εκπαίδευσης από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση, που θα χορηγείται από τις πύλες των στρατοπέδων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test.
 9. Αφίξεις από το εξωτερικό: Υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών για όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα έως και τις 21 Ιανουαρίου, από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, αλλά και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο χρόνος περιορισμού θα είναι όσες οι μέρες διαμονής τους. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα, θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο τεστ pcr όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ταξιδιώτες του εξωτερικού, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα plf.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Παράταση lockdown: Kλειστά κομμωτήρια και λιανεμπόριο