MENU

Τα «σπασμένα» των Χριστουγέννων βγαίνουν σιγά σιγά στο προσκήνιο και η ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται. Οι ειδικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για να μην υπάρξει ολίσθηση μέσα στις γιορτές, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν εισακούστηκαν, μιας και η εικόνα των γεμάτων δρόμων, πλατειών και καταστημάτων ήταν αδιάψευστος μάρτυρας.

Ετσι φτάσαμε αισίως στο 2021 και ο κορονοϊός, όχι μόνο είναι εδώ αλλά, συνεχίζει να απειλεί. Ως εκ τούτου μπαίνει στο τραπέζι η παράταση του lockdown, καθώς οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η Αττική συνεχίζει να παραμένει η «πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων με 210 καταγεγραμμένα νέα περιστατικά χθες, με τα κεντρικά και δυτικά της Αθήνας να κρατούν και πάλι τα πρωτεία με 52 και 64 διαγνώσεις αντίστοιχα, βόρειο και νότιο τομέα να μοιράζονται από 21 κρούσματα, την ανατολική Αττική να σημειώνει 32 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού και τον Πειραιά 20. 

Η κατάσταση στην Αττική θα κρίνει και τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης και των λοιμωξιολόγων καθώς στην Περιφέρεια αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Αττική έχει το τετραπλάσιο ιικό φορτίο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε 79 κρούσματα το περασμένο 24ωρο. Ωστόσο, υπάρχει κι εκεί ανησυχία, καθώς παρατηρείται σταθεροποίηση, σύμφωνα και με την ανάλυση των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, η οποία δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. 

Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», εξήγησε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Σε συναγερμό η Βόρεια Ελλάδα

Ακόμη και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, με το βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίζει να δημιουργεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς και να αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρό πρόβλημα στα νοσοκομεία. 

Ενδεικτικά, σε Ροδόπη και Κοζάνη τα κρούσματα ξεπερνούν τα 30 (37 και 31 αντίστοιχα), ενώ Καβάλα, Σέρρες, Ξάνθη, Φλώρινα, Έβρος και Μαγνησία ακολουθούν επίσης με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. 

Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε χθες και η Λακωνία με τα 21 κρούσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση από τα μηδενικά περιστατικά που καταγράφηκαν στην περιοχή την ημέρα των Χριστουγέννων.

Πηγή: ethnos.gr 
 

Κορωνοϊός: Η Αττική στα «κόκκινα», ανησυχία για την σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη