MENU

Η χώρα μας τα πηγαίνει καλά στη μάχη με τον κορωνοϊό, τούτο είναι αναμφίβολο. Και προφανώς αυτή η επιτυχία δεν οφείλεται στην τύχη. Οφείλεται ασφαλώς στην κυβέρνηση που πήρε άμεσα μέτρα περιορισμού και οφείλεται επίσης στους Έλληνες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα υπάκουσαν. Ας μην μπούμε παρακαλώ σε περαιτέρω συζήτηση επ’ αυτού, όλοι έχουν δικαίωμά στις απόψεις τους. 

Ουδείς όμως έχει δικαίωμα να ρισκάρει όσα έχουμε πετύχει συλλογικά μέχρι σήμερα. Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας από την αρχή της πανδημίας έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων. Δεν είχα την ελπίδα ότι θα άλλαζε κάτι τώρα. Αντιθέτως εξακολουθώ να ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα πράξει το σωστό και δεν θα διακινδυνεύσει να γκρεμίσει μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα ό,τι έχτισε με κόπο και κόστος μέχρι σήμερα. 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Αδυνατώ να καταλάβω για ποιο λόγο οι εκκλησίες θα τελούν τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έστω και κεκλεισμένων των θυρών.

Σε τι ακριβώς εξυπηρετούν αυτές οι λειτουργίες, πέραν του ότι δίνουν μια αφορμή στους πιο ανυπάκουους πιστούς να μαζευτούν απ’ έξω και να κολλήσουν τον ιό; 

Εφόσον η λειτουργία στην Μητρόπολη μεταδοθεί τηλεοπτικά από την δημόσια τηλεόραση, όλες οι άλλες εκκλησίες πρέπει να μείνουν κλειστές. Οτιδήποτε διαφορετικό συνιστά αχρείαστο ρίσκο. 

Επιπλέον, το γεγονός ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό για δύο ώρες την Μεγάλη Παρασκευή, αποτελεί δημόσια πρόσκληση σε μπελάδες! Εφόσον ισχύσει, θεωρώ δεδομένο ότι θα προκύψει όχι απλώς συνωστισμός αλλά κακός χαμός στους περισσότερους ναούς της χώρας. 

Δεν είμαι πιστός, ωστόσο έχοντας μεγαλώσει σε σπίτι πιστών, ανησυχώ.  Θα είναι αδύνατον να πείσω την μητέρα μου να μην πάει να προσκυνήσει τον Επιτάφιο, εφόσον της δοθεί η δυνατότητα. Κι αν στην ουρά βρίσκονται εκατό πριν από εκείνη και όλοι προσκυνούν, φιλούν δηλαδή τον Επιτάφιο, αντιλαμβάνεστε πόσο πιθανό είναι να κολλήσει.
Η Ιερά Σύνοδος για μια ακόμα φορά προτάσσει την υλική υπόσταση της πίστης αντί της πνευματικής. Μα η ίδια Μεγάλη Εβδομάδα, αν καταλαβαίνω καλά, συμβολίζει το αντίθετο: τον θρίαμβο του πνεύματος επί της σάρκας.  Την νίκη της ζωής επί του θανάτου. Η επιμονή της Ελληνικής Εκκλησίας να θεωρεί τα ντουβάρια των ναών της σημαντικότερα από την δημόσια υγεία, υπηρετεί το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. Η πίστη δεν είναι μια πνευματική, εσωτερική διαδικασία, μας λέει ξανά και ξανά με τις αποφάσεις της η Ιερά Σύνοδος. 

Είναι προφανώς ένα εταιρικό προϊόν που διατίθεται μόνο σε συγκεκριμένους χώρους.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα με ενοχλούσε, ούτε και θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν οι συνθήκες ήταν ομαλές.  Σε συνθήκες πανδημίας όμως η συγκεκριμένη λογική δεν είναι απλώς λανθασμένη, είναι εγκληματική. 

Άρα, έτσι όπως το βλέπω εγώ, η κυβέρνηση  έχει μονάχα μια επιλογή: την απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα.  Έχει αναλάβει το κόστος ανάλογης απαγόρευσης ήδη μια φορά, όταν η Ιερά Σύνοδος ουσιαστικά δεν συνεργάστηκε. Ας το αναλάβει και δεύτερη. Η πλειονότητα της κοινωνίας είναι μαζί της. 
 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλείστε τις προτού να είναι αργά
EVENTS