MENU

Και για να έρθουμε στο προκείμενο. Τούτες τις μέρες που μας κυνηγάνε κάθε λογής εχθροί ορατοί κι αόρατοι, έχει προκύψει κι ένα μείζον – όπως εξελίσσεται – θέμα με τους θρησκευόμενους που δεν διανοούνται πως θα μείνουν μακριά από το «σώμα και το αίμα» του Χριστού, πως δεν θα περάσουν γονατιστοί κάτω από τον ανθοστόλιστο Επιτάφιο, πως δεν θα εκκλησιαστούν, μεγαλοβδόμαδο που ‘ρχεται.

Αντιληπτό και μέχρι σ’ ένα σημείο η ακαταμάχητη ανάγκη τους να επικοινωνήσουν με το Θείο κατανοητή. Ειδικά υπό το σκότος το διαβολικό που μας περιβάλει το δέον για ψηλάφηση της υπέρτατης δύναμης και επαφή με αυτήν, όπως μας την δίδαξαν είναι για κάποιους ύψιστο θέμα επιβίωσης.

Όμως θέμα επιβίωσης είναι για όλους, τις μέρες αυτές, και η απόσταση από κάθε τι που ενέχει κινδύνους μόλυνσης από τον ιό.

Ειπώθηκε από χείλη επίσημα, ακούστηκε από ειδικούς, από επιστήμονες, από γιατρούς, από κυβερνητικά στελέχη: όχι στον συγχρωτισμό! Μας έκλεισαν στα σπίτια, μας περιόρισαν τις μετακινήσεις, μας έκοψαν τις επαφές γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: Όχι στον συνωστισμό.

Η προσπάθεια επικοινωνίας με τον Θεό δεν προϋποθέτει πάντα ειδικό χώρο. Θέλεις να προσευχηθείς θρησκευόμενε, ευσεβή, ταπεινέ πολίτη; Σπίτι σου! Στο εικονοστάσι σου!

Το να αψηφάς περιοριστικά μέτρα, να μπαίνεις σε εκκλησίες με ύφος σπουδαιότητας επαναστάτη κι όχι ταπεινής ευλάβειας, το να κοινωνείς για να δείξεις ότι τα ‘χεις καλά με τον Θεό κι ανθρώπους δεν φοβάσαι, δεν είναι έκφραση θρησκευόμενου, είναι πράξη καθαρά φανατικού θρησκόληπτου!

Πόσο μίσος και ανοησία, κάποιοι άνθρωποι, καταφέρνουν να τυλίξουν μέσα σε μια συσκευασία με επιγραφή «Θρησκεία»;

Ο φανατισμός, είναι ασθένεια πιο βαριά και περισσότερο επικίνδυνη από τον κορονοϊό. Φανατικοί «Ταλιμπάν» – θρησκόληπτοι, φανατικοί «χούλιγκαν» - οπαδοί ομάδων, φανατικοί ιδεών – δογματικοί αμαθείς κι αμετακίνητοι, και γενικά οι αδιάλλακτοι είναι οι επιβραδυντές του πολιτισμού!

Για τον κορονοϊό, σήμερα, αύριο, σε δυο τρεις μήνες, θα βρεθεί εμβόλιο και θα νικηθεί. Εμβόλιο για τους φανατικούς δεν θα ανακαλυφθεί ποτέ. Όταν οι μάσκες θα αποσυρθούν να τρομάζεις με τους ανθρώπους που φορούν (αόρατες μεν αλλά) ευδιάκριτες παρωπίδες.

Και για να κλείσουμε. Ο Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ ήταν οπαδός του… δόγματός: «Δεν θα πέθαινα ποτέ για μια ιδέα· μπορεί να ήταν λάθος.» Σωστός!

Θέλεις να προσευχηθείς θρησκευόμενε πολίτη; Στο εικονοστάσι σου!