MENU

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη υπήρξε μακρά διαφωνία σχετικά με το εάν στο κοινό ανακοινωθέν θα γινόταν λόγος περί διαμοιρασμού των βαρών, ώστε να επέλθει η απαραίτητη οικονομική «ανάσα», αναφέρει το Bloomberg.

Στην προ ημερών συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είχαν πετάξει το «μπαλάκι» στους ηγέτες της, οι οποίοι, όμως, τους το… επέστρεψαν ζητώντας τους να επανέλθουν με νέες προτάσεις σε δύο εβδομάδες, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία πίεζαν για πιο ριζικά βήματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ουσιαστικά, πίεζαν για την έκδοση του ευρωπαϊκού κορωνο-ομολόγου.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταφέρει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, στη συνεδρίαση. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica. Ο Κόντε, βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ,  ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής. 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε έκκληση να προχωρήσει η έκδοση του κορωνο-ομολόγου, ωστόσο η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Η Ιταλία, ακόμη, έθεσε «βέτο» στην παρουσίαση του ESM ως λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.   

Το Bloomberg κάνει λόγο για μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση.

Επιμένει στο κορωνο-ομόλογο η Αθήνα

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, επέμεινε στην ανάγκη έκδοσης του κορωνο-ομολόγου.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, στήριξε την επιστολή που υπέγραψαν οι εννέα ηγέτες της Ε.Ε. αναφορικά με το εν λόγω αίτημα, τονίζοντας πως αυτές οι εννέα χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Προειδοποίηση Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν- να υπενθυμιστεί πως συνυπογράφει την επιστολή για το κορωνο-ομόλογο- προειδοποίησε, με τη σειρά του, ότι η πανδημία ριψοκινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: cnn.gr

ΕΕ: Αδιέξοδο στις συζητήσεις των «27» για το κορωνο-ομόλογο
EVENTS