MENU

Πάση θυσία επιχειρεί το Μαξίμου να κατεβάσει από τα ύψη της επικαιρότητας το «έγκλημα» των Τεμπών προκειμένου να ανακάμψει το τραυματισμένο προφίλ της κυβέρνησης, αφού δεν διστάζει, όπως τονίζεται ήδη από πολιτικούς και νομικούς κύκλους, να παίξει για άλλη μια φορά με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Για τον λόγο αυτό εικάζεται πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υπόλογος για το «μπάζωμα» του πεδίου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, φεύγει -προς το παρόν- από το διακομματικό μικροσκόπιο της Βουλής και οδηγείται στις κλειστές πόρτες του δικαστικού συμβουλίου. Η «πρωτοβουλία» του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ (η δεύτερη μετά την προσεκτικά σχεδιασμένη, όπως φαίνεται, παραίτησή του από τα μέχρι πρότινος καθήκοντά του ως υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να τεθεί στη διάθεση της προανακριτικής) να ζητήσει ο ίδιος να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή, προσφέρει, στην πραγματικότητα, στην κυβέρνηση:

● Κέρδος σε πολιτικό χρόνο. Η έκβαση της διαδικασίας στο δικαστικό συμβούλιο (συγκροτείται από μέλη του Αρείου Πάγου, του ΣτΕ και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου) προβλέπει τα εξής δύο ενδεχόμενα: α) να κρίνει βάσιμη την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) και να τον παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο β) να αποφανθεί ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής και να εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα, κλείνοντας το κεφάλαιο «Τριαντόπουλος».

Ομως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση διερευνώντας έγγραφο υλικό και μαρτυρικές καταθέσεις, δεν έχει τη δυνατότητα αναβάθμισης του κατηγορητηρίου. Εάν ο αρεοπαγίτης εντοπίσει ενδείξεις τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων ή ενδείξεις ενοχής για έτερο πολιτικό πρόσωπο, υποχρεούται να επιστρέψει αμελλητί τον φάκελο ώστε να κινηθούν και πάλι οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα για την ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων, οπότε θα φτάσει και πάλι η υπόθεση στη Βουλή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς υποστηρίζει πως έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής περισσότερων κυβερνητικών στελεχών αλλά και κακουργηματικών πράξεων, επιμένει το κεφάλαιο «μπάζωμα» να παραμείνει στο στάδιο της προδικασίας που διενεργείται, προκειμένου να φωτιστεί η εθνική πλέον υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις.

● Νέα ευκαιρία αντεπίθεσης στην αντιπολίτευση. Η «γαλάζια» πτέρυγα επιχαίρει για την εξέλιξη εκτιμώντας πως αποσυντονίζει τα κόμματα μπροστά στην κοινωνική απαίτηση της απονομής δικαιοσύνης. Πρώτος ο πρωθυπουργός υπενθυμίζεται πως έδωσε τον τόνο, υποστηρίζοντας πως η πράξη του Χρ. Τριαντόπουλου «απεγκλωβίζει την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από τις τοξικές μικροκομματικές διαμάχες στις οποίες εξακολουθούν να επιδίδονται τα άλλα κόμματα», ενώ ο ίδιος διερωτήθηκε (στη σχετική πρόσφατη ανάρτηση) εάν «θα συμφωνήσουν με την πρωτοβουλία του ή θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τεχνάσματα και υπεκφυγές».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εγκέφαλοι που επιχειρούν να βελτιώσουν το κλίμα για την κυβέρνηση, με τους συγκεκριμένους χειρισμούς εκθέτουν:

1. Το κύρος της Βουλής -και τη σχετική προσωπική δέσμευση του νέου προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη- προσθέτοντας στην «κακή στιγμή» της εξεταστικής για τα Τέμπη την παρωδία της προανακριτικής της μιας ημέρας. Ενδεικτική άλλωστε της αντιμετώπισης των θεσμών από το κυβερνητικό επιτελείο ήταν χθεσινή αποστροφή του υφυπουργού Δικαιοσύνης μάλιστα, στην αίθουσα της Ολομέλειας: «Ανώτατοι δικαστές, οι οποίοι θωρακίζονται συνταγματικά με εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, θα διεξάγουν την κύρια ανάκριση, η οποία θα γίνει σε πραγματικό καθεστώς μυστικότητας, ενώ η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης από τη Βουλή είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις αρχές που επιβάλλονται». Ο ίδιος πάντως, ομολόγησε ουσιαστικά πως το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να κάνει «κατά μείζονα λόγο» ό,τι μπορούσε να κάνει η προανακριτική.

2. Τα ίδια τα μέλη της προανακριτικής σε δικονομικές περιπέτειες. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που εκπροσωπεί τη Νέα Αριστερά στην επιτροπή, έθεσε από την πρώτη στιγμή το ερώτημα: «Αν η θεσμική ακροβασία οδηγήσει τελικά σε αθώωση του κ. Τριαντόπουλου με ευθύνη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν θα πρόκειται εδώ ακόμη και για περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της;».

Μέσα από το εξώδικο που κοινοποιήθηκε χθες στα 27 μέλη της από την εκπρόσωπο του συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού, συνάγεται πως ήδη οικογένειες των θυμάτων σκοπεύουν να κινηθούν νομικά, υπογραμμίζοντας μεταξύ ότι: «Τυχόν παράλειψη διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας από την προανακριτική επιτροπή επιφέρει ερευνητέες ποινικές ευθύνες για όλα τα μέλη της και δη, μεταξύ άλλων, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας του άρθρου 239 ΠΚ.

3. Τους «γαλάζιους» βουλευτές που εκπροσωπούν την πλειοψηφία στην επιτροπή σε δύσκολη (σ.σ. υπό άλλες συνθήκες) άσκηση, καθώς υποχρεούνται να συντάξουν και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, μεμονωμένα το πόρισμα που θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να παραπεμφθεί ο Χρ. Τριαντόπουλος στο δικαστικό συμβούλιο, τεκμηριώνοντας το σκεπτικό του κειμένου στη βάση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την παράβαση καθήκοντος, που διά στόματος Μάκη Βορίδη, από την αρχή της σχετικής κοινοβουλευτικής συζήτησης για την κυβέρνηση «δεν στοιχειοθετείται».

Σήμερα πάντως, αναμένεται πολιτική θύελλα στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει εν τη γενέσει την έρευνα της προανακριτικής - παρότι έγκυροι νομικοί συνομιλητές υπογραμμίζουν πως τα μέλη της οφείλουν να μην παραιτηθούν από το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθήκον τους.

Στη δεύτερη και προφανώς τελευταία συνεδρίαση που προγραμματίστηκε το μεσημέρι θα τεθεί το αίτημα Τριαντόπουλου, θα εγκριθεί από την πλειοψηφία και θα γραφτεί ο επίλογος. Τα αρμόδια επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο., αποφάσισε να αποχωρήσει πριν από τη λήξη των εργασιών, αφού προηγουμένως καταθέσει τη λίστα των μαρτύρων που προετοίμασε (υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνονται οι Σκέρτσος, Γεραπετρίτης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός), ο Σωκράτης Φάμελλος σκοπεύει να τοποθετηθεί ηχηρά σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ η πτέρυγα κατέθεσε εκ νέου την πρόταση τροπολογίας για την κατάργηση της ειδικής παραγραφής υπουργικών αδικημάτων. Οπως ανέφεραν οι πληροφορίες, τη στάση της αποχώρησης από την προανακριτική ενδέχεται να επιλέξει και η Νέα Αριστερά.

Το κλίμα στη χθεσινή Ολομέλεια ήταν εκρηκτικό, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «θεσμική εκτροπή» και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να μιλά για τις «τελευταίες ημέρες μιας σάπιας διακυβέρνησης».

Βουλή: Θύελλα για το «μπάζωμα» της προανακριτικής