Ξημερώνει Κυριακή, και στην περιοχή των Σφαγείων, σε ένα ξενοδοχείο δίπλα από το μαγαζί που τραγουδά τα Σάββατα η Άννα Βίσση, φτάνει ο Έντι Ράμα μέσα σε ένα μαύρο τεθωρακισμένο GMC Yukon. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει προσκαλέσει τη διασπορά σε ένα μεγάλο πανηγύρι.
Έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης έχει κόσμο που περιμένει για τον αστυνομικό έλεγχο και αρκετά αλβανικά κανάλια. Το μενού της ενδυμασίας έχει τα πάντα: σακάκια, μπλούζες με επώνυμες στάμπες, πολύχρωμες φόρμες συνοδεία καδένας, κοτλέ παλτό με καπέλο και φαλακρά βουνά με παχιά μούσια. Από τα μεγάφωνα ακούγεται μια κυρία να φωνάζει: «Άιντε Σελανίκου…».
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Μέλη της αλβανικής διασποράς στην ομιλία Ράμα στη Θεσσαλονίκη Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Η εκδήλωση έχει χιλιάδες οπαδούς του Ράμα που ήρθαν να τον παρακολουθήσουν από όλη την Ελλάδα εν αναμονή των εκλογών του 2025. Ο Έντι Ράμα, γιος ενός γλύπτη από το Δυρράχιο και μιας οδοντιάτρου από τη Χειμάρρα, είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2013, ενώ προηγουμένως ήταν δήμαρχος στα Τίρανα.
Η επίσκεψη του σε συνδυασμό με την υπόθεση Μπελέρη όμως δημιουργεί ένα ιδιαίτερο κλίμα. Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εκ νέου παρουσία του Ράμα στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την προκλητική. Στα Τίρανα από την άλλη, λένε ότι επιθυμούν να αναδείξουν το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, ενώ στην υπόθεση Μπελέρη μάλλον βλέπουν το πρόσωπο πάνω στο οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει μια ζώνη επιρροής στο παραλιακό μέτωπο της Αλβανίας.
Ο Έντι Ράμα στη Θεσσαλονίκη Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Μέσα στο χώρο της εκδήλωσης τώρα, αυτό που παρακολουθούμε είναι μια περφόρμανς με βάση το κόκκινο. Δεκάδες σημαίες με τον αλβανικό αετό, κόκκινα φούτερ, κόκκινα φουλάρια, κόκκινα γυαλιά. Κυρίες ντυμένες με παραδοσιακές στολές έχουν έρθει από την Αθήνα και χορεύουν.
Πριν την ομιλία του Ράμα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η Άνχελα Περιστέρη, τραγουδίστρια από την Αλβανία, ερμηνεύει τραγούδια πίστας στις 11 το πρωί. Η μουσική σηκώνει ποτό.
Η Άνχελα Περιστέρη Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο ράπερ Noizy Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ακολουθεί ο Noizy, ένας διάσημος ράπερ, ο οποίος με το που ανεβαίνει στη σκηνή ένα τσούρμο από παιδιά τρέχει στην πίστα και τον κυκλώνουν. Με μπορντώ φόρμα και ένα ρολόι που λάμπει από τα διαμάντια, θυμίζει κάτι από τον Snik. Ο Αργύρης, Αλβανός κάτοικος Αθήνας φορά ένα μπλουζάκι Philipp Plein και λέει αστιευόμενος ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να πληρώνουμε είσοδο για το θέαμα.
Ο Βέρι σηκώνει την κόρη του στους ώμους του, ενώ αυτή κρατά μια αλβανική σημαία. Είναι μόλις τρεις μήνες στην Ελλάδα και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με τα λίγα ελληνικά που ξέρει. Ζει στα Μουδανιά της Χαλκιδικής και εργάζεται ως κτίστης με βάση την πέτρα. Τελευταίος που συναντάμε είναι ο Άλο, ένα ψηλό παιδί με πολλά πλεκτά κοτσιδάκια. Σπουδάζει υδραυλικός, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή του Ιπποκρατείου με τη μητέρα του. Προσφέρεται να μου μεταφράσει τι λέει ο Έντι Ράμα, όσο μου σχολιάζει ότι ο Μπελέρη είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, αλλά η ελληνική μειονότητα έχει δικαιώματα και πρέπει να εκπροσωπείται.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ο κόσμος είναι τόσος πολύς που δε χωράει στην αίθουσα. Μια ηλικιωμένη κυρία μεταδίδει την ομιλία μέσω βιντεοκλήσης στην κόρη της. Αρκετοί κάθονται όρθιοι, οι πόρτες είναι ανοιχτές και κάποιοι παρακολουθούν την εκδήλωση από μια τηλεόραση που έχει στηθεί εκτός.
Έξω από την αίθουσα, το γκρι του ουρανού πάνω από τον Θερμαϊκό δε δένει τόσο αρμονικά με τις κόκκινες σημαίες και τον μαύρο αετό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι είναι σήμερα εδώ έχουν δέσει με την ελληνική κοινωνία και έχουν χτίσει με τον κόπο και τον ιδρώτα τους πολλά από τα σπίτια της πόλης.
Πηγή: news247.gr