Η ιατροδικαστής η οποία ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σορό της Μαλένας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αιτία θανάτου του παιδιού ήταν η ηπατική ανεπάρκεια, υποστήριξε ότι τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της δεν θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο συμπέρασμα εγκληματικής συμπεριφοράς.
Στο εδώλιο η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία αυτή τη φορά δικάζεται για την υπόθεση των θανάτων των δυο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας, παρακολουθούσε την κατάθεση κρατώντας σημειώσεις.
Η μάρτυρας υπεραμύνθηκε των συμπερασμάτων της έκθεσης νεκροψίας-νεκροτομής που φέρει την υπογραφή της σε σχέση με τη μεταγενέστερη των Καρακούση – Καλογρηά που διέγνωσε ασφυκτικό θάνατο.
Η ιατροδικαστής δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων για τα ευρήματά της κατά τη διάρκεια της νεκροψίας της 3,5 ετών Μαλένας που άφησε την τελευταία της πνοή τον Μάρτιο του 2019. Η Μαλένα ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που έφυγε από τη ζωή, ενώ είχε διαγνωσθεί με λευχαιμία και νοσηλευόταν στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Κατέληξε λίγη ώρα μετά την πρώτη χημειοθεραπεία της και ενώ οι γιατροί εμφανίζονταν πεπεισμένοι ότι θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της.
Η μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει από πού προήλθαν τα ίχνη στο πρόσωπο του παιδιού, αφού της υπέδειξαν σχετική φωτογραφία της νεκρής Μαλένας, με την κατηγορούμενη να στρέφει το βλέμμα της προς το παράθυρο για να μη βλέπει.
«Εγώ είχα να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, αν ήταν βίαιος ο θάνατος και ποια ήταν η αιτία θανάτου», εξήγησε η ιατροδικαστής η οποία σημείωσε πως το σημάδι δίπλα στο στόμα του παιδιού «είναι στο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικού χειρισμού και δεν είναι κάκωση». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της προσκόμισε στο δικαστήριο σειρά συγγραμμάτων, προκειμένου να στηρίξει τις αναφορές της.
Η ιατροδικαστής απέκλεισε τον στιγμιαίο θάνατο και την ανακοπή λόγω της κυάνωσης, ενώ εξήγησε ότι το σημάδι στο μάγουλο του παιδιού «είναι ίχνος ιατροφαρμακευτικού χειρισμού στο μάγουλο, δεν είναι κάκωση και το σχήμα προσομοιάζει σε αυτοκόλλητη ταινία για την τοποθέτηση ρινοπλαστικού σωλήνα στο πλαίσιο της ΚΑΡΠΑ».
«Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι προηγήθηκε ΚΑΡΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Σήμερα γνωρίζετε πώς βρέθηκε αυτό το παιδί από τους γιατρούς;
Μάρτυρας: Εμείς γνωρίζουμε ό,τι μας λέει ο γιατρός μετά προστέθηκαν στοιχεία από την ανακρίτρια.
Πρόεδρος: Γιατί δεν άφησαν εντύπωμα και τα υπόλοιπα αυτοκόλλητα;
Μάρτυρας: Μπορεί να ήταν πιο μακριά στον χρόνο του θανάτου, αλλά αυτά θα σας τα πουν οι ειδικοί.
Μπορεί να εξαρτάται και από το είδος της κολλητικής ταινίας, μπορεί ακόμα και από την πίεση κατά την τοποθέτηση. Εξαρτάται καθαρά πώς αντιδρά το δέρμα. Το συγκεκριμένο είναι ίχνος και όχι κάκωση.
Η κ. Τσάκωνα κλήθηκε να εξηγήσει τις διάφορες της ασφυξίας και της υποξίας.
Όπως ανέφερε η μάρτυρας στην περίπτωση ασφυκτικού θανάτου εκτός από κακώσεις και ασφυκτικές κηλίδες στη σορό θα είχε καταγράφει στο ήπαρ «νέκρωση στη ζώνη τρία».
Αυτή η αναφορά προκάλεσε σειρά ερωτήσεων, με την πρόεδρο μάλιστα απευθυνόμενη στη μάρτυρα να λέει: «Είναι αντιφατικά αυτά που μου λέτε…» και την ιατροδικαστή να απαντά: «Τα ίδια λέω…».
Πρόεδρος: Δεν έχω αντιληφθεί γιατί τα ερμηνεύετε διαφορετικά…
Μάρτυρας: Δεν τα ερμηνεύω διαφορετικά. Είναι δύο διαφορετικά βιβλία… Η κάθε ζώνη είναι ευάλωτη σε κάτι.
Η ιατροδικαστής υπογράμμισε πως στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Μαλένας οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια συμφώνησε και ο παθολογοανατόμος που συνεργαζόταν, Εμμ. Αγαπητός, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση. «Το ήπαρ ήταν κατεστραμμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: newsbeast.gr