Το περιστατικό που αποκαλύπτει το thessToday.gr, έλαβε χώρα σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα, ωστόσο δεν θεωρείται ως μεμονωμένο. Σύμφωνα με μαρτυρίες η ρίψη πυροτεχνημάτων στην πευκόφυτη περιοχή της Χαλκιδικής είναι αρκετά συνηθισμένη και όλα τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης χρησιμοποιούν ανελλιπώς την συγκεκριμένη πρακτική μετά τα μεσάνυχτα.
Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Κοσμήτορας στη σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας στο ΑΠΘ αναφέρει στο ThessToday.gr ότι η βάση των πυροτεχνημάτων είναι το φώσφορο, ένα χημικό στοιχείο που ωθεί στην ανάπτυξη θερμοκρασιών άνω των 500 βαθμών Κελσίου. «Έστω ένα μικρό θραύσμα του πυροτεχνήματος να πέσει σε ξερά χόρτα, τότε εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές. Θέλει πολλή προσοχή, γιατί οι κάφτρες και τα υπολείμματα των πυροτεχνημάτων πέφτουν στο έδαφος με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να πάρουν φωτιά τα ξερά χόρτα ή καύσιμη ύλη των πεύκων απαιτούνται θερμοκρασίες γύρω στους 300 – 320 βαθμούς. Τα πυροτεχνήματα μπορεί να φτάσουν και στους 600 βαθμούς. Άρα, έχουμε εν δυνάμει φωτιές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κύκλοι δασολόγων εξηγούν επίσης ότι απαγορεύεται η χρήση αντικειμένων που σχετίζονται με σπινθήρες -πλην αγροτικού, ελεγχόμενου εξοπλισμού-, ακόμη και αν φαίνονται αθώα. Άλλωστε, κατά τον κ. Δημητρακόπουλο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι περισσότερες πυρκαγιές εκδηλώνονται στις 4 Ιουλίου, στην ημέρα Ανεξαρτησίας, όπου σε όλες τις κατοικίες πραγματοποιείται η ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.
Πηγή: thessToday.gr, ethnos.gr