MENU

Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά συμμετείχαν στην τεράστια αστυνομική επιχείρηση στην Κίσσαμο, με επίκεντρο κυρίως τα μέλη δύο μεγάλων, γνωστών, οικογενειών και τους συλληφθέντες να φθάνουν τους 16, αν και οι κατηγορούμενοι συνολικά είναι 22.

Η ΕΛ.ΑΣ τόλμησε να «σπάσει» ένα …άβατο που είχε δημιουργηθεί χρόνια τώρα στην ευρύτερη περιοχή, από τον Πλατανιά μέχρι το Καστέλι. Ένα κράτος εν κράτει που τα ηνία κινούσαν συγκεκριμένα άτομα, τα οποία φέρονται να είχαν γίνει τρόμος και φόβος σε όλη την περιοχή. Ουδείς τολμούσε να τα αγγίξει, να τα ελέγξει, να τους βεβαιώσει μία παράβαση, να τους κάνει μία σύσταση. Εκβιασμοί, ζωοκλοπές, αγροζημιές, επιδοτήσεις από το …παράθυρο, ρεύμα και νερό τσάμπα, ξυλοδαρμοί, ζωοκτονίες και πολλά ακόμα.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρχε κόσμος που είχε φθάσει σε ακραία σημεία απόγνωσης. Φοβόταν και είχε χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη του στην ΕΛ.ΑΣ, θεωρώντας ότι δεν μπορεί κανείς να τους προστατεύσει.

Όπως αναφέρει το cretalive.gr το ασφυκτικό πρεσάρισμα είχε ξεκινήσει μήνες πριν με εντατικούς έως εκνευριστικούς ελέγχους που φυσικά ήταν εσκεμμένοι. Έλεγχοι ζώων, βαρελόσκυλα, όπλα, ΚΟΚ, φιμέ τζάμια. Με το «καλημέρα» η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη επεδίωξε να περάσει το μήνυμα: «ανοχή τέλος».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τον Ιανουάριο ανέλαβε την προανάκριση αθόρυβα και μεθοδικά το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Μία προανάκριση που έμελλε να «αγκαλιαστεί» με υποδειγματικό τρόπο επιχειρησιακά σήμερα, Τρίτη, οπότε και πιάστηκαν στον ύπνο αφού δεν είχε ακόμα ξημερώσει όταν έγιναν τα «ντου» στα σπίτια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή και αιφνιδίασε πολλούς, ακόμα και εκπροσώπους φορέων και Αρχών.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ.:
«Από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, εξαρθρώθηκαν -4- εγκληματικές ομάδες τα μέλη της οποίας συνδέονται μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς και ενέχονται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών αγροτικών περιοχών, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα (18.06.2024) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, των Τμημάτων Τροχαίας Χανίων και Ηρακλείου, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και ποιμνιοστάσια, των μελών των εγκληματικών ομάδων, συνελήφθησαν -16- ημεδαποί και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη τριών -6- ημεδαπών (μεταξύ των οποίων και -2- ανήλικοι) σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, πρόκληση σωματικών βλαβών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, βία κατά των υπαλλήλων και για παράβαση των νόμου για τα όπλα, καθώς και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής.

Ειδικότερα, έπειτα από πολύμηνη συστηματική έρευνα και αξιοποίηση του συλληφθέντος προανακριτικού υλικού διακριβώθηκε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις δραστηριοποιούνταν συντονισμένα και συγκροτημένα τουλάχιστον από το 2019 σε περιοχές των Δήμων Κισσάμου Σελίνου-Κανδάνου και Πλατανιά.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη των ομάδων ενεργώντας μεθοδικά επέβαλαν ένα καθεστώς τρομοκρατίας, με χρήση βίας, απειλών, σωματικών βλαβών, χρήση πυροβόλων όπλων και λοιπών εγκληματικών πράξεων με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο επιτύγχαναν με την καταπάτηση αγροτεμαχίων για τα οποία ουδεμία νόμιμη αξίωση είχαν και την οικονομική εκμετάλλευση μέσω της ανεξέλεγκτης βόσκησης των ποιμνίων τους (χωρίς την καταβολή αντιτίμου).

Η υπολογιζόμενη οικονομική ζημιά που είχαν προκαλέσει υπερβαίνει το 1.565.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης εξιχνιάστηκαν, επίσης, μία περίπτωση ληστείας σε βάρος αλλοδαπού την 03.02.2024 σε περιοχή του Δήμου Χανίων και μία πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος ημεδαπού την 13.04.2024 σε περιοχή του Δήμου Κισάμου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν 200 ανεπιτήρητα προβατοειδή, ενώ εντοπίσθηκαν 14 ζώα συντροφιάς (σκύλοι) για τα οποία δεν τηρούνταν από τους ιδιοκτήτες τους οι προβλεπόμενοι κανόνες ευζωίας και βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 31.600 ευρώ.

Επιπροσθέτως, εξιχνιάσθηκε περίπτωση θανάτωσης σκύλου την 02.05.2024 σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου για την οποία επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ Χανίων εκτελέστηκαν εκκρεμείς εντολές διακοπής ρευματοδότησης σε συνολικά επτά παροχές υπό στοιχεία δραστών.

Τέλος, ακινητοποιήθηκαν -12- Ι.Χ.Φ αυτοκίνητα, βεβαιώθηκαν -24- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους -2.580- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης».

Πηγή: newsbomb.gr

Χανιά: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με πάνω από 100 αστυνομικούς- Εξαρθρώθηκαν 4 εγκληματικές ομάδες