MENU

Έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη οι έρευνες παίρνουν νέα τροπή, καθώς μετά τα γκρίζα σημεία που ανέδειξε το πόρισμα των τεχνικών συμβούλων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων στο μικροσκόπιο του εφέτη ανακριτή της Λάρισας μπαίνουν οι εύφλεκτες ουσίες και οπτικό υλικό που σβήστηκε.

Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές του μοιραίου τρένου για να διαπιστωθεί τι φορτίο μετέφερε ενώ ζητούν απαντήσεις για το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας.

Φως στις «γκρίζες ζώνες» που είχαν επισημάνει οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων αναμένεται να φέρει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας. Διορίζει νέο πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποστέλλει σε εργαστήρια του Λονδίνου και του Καναδά βίντεο που έχουν σβηστεί από την πορεία των δύο τρένων αλλά και εύφλεκτα υλικά που έχουν εντοπίσει οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών.

Συγγενείς των θυμάτων και ο τεχνικός τους σύμβουλος δεν αποκλείουν την ύπαρξη παράνομου φορτίου με εύφλεκτες ύλες που δεν θα έπρεπε να υπήρχε. Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές της εμπορικής αμαξοστοιχίας και να κληθούν να καταθέσουν οι επιχειρηματίες των οποίων τα προϊόντα μεταφέρονταν τη μοιραία νύχτα.

Ένα από τα «γκρίζα σημεία», σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του OPEN, των ερευνών αποτελεί το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του εμπειρογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, «Ο χώρος "μολύνθηκε" γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου δύο στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά, όπως χαλίκια και μπετόν».

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού ότι ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε εξώδικό της, είχε κατονομάσει τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, ότι αυτός ήταν που έδωσε εντολή για το μπάζωμα.

Δημήτρης Πλακιάς: «Να πάνε φυλακή αυτοί που φταίνε»
Την ίδια στιγμή, πάντως, που στον ανακριτή είναι ο τελικός λόγος για τυχόν ποινικές ευθύνες, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν ένα πράγμα: «Να πάνε φυλακή αυτοί που φταίνε».

Ο Δημήτρης Πλακιάς που έχασε την κόρη της και τις δυο ανιψιές του ξέσπασε, μιλώντας στο MEGA. «Είναι σαν ένα κακό όνειρο, ένα χρόνο τώρα ζούμε ένα κακό όνειρο. Χάσαμε τρία κορίτσια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Πλακιάς.

Μιλά παρά τον πόνο του για τα παιδιά του, για τα αγγελούδια του που βρήκαν άδικο θάνατο στα Τέμπη. «Με τις ξαδέρφες της μεγάλωσαν μαζί, μαζί σχολείο, σπουδές όλα μαζί. Αυτό που ζητάμε είναι δικαιοσύνη. Η εξεταστική δεν λέει τίποτα. Όλοι οι συγγενείς των θυμάτων και ένα εκατομμύριο Έλληνες απαιτούν να τελειώσει η πολιτική ασυλία και να πάνε φυλακή αυτοί που φταίνε».

Και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, θέλουμε να πάνε φυλακή αυτοί που φταίνε. Αν ο κύριος Καραμανλής ή κάποιος άλλος δεν έχει ευθύνη θα είμαι ο πρώτος που θα βγει να ζητήσει συγγνώμη», συμπλήρωσε.

«Έχουμε μάθει στη ζωή να παλεύουμε. Η ζωή δεν θα είναι ποτέ ίδια για όλη την οικογένεια Πλακιά. Έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε σε αυτή τη χώρα ένα καλύτερο μέλλον για το μέλλον της Ελλάδας για τα κορίτσια μας και την νεολαία της Ελλάδας που βγήκε στους δρόμους», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν το 2022 σε ένα βράδυ να βαφτίζουν έναν άνθρωπο σταθμάρχη στο πιο κρίσιμο σημείο».

Πηγή: newsbomb.gr

Τέμπη: Οι «γκρίζες» ζώνες του δυστυχήματος, ο τρίτος πραγματογνώμονας και οι κραυγές των οικογενειών