Ο Νίκος Παππάς γνωστοποίησε εχθές πως θα κατέλθει υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η σχέση του με την Κουμουνδούρου ήταν επεισοδιακή, σχέση που ξεκίνησε όταν ο ίδιος εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Ο στόχος για τον δήμο Αθηναίων
Η πρώτη φορά που επισήμως ο Νίκος Παππάς είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική ήταν στις 4 Απριλίου 2023. Σε συνέντευξή του αποκάλυπτε την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας και μάλιστα πως τον είχαν προσεγγίσει ο Αλέξης Τσίπρας και η Λιάνα Κανέλλη. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ιδέα έχει γεννηθεί εδώ και καιρό μέσα στο κεφάλι μου» είχε πει, συμπληρώνοντας πως του είχε τηλεφωνήσει «η Λιάνα Κανέλλη, η οποία με συνεχάρη και με ευχαρίστησε, παροτρύνοντας με και αυτή να ασχοληθώ με τα κοινά. Το ίδιο συνέβη και με ένα τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα».
Πέντε ημέρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ανακοίνωνε την στήριξη του κόμματος στο εγχείρημα του Νίκου Παππά: «Ο μεγάλος περίπατος της ταλαιπωρίας και της οικογενειοκρατίας κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Η επιθυμία του γνωστού διεθνούς καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, παλιότερα και της ΑΕΚ, του Νίκου Παππά να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας είναι μια πολύ θετική εξέλιξη».
«Χάρηκα πολύ που ήδη πήρα τη στήριξη από τον Αλέξη Τσίπρα» δήλωσε ο Νίκος Παππάς μια εβδομάδα αργότερα (Vice). Ωστόσο το θετικό κλίμα δεν έμελλε να κρατήσει πολύ.
Η αλλαγή μετά τις εθνικές εκλογές
Τρεις ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, στις 28 του μηνός, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το αρνητικό ποσοστό του 20%, ο Νίκος Παππάς παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας μετά άλλων και για την υποψηφιότητά του. «Ο κ. Τσίπρας με στήριξε δημόσια, από εκεί και πέρα είναι ένα κόμμα με το οποίο ουδέποτε είχα κάποια αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις, δεν με εξέφραζαν απόλυτα», είχε δηλώσει, με αρκετούς τότε να εκτιμούν πως ο αρραβώνας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κρατήσει.
Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που σφραγίστηκαν από την παραίτηση Τσίπρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, έκαναν σαφές πως ο Νίκος Παππάς ενδιαφερόταν όλο και λιγότερο να κατέλθει υποψήφιος. Ο ίδιος έβλεπε τότε το μέχρι πρότινος ισχυρό κόμμα να χάνει μεγάλο ποσοστό της δύναμής του, ενώ η πρόθεσή του να φτιάξει μια δημοτική παράταξη «χωρίς χρώματα» συναντούσε κλειστές πόρτες και από άλλους κομματικούς οργανισμούς.
Το ενδιαφέρον του είχε ήδη υποχωρήσει όταν η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε ποιος θα λάβει το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας. Ωστόσο το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συνονόματος του καλαθοσφαριστή, Νίκος Παππάς πρότεινε στις 27 Ιουλίου να πραγματοποιηθεί συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με το πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι διαθέσεις του.
Πράγματι στις 2 Αυγούστου οι Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Ρήγας, Κατερίνα Κνήτου και Μάγκυ?Δούση τον συνάντησαν αλλά οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Νίκος Παππάς δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην καλαθοσφαιριστής είχε ζητήσει να έχει εκείνος τον απόλυτο έλεγχο της παράταξης και της προεκλογικής καμπάνιας, να λάβει διαφόρων ειδών στήριξη από την Κουμουνδούρου και να μην κατέλθει με το όνομα «Ανοιχτή Πόλη». Εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε τους όρους του και το χρίσμα έλαβε ο Κώστας Ζαχαριάδης έναντι του Νίκου Φίλη.
Ο ίδιος άλλωστε είχε πει σε συνέντευξή του (Alpha) στις 26 Οκτωβρίου: «Στην αρχή πήγα στους φίλους μου στο ΚΚΕ στον Περισσό, μίλησα με τον κ. Κουτσούμπα. Δυστυχώς φάγαμε άκυρο, θέλω να πω ότι εγώ ήθελα να κάνω κάτι διευρυμένο, χωρίς να υπάρχουν χρώματα και κόμματα από πίσω. Μου είπαν ότι αυτή η θέση είναι καταχωρημένη, υπάρχουν και καρέκλες. Μου είπαν μάλιστα ότι θα φάω και το κεφάλι μου, δεν χάνει ο Μπακογιάννης».
Το ενδιαφέρον για τον Στέφανο Κασσελάκη
Εκείνη την εποχή ο Νίκος Παππάς άρχιζε να δείχνει ενδιαφέρον για τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην ίδια συνέντευξή του, αναφερόμενος στο μεγάλο μιντιακό ενδιαφέρον για το πρόσωπο του τότε νεοεκλεγέντα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι «κινείται κυρίως από τα συστημικά Μέσα για να απομυθοποιήσετε έναν άνθρωπο "φρέσκο". Δεν ξέρω τι κάνει ο ίδιος, εγώ που είχα μια συνομιλία μαζί του μου φάνηκε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα προοδευτικός, ευαίσθητος, με μεγάλη διάθεση να προσφέρει». Είχε βρει μάλιστα κοινά στοιχεία ανάμεσα στον ίδιο και τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως τα όσα λέγονται για το βιοτικό επίπεδο του δεύτερου και την Αριστερά, «θεωρώ είναι μια προκατάληψη, το βιώνω κι εγώ και το βίωσα στην δική μου υποψηφιότητα όσο κράτησε».
Μια εβδομάδα αργότερα στις 3 Νοεμβρίου οι Κασσελάκης και Παππάς συναντήθηκαν από κοντά, σε εστιατόριο στο Κολωνάκι για να συζητήσουν. Τυχαία βρέθηκε στην περιοχή και ο Χάρης Δούκας, που 20 μέρες νωρίτερα είχε εκλεγεί δήμαρχος, ενώ ο φακός που ακολουθούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απαθανάτισε την σύντομη συνάντηση.
Η επικοινωνία των Κασσελάκη – Παππά ήταν τακτική το επόμενο διάστημα. Ο πρώην καλαθοσφαριστής βρέθηκε μάλιστα στις 12 Νοεμβρίου σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας και παρακολούθησε το μεγάλο μέρος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καταργώντας έτσι την απόσταση που έλεγε πως τον χωρίζει από τα οργανωμένα κόμματα. Λίγες ημέρες αργότερα οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν: Πως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει τον Νίκο Παππά για την Ευρωβουλή.
Ο χαρακτήρας και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο πρώην καλαθοσφαιρστής, έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής, κάτι που φαίνεται να μην αποθάρρυνε τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο Νίκος Παππάς μιλά άλλωστε με πολύ καλά λόγια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον θεωρεί «αποφασισμένο» και «καθαρό άνθρωπο». Αυτό που έχει ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέλθει με τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρός του γνωστοποίησε πως ανοίγει η πλατφόρμα στον isyriza προκειμένου να καταθέσουν τα βιογραφικά τους όσοι και όσες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί οι 35 από τους 42 υποψηφίους να προκύψουν μέσα από τις προκριματικές εκλογές. Παραμένει άγνωστο εάν θα τεθεί στη βάσανο της ψήφου των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς ή θα λάβει θέση απευθείας με την έγκριση του προέδρου του κόμματος.
Πηγή: ethnos.gr