MENU

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης και τονίζοντας πως η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων.

«Το 147 δεν είναι ένα απλό νούμερο, είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλη κριτική που υπερβαίνει τα όρια για το γεγονός της μη σύστασης νομοπαρασκευαστικής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

«Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ε ναι, δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους. Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία» είπε ο κ. Φλωρίδης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αλλαγών στο δικαστικό χάρτη της χώρας με επίκεντρο και την πρόταση της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας για την κατάργηση 50 Ειρηνοδικείο, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι θα προσπάθεια μέσα από διάλογο για να εκφραστούν όλοι και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε υπάρχει περίπτωση να μην ακουστούν οι απόψεις όλων. Φυσικά, έχει απόψεις και η κυβέρνηση η οποία έχει και την πρωτοβουλία της νομοθετικής ρύθμισης» πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης.

Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης επισήμανε πως με τις προωθούμενες αλλαγές ικανοποιούνται τέσσερα αιτήματα της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης της χώρας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, τάχθηκε κατ´ αρχάς υπέρ των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ωστόσο το ερώτημα, μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και προσέθεσε ότι η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια και υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη.

Αναφερόμενη στο νέο δικαστικό χάρτη, που έχει προγραμματίσει η Κυβέρνηση, η πρόεδρος της Ένωσης επισήμανε ότι « προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις – την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, τόνισε ότι υπάρχει δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων και ο ισχύων δικαστικός χάρτης δεν αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λειτουργία ενός δικαστηρίου λόγω απουσίας δικαστών.

Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτήρισε σοβαρές τομές, μερικές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τάχθηκε υπέρ και των νέων διατάξεων για κατάργηση των πολυμελών συνθέσεων στα δικαστήρια του πρώτου και του δεύτερου βαθμού.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και τόνισε ότι η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις.

Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος   σημασίας αδικημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των ποινικών υποθέσεων.

Αιχμηρός απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, τονίζοντας πως «Είναι ντροπή να μιλάει ο υπουργός Δικαιοσύνης για κυβερνώσα Δικαιοσύνη, εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας και συνέχισε ότι η εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο. Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας.»

Τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολούθησαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Γεωργαντάς, εκπρόσωποι των κομμάτων και δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Πηγή: newsit.gr

Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα συζητήθηκαν στη συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος