Ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος μίλησε για την συγκεκριμένη ουσία και τις βλάβες που προκαλεί.
"Η "σίσα", που είναι γνωστή ως η "κοκαΐνη των φτωχών" είναι μια διεγερτική ουσία, η βάση της είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Τα τελευταία χρόνια είναι διαδεδομένα τα νέα συνθετικά χημικά ναρκωτικά, όπως αυτό, που περιέχουν προσμείξεις και άλλες χημικές ουσίες, που δεν γνωρίζουμε" είπε στην ΕΡΤ.
Και συνέχισε: "Το πρόβλημα με αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά, που είναι διεγερτικά, είναι ότι είναι πολύ φθηνά και εύκολα στην παραγωγή και έχουν χαμηλό κόστος, δηλαδή μια δόση μπορεί να κάνει λίγα ευρώ. Οι βλάβες και η τοξικότητα είναι πολλαπλάσια των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών. Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης. Μπορεί να καπνιστούν, τελευταία γίνονται και σε ενέσιμη μορφη που την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη".
Πώς αλλάζει η συμπεριφορά των παιδιών
"Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες", είπε ο κ. Παπαζήσης. Όπως επισήμανε οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ιδιαίτερα διεγερτικές, προκαλούν ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, σοβαρή διαταραχή ύπνου, και, όπως είπε, είναι αυτονόητο ότι "η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο".
Ωστόσο, δεν υπάρχουν φανερά προειδοποιητικά σημάδια, παρά μόνο όταν η χρήση περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή στην ενέσιμη μορφή. Όπως τόνισε ο καθηγητής είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που "στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά".
Η έρευνα που οδήγησε σε έξι συλλήψεις, ενοχοποιεί και έναν 17χρονο ο οποίος παρέσυρε την 16χρονη σε σπίτι στο Βύρωνα για να βρεθεί την επόμενη ημέρα "με τα μάτια ανοιχτά να αιμορραγεί από τα ρουθούνια", όπως περιέγραψε η φίλη της.
Πηγή: thetoc.gr