Μάλιστα, πίσω στο 2004, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Βαγγέλης Βενιζέλος, είχε πει ότι, «αν ξέραμε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο το έργο ίσως και να μην το κάναμε». Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο γερμανικός οργανισμός Λούντβιχ ήδη από το 2005 είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες στην αρχική κατασκευή. Τότε, ωστόσο, δεν είχε τεθεί στατικό θέμα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στον Ant1, ίδιος ο Καλατράβα, παραδίδοντας το έργο, είχε αφήσει ένα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης το οποίο, οι ελληνικές Αρχές έχασαν. Η σύμβαση συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων υπογράφηκε με τη Hochtief το 2006-2007. Η σύμβαση υλοποιήθηκε μόνο εν μέρει και με την απουσία του ΟΑΚΑ. Το 2008 -2009 τον έλεγχο διεξάγει η εταιρεία Bung η οποία και έδωσε αναλυτικά, με τη μορφή εγχειριδίου, οδηγίες, που προέβλεπαν συντήρηση ανά εξάμηνο, δύο φορές τον χρόνο.
Τις συντηρήσεις τήρησε μόνο το 2014 ο -τότε- περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, με την περιφέρεια Αττικής να εγκρίνει ένα ποσό μερικών εκατομμυρίων για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στο περίφημο «Τείχος των Εθνών» την μεταλλική κατασκευή, μπροστά στην οποία έδωσε τη συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου κάνοντας τις καταγγελίες για το «Me too».
Ήξερε διαχρονικά το κράτος ότι υπήρχε πρόβλημα
Όταν το ΟΑΚΑ εντάσσεται στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση, το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες ύψους 53,8 εκατομμυρίων ευρώ με τα 22,3 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν στην συντήρηση και επισκευή της στέγης Καλατράβα ,μία απόδειξη ότι το κράτος ήξερε διαχρονικά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα εντόπισαν οι Γερμανοί ειδικοί και εναερίτες που ήρθαν την άνοιξη και το αποτύπωσαν καθώς είχαμε χρήματα πλέον για να πληρωθούν.
Πηγή: ethnos.gr