MENU

«Όλα έχουν ακριβύνει, δεν έχει μείνει τίποτα φθηνό. Όλοι ψάχνουν δανεικά μετά τις δέκα του μήνα» ανέφερε πολίτης στο OPEN.

Μπορεί ο πληθωρισμός να υποχώρησε κι άλλο στο 2,8%, από 3% τον Απρίλιο και 4,6% τον Μάρτιο, ωστόσο η προσγείωση οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση των τιμών ρεύματος και αερίου. Αντίθετα, δείκτης των τροφίμων έτρεξε τον Μάιο με αυξήσεις 11,6% δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο ρυθμό από τον γενικό μέσο όρο, σημειώνοντας άνοδο μάλιστα από τον Απρίλιο.

«Πως τα βγάζει πέρα ο Έλληνας καταναλωτής, η καθημερινότητά του, η επιβίωση του είναι πολύ δύσκολη», είπε άλλος πολίτης.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τα νοικοκυριά που βλέπουν τις τιμές στο ράφι να φουσκώνουν μέρα με τη μέρα. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις ήταν 11,1% στο ψωμί, 18% στα γαλακτοκομικά, 15,8% στα έλαια και 11,9% στα κρέατα. Σημαντική αύξηση κατά 13,9% σημείωσαν και τα είδη άμεσης κατανάλωσης των νοικοκυριών , όπως τα απορρυπαντικά και τα χαρτικά.

 

«Έχουν ακριβύνει πάρα πολύ, ένα σαμπουάν που έκανε 4-5 ευρώ πριν 2 μήνες τώρα κάνει 6-7» τόνισε πολίτης στο OPEN.

«Φωτιά» και τα ακτοπλοϊκά

Μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στα εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι. Αυτά των πλοίων είδαν ανατιμήσεις 11,2%, τα εισιτήρια των αεροπλάνων αυξήθηκαν κατά 27,5% ενώ και τα πακέτα διακοπών φούσκωσαν κατά 7,1%, ανατιμήσεις που θα γίνουν αισθητές στους καταναλωτές στις μετακινήσεις τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πηγή: ethnos.gr

Ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη αύξηση - «Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά