MENU

Την αρχή έκανε ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook που ανέφερε σε έντονο ύφος ότι «ο καιρός δεν προβλέπεται μια βδομάδα πριν», ενημερώνοντας το κοινό να μην υιοθετεί τα όσα ακούγονται για τον καιρό το προσεχές διάστημα καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε τις αναμένεται.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ''ΔΑΜΑΖΕΤΑΙ''. ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ!

Τελικά θα έρθει κρύο το επόμενο Σαββατοκύριακο; Θα χιονίσει; Στην Αθήνα, θα το στρώσει; Αυτές είναι μερικές από τις δεκάδες ερωτήσεις που μου κάνουν οι πολίτες που συναντώ τις τελευταίες μέρες. Και πραγματικά έρχομαι σε δύσκολη θέση γιατί πάλι οφείλω να τους εξηγήσω κάτι που έχω αναφέρει χιλιάδες φορές : Ότι ο καιρός δεν προβλέπεται μια βδομάδα πριν !

Μην λαμβάνετε υπόψιν σας ότι ακούγεται για τον καιρό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου και στη συνέχεια. Δεν ξέρει κανείς τι θα έρθει. Πράγματι η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα έχει αλλάξει τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα κάτι να αχνοφαίνεται. Τι είναι αυτό; Ότι πιθανότατα εισερχόμαστε σε μια πιο κρύα περίοδο λόγω της ψυχρής μεταφοράς αερίων μαζών, που από τις Σκανδιναβικές χώρες, δια μέσω των Βαλκανίων, ενδέχεται να περάσουν στη χώρα μας.

Η πείρα με έχει διδάξει ότι σημείο αναφοράς μας πρέπει να είναι ο αριθμός 144. Οι 144 ώρες δηλαδή. Και αν διαιρέσουμε τις 144 ώρες με τις 24 ώρες, το αποτέλεσμα είναι 6. Μέχρι τόσες είναι οι μέρες που μπορούμε να είμαστε κάπως υποψιασμένοι για την πιθανή κίνηση των αερίων μαζών. Από τις 144 ώρες και μετά η περαιτέρω κίνηση των αερίων μαζών αρχίζει και παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα.

Υπάρχει επιστήμονας Μετεωρολόγος ή ερασιτέχνης προγνώστης που να μπορεί να δαμάσει τον καιρό για μετά από 6 ημέρες; Η απάντηση είναι, όχι! Αν κάποιος έχει ασχοληθεί σε Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό επίπεδο με τα Δυναμικά Συστήματα και το Χάος, με τη Φυσική ή τη Δυναμική της Ατμόσφαιρας και εν τέλει έχει εντρυφήσει βαθιά και ουσιαστικά στην πρόγνωση του καιρού, δεν τολμά να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια τον καιρό που θα επικρατήσει για μετά τις 6 μέρες, παρά μόνο να μιλήσει με επιφύλαξη για μια πιθανή εξέλιξη του.

Και θα πω αυτό που είπα και στον φίλο μου το Νίκο Ευαγγελάτο, όταν ρωτήθηκα για τον καιρό των επόμενων ημερών. Ότι αν ίσχυαν οι χάρτες που βλέπω μπροστά μου για την επόμενη μέρα, τότε ναι, θα μπορούσα να μιλήσω και για πιθανή χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας. Όμως οι χάρτες αυτοί συνεχώς αλλάζουν, κάθε 6 ώρες παράγουν νέα αποτελέσματα. Οπότε θα ήμουν αφελής η αδαής αν σας έλεγα από τώρα τι θα γίνει σε 7 ημέρες από σήμερα.

Οπότε κάντε λίγη υπομονή και από την Τρίτη και έπειτα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να μιλάμε για την εξέλιξη του καιρού του επόμενου Σαββατοκύριακου.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, στις 144 προγνωστικές ώρες, το κρύο βρίσκεται ακόμη στα Κεντρικά και Βόρεια Βαλκάνια με τάση να προχωρήσει νοτιότερα. Για το αν θα το κάνει ή όχι δεν είμαι σε θέση να σας το πω από τώρα.

Αυτό τουλάχιστον με έχει διδάξει η 15ετής και καθημερινή επαγγελματική μου ενασχόληση με την πρόγνωση του καιρού, να περιμένω δηλαδή τις 144 ώρες! Γιατί ο καιρός, ενίοτε, κατακεραυνώνει με δραματικό τρόπο τους λάτρεις του ρίσκου οι οποίοι στη συνέχεια σπεύδουν να ανασκευάσουν για να μην "λοιδορηθούν" από τον κόσμο.

Και για να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας, εντάξει, αν είσαι νέος προγνώστης, δικαιολογείσαι και μερικές φορές να ανασκευάσεις στο ξεκίνημα της καριέρας σου. Αν όμως είσαι έμπειρος και ξέρεις ότι οι 144 ώρες είναι το ταβάνι μιας σχετικής σιγουριάς τότε οι συνεχόμενες ανασκευές λόγω υπερβολικού ρίσκου σε κατατάσσουν στην κατηγορία των επιστημόνων που ο κόσμος σε κάνει στην άκρη γιατί υποτιμάς τον ίδιο σου τον εαυτό. Και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν σέβεσαι και την προσπάθεια που έχεις κάνει για πολλά χρόνια, με άπειρο διάβασμα, αμέτρητες εξετάσεις και άγχος μέσα στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων».

Ακολούθησε, η μετεωρολόγος του Mega, Χριστίνα Ρήγου η οποία σχολιάζοντας τις προγνώσεις για χιόνια τις επόμενες ημέρες τόνισε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι «ένας μετεωρολόγος που σέβεται τον εαυτό του και είναι γνώστης της δουλειάς του, δεν θα έκανε ΠΟΤΕ τόσο αναλυτική πρόγνωση 7-8 μέρες νωρίτερα».

Αναλυτικά στην ανάρτησή της η μετεωρολόγος γράφει:

«ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ-ΛΕΞΕΙΣ…

Ο μακράν αργοπορημένος χειμώνας αποφάσισε να μας επισκεφτεί!!!Η θερμοκρασία θα πέφτει καθημερινά τις επόμενες μέρες, αλλά το κρύο θα γίνει έντονο το επόμενο Σαββατοκύριακο, με πολικής προελεύσεως αέριες μάζες να μας πλησιάζουν…

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο…άρθρα που λένε:

•Θα χιονίσει στην Αθήνα
•Σε ποιες περιοχές θα το στρώσει
•Θα θαφτούμε στο χιόνι και θα ζήσουμε τα περσινά στην Αθήνα

ΜΗΝ ΤΑ ΑΝΟΙΓΕΤΕ Π ΟΤΕ!!!!

Ένας μετεωρολόγος που σέβεται τον εαυτό του και είναι γνώστης της δουλειάς του, δεν θα έκανε ΠΟΤΕ τόσο αναλυτική πρόγνωση 7-8 μέρες νωρίτερα!!! Είναι απλά "εφετζίδικοι" τίτλοι!!!

Ούτε ο ''πόλεμος μεταξύ των μετεωρολόγων" είναι γεγονός!!! Μένουμε λοιπόν στα κρύα που έρχονται και την Τετάρτη - Πέμπτη θα έχουμε αξιόπιστες προγνώσεις για τις χιονοπτώσεις!!!».

Την ανάρτηση της Χριστίνας Ρήγου σχολίασε και ο παρουσιαστής καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου που μελετά συστηματικά τα προγνωστικά δεδομένα. «Πες τα Χριστίνα», έγραψε με νόημα κάτω από την ανάρτησή της.

Λίγο αργότερα, την σκυτάλη πήρε ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας ο οποίος σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος το θέμα.

«Καλησπέρα σε όλους! Ήδη από σήμερα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τίτλοι για το αν θα χιονίσει στην Αθήνα και πόσα χιλιοστά χιόνι θα πέσει το επόμενο ΣΚ στα νησιά μας. Από αύριο ο βομβαρδισμός με τέτοιες ειδήσεις θα είναι μεγαλύτερος. Προετοιμαστείτε για αυτό! Τόσες ημέρες πριν για τον αν θα χιονίσει σε πεδινά και πού απλά ΔΕΝ προβλέπεται. Όποιος διαρρέει τέτοιες ειδήσεις ή ΔΕΝ είναι μετεωρολόγος, ή ΔΕΝ έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου! Κρατήστε ότι ο χειμώνας σταδιακά θα κάνει αισθητή την παρουσία του με πολύ κρύο κυρίως προς το τέλος της εβδομάδας! Για τα υπόλοιπα αν θα χιονίσει και πού η πρόγνωση θα είναι περισσότερο αξιόπιστη από την Πέμπτη και μετά», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Πηγή: iefimerida.gr

Η πρόγνωση για χιόνια έβαλε σε κόντρα τους μετεωρολόγους - «Ο καιρός μια εβδομάδα πριν δεν προβλέπεται»
EVENTS