MENU

Πολύς κόσμος ξυλοκοπήθηκε άγρια και μαχαιρώθηκε το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου 2007 και όχι μόνο ο Μιχάλης Φιλόπουλος που ήταν ο άτυχος, διότι έπεσε κάτω και έμεινε πίσω ανήμπορος. Στην πραγματικότητα, οφείλεται σε θαύμα το γεγονός ότι ο νεκρός ήταν ένας και όχι δεκάδες!

Όπως προέκυψε, το μαχαίρι πρέπει να ήταν το βασικό όπλο των χούλιγκανς, δείγμα ότι πολλοί που πήγαν σε εκείνο το ραντεβού, ήταν έτοιμοι να σκοτώσουν!

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, ήταν κάποιοι ποδοσφαιριστές της Μαρκό, οι οποίοι κατά τύχη πέρναγαν την επίμαχη ώρα από το σημείο με αυτοκίνητο πηγαίνοντας για προπόνηση! Το κακό γι’ αυτούς ήταν ότι φορούσαν τις φόρμες της ομάδας τους, που συμπτωματικά… ήταν πράσινες! Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί το αμάξι ολοσχερώς, ο ποδοσφαιριστής Καραβίδας να δεχτεί 3 μαχαιριές στο ισχίο, άλλος να έχει σκίσιμο στον ώμο από μαχαίρι και άλλοι δύο να ξυλοκοπηθούν αγρίως με σιδερόβεργες και κατσαβίδια!

Τα περιστατικά ωστόσο, ήταν πολλά και κατεγράφησαν στο δικαστήριο που έγινε σε πρώτο βαθμό στα τέλη του 2008…

Ο μάρτυρας Κ. κατέθεσε: «Στο σημείο εκείνο της Λαυρίου, έρχεται ένας και μου λέει “πού πάτε ρε μαλακισμένα”; Μου σκίζει το μπουφάν και βλέπει πράσινη ζακέτα. Πέσανε πάνω μου όλοι! Έφαγα 4 μαχαιριές, 3 στην πλάτη και μία στο πόδι, και μου έκαψαν το αμάξι. Και ο φίλος μου έφαγε μία μαχαιριά».

Ο μάρτυρας Β.Μ. κατέθεσε: «Φεύγοντας με το αυτοκίνητο, μας επιτέθηκαν 2 άτομα. “Είναι Παναθηναϊκοί”, φώναζαν. Μαζεύτηκαν καμιά πενηνταριά! Έκαψαν το αυτοκίνητό μου και εγώ έφαγα μια μαχαιριά».

Ο μάρτυρας Σ. κατέθεσε: «Συναντήσαμε πεζούς Ολυμπιακούς, με κράνη και κουκούλες. Στρίψαμε να τους αποφύγουμε και εκεί μας σταμάτησαν 10-15 άτομα. Κατέβηκα να αμυνθώ. Πέσανε πάνω μου και οι φίλοι μου φύγανε! Με χτύπησαν με ξύλα, μου άνοιξαν το κεφάλι, έσπασα το ζυγωματικό και δέχτηκα 2-3 μαχαιριές στα οπίσθια».

Ο μάρτυρας Τ. κατέθεσε: «Μας επιτέθηκαν 40-50 άτομα με κράνη. Χτύπαγαν ανελέητα. Το έσπασαν όλο το αμάξι, τα πάντα! Εγώ έσκυψα και προσευχόμουν! Ο Γ. έκανε αριστερά για να φύγει. Δεν είχα καταλάβει στην αρχή, αλλά μετά έμαθα ότι στην προσπάθειά του να ξεφύγει παρέσυρε κάποιον με το αυτοκίνητο».

Ο μάρτυρας Π. κατέθεσε: «Ήταν καμιά 20αριά στο Τζάμπο, στην Λαυρίου. Με στειλιάρια, σιδερολοστούς και ξύλα. Με χτύπησαν στο πρόσωπο άσχημα, με ό,τι κρατούσαν στα χέρια τους και έσπαγαν το αυτοκίνητο. Ξεμπλόκαρε το ρεύμα μας ξαφνικά, γκαζώσαμε και φύγαμε».

Ο μάρτυρας Π.Μ., πατέρας οπαδού που ήταν στα επεισόδια, κατέθεσε: «Ο γιος μου μαχαιρώθηκε στον πνεύμονα. Παραλίγο να τον χάσουμε».

Η δικηγόρος Σύλβια Πανά είχε πει στην αγόρευσή της: «Έγινε πόλεμος. Αυτά που βλέπουμε στο Πολυτεχνείο δεν είναι τίποτα».

Ο Θέμης Σοφός από την πλευρά του, είχε πει στην αγόρευσή του: «Έβγαλαν όλο το μένος τους στον Μιχάλη. Ξέσπασαν, γι’ αυτό σταμάτησαν τα επεισόδια. Αλλιώς θα είχαμε πάνω από 50 νεκρούς».

«Μην κάνετε πίσω, θα σας σπάσουμε τα κόκκαλα»!

Γενικότερα πάντως, οι μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν εκείνο το μεσημέρι στην Λεωφόρο Λαυρίου, σοκάρουν.

Ο εισαγγελέας της έδρας στον πρώτο βαθμό, είχε πει: «Έγινε πεδίο μάχης. Δεν πήγε κανείς για να δει το ματς, αλλά για να συμμετάσχει σε μάχη. Δεν είχαν καν εισιτήρια».

Ο μάρτυρας Β. κατέθεσε: «Έμαθα ότι όταν έπεσε ο Μιχάλης, όποιος πέρναγε από πάνω του, κάτι θα του έκανε. Πέρασαν 200 άτομα από πάνω του και όλοι του κάνανε κάτι, με ό,τι κρατούσαν στα χέρια»!

Ο μάρτυρας Λ., με κατάστημα στην περιοχή, κατέθεσε: «Γινόταν πόλεμος. Άνθρωποι πεσμένοι στον δρόμο. Σίδερα, μολότοφ, σώμα με σώμα. Τα πάντα! Αυτό το πράγμα δεν το είχα ξαναδεί»!

Η μάρτυρας Μ.Χ., επίσης με κατάστημα στην περιοχή, κατέθεσε: «Έβριζαν και επιτίθονταν κατά πάντων με μανία. Κρατούσαν ξύλινα μαδέρια και άλλα. Κανείς δεν είχε ακάλυπτο πρόσωπο»!

Ο μάρτυρας Μ., κατέθεσε: «Έμεινα άφωνος απ’ όσα είδα. Υπήρχαν τραυματίες παντού. Έτυχε και ήταν ο Φιλόπουλος. Θα μπορούσε να σκοτωθεί οποιοσδήποτε».

Ο κατηγορούμενος Ν.Β. κατέθεσε: «Υπήρχαν Ολυμπιακοί που έλεγαν: “Μην κάνετε πίσω γιατί θα σας σπάσουμε τα κόκκαλα”»!

Ο αστυνομικός Γ.Κ. κατέθεσε: «Τα επεισόδια αυτά μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα Δεκεμβριανά που καιγόταν όλη η Αθήνα. Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοια γεγονότα σε αγώνα. Πήγαν για να σκοτωθούνε. Είναι όλοι στρατολογημένοι από τις ομάδες για να ενεργούν κατ’ αυτό τον τρόπο».

Ο μάρτυρας Γ.Λ. κατέθεσε: «Έγινε πόλεμος, ήταν πολλά άτομα. Ήταν η χειρότερη εικόνα της ζωής μου».

Η μέρα που οι μαχαιριές έπεφταν βροχή…