MENU

Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος), έκλεισαν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) και, πλέον, όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα από τα 382 εκλογικά κέντρα ανά τη βρετανική επικράτεια, για να μάθουν τι αποφάσισαν 46,5 εκατ. ψηφοφόροι στο νησί.

Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.

Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται περί τις 02:00 (ώρα Ελλάδος) από το Γιβραλτάρ.

Επί βρετανικού εδάφους, τα εκλογικά κέντρα του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο, αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave» (σ.σ. γνωστού και ως Brexit).

Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του Remain.

Ήδη, πληροφορίες που μετέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής της Σκωτίας, έκαναν λόγο για συμμετοχή των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα σε ποσοστό περί το 70%-80% ή και παραπάνω. Το γεγονός αυτό ευνοεί σαφώς το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καθώς οι πολίτες της Σκωτίας, οι οποίοι το 2014 είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Remain.

Χωρίς exit polls

Όπως και το 2014, με το δημοψήφισμα στην Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν έκαναν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρήθηκε υπερβολικά μεγάλο.

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov, ωστόσο, θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Στο δημοψήφισμα συμμετείχαν όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου είχαν επίσης οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι, συνολικά 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν το προνόμιο της ψήφου. Το δικαίωμα να ψηφίσουν είχαν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερα από 15 χρόνια.

Νικήτρια θα είναι η πλευρά που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό ποσοστό των ψήφων. Τα δύο ποσοστά ήταν πολύ κοντά τις τελευταίες μέρες, ιδίως μετά τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ.

Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, των τελευταίων ωρών πριν το δημοψήφισμα, αλλά και μεσούντος της διαδικασίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατέγραφαν σαφές προβάδισμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Πηγή: protothema.gr

To πρώτο γκάλοπ από το δημοψήφισμα