MENU

Η φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα την ώρα που 5.000 πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι στην εκκλησία Αμπού Σιφίν στη συνοικία Ιμπάμπα, με συνέπεια πολλά από τα θύματα να ποδοπατηθούν από τους πιστούς εντός της εκκλησίας από τον πανικό που επικράτησε, σύμφωνα με τις πηγές.

"Οι άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στον τρίτο και τέταρτο όροφο, ενώ είδαμε καπνό να βγαίνει από τον δεύτερο όροφο. Οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν για να κατέβουν και έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον,” δήλωσε ο Γιασίρ Μουνίρ, ένας από τους πιστούς στην ίδια εκκλησία.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πολλά παιδιά, όπως επίσης ο ιερέας Αμπντούλ Μασίχ, όπως ανέφεραν οι πιστοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα και έστειλε ομάδα στο σημείο για να εξακριβώσει τα αίτια της πυρκαγιάς. Οι Κόπτες είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή, αποτελώντας τουλάχιστον 10 εκατομμύρια από τα 103 εκατομμύρια κατοίκους της Αιγύπτου.

Οι Κόπτες της Αιγύπτου

Η μειονότητα έχει υποστεί επιθέσεις ενώ παραπονιέται για διακρίσεις στην κατά βάση μουσουλμανική χώρα της Βόρειας Αφρικής, την πολυπληθέστερη στον αραβικό κόσμο. Οι Κόπτες έχουν υποστεί θανατηφόρες επιθέσεις στα χέρια ισλαμιστών, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του Ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, με εκκλησίες, σχολεία και σπίτια να κάηκαν.

Θεωρούν ότι έχουν μείνει εκτός βασικών κρατικών θέσεων και αποδοκιμάζουν την περιοριστική νομοθεσία για την ανέγερση εκκλησιών σε σύγκριση με αυτή των τζαμιών.

Ο Σίσι, ο πρώτος Αιγύπτιος πρόεδρος που παρευρίσκεται στην κοπτική χριστουγεννιάτικη λειτουργία κάθε χρόνο, διόρισε πρόσφατα έναν Κόπτη δικαστή επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο Σίσι «εξέφρασε τα συλλυπητήριά του τηλεφωνικά» στον Κόπτη Πατριάρχη Tawadros II, (Θεόδωρος) ο οποίος είναι επικεφαλής της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου από το 2012.

Συλλυπητήρια από τον πρόεδρο Σίσι

«Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις του τραγικού δυστυχήματος», έγραψε ο Ελ Σίσι στο Facebook. «Έδωσα εντολή σε όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίσουν άμεσα αυτό το ατύχημα και τις επιπτώσεις του».

Οι τυχαίες πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στην τεράστια μεγαλούπολη του Καΐρου, όπου εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζουν σε άτυπους οικισμούς. Η Αίγυπτος, με τις συχνά ερειπωμένες και κακοσυντηρημένες υποδομές της, έχει υποστεί αρκετές φονικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας σε ανατολικό προάστιο του Καΐρου. Το 2020, δύο πυρκαγιές σε νοσοκομεία στοίχισαν τη ζωή σε 14 ασθενείς με Covid-19.

Πηγή: newsbomb.gr

Τραγωδία στην Αίγυπτο: Τουλάχιστον 41 νεκροί από φωτιά που ξέσπασε σε Κοπτική εκκλησία
EVENTS