MENU

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις του δικτύου ARD, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, υπό τον Όλαφ Σολτς δείχνει να λαμβάνει ποσοστό 25,5%, ενώ το CDU του Άρμιν Λάσετ λαμβάνει 24,5%.

Το δίκτυο ZDF, στις τελευταίες προγνώσεις του, δίνει μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Σολτς, καθώς προβλέπει ποσοστό 25,9% στο SPD και 24,5% στο CDU.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις του ARD, οι Πράσινοι (die Gruene) λαμβάνουν ποσοστό 13,8%,  οι Φιλελεύθεροι (FDP) με ποσοστό 11,7%, το ακροδεξιό AfD επίσης με 10,9% και, τέλος, το κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 5%,  δηλαδή ακριβώς στο όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή.

Οι μετατοπίσεις σε σχέση με το 2017

Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές (2017) το CDU-CSU είχε λάβει 32,9%, το SPD 20,5%, το ακροδεξιό AfD 12,6%,  το FDP 10,7%, το κόμμα της Αριστεράς (die Linke) 9,2% και οι Πράσινοι 8,9%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το CDU χάνει σε σχέση με το 2017 πάνω από 8 μονάδες, το SPD κερδίζει 5 μονάδες, οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης σχεδόν 5 μονάδες, το κόμμα της Αρθιστεράς (die Linke) χάνει λίγο πάνω από 4 μονάδες, οι Φιλελεύθεροι του FDP κερδίζουν 1 μονάδα ενώ οι ακροδεξιοί του AfD χάνουν σχεδόν 2 μονάδες.

Έτσι ενώ παραμένει ανοιχτό ποιο από τα δύο κόμματα (SPD- CDU) θα καταλάβει την 1η θέση με το CDU να καταγράφει, όμως, βέβαιη μεγάλη πτώση (χάνει το 1/4 του ποσοστού του 2017) και το SPD σημαντική άνοδο, πρέπει να σημειωθεί πως το ακροδεξιό AfD εξοφελίζεται από την 3η θέση που είχε καταλάβει το 2017. Την 3η θέση καταλαμβάνει το κόμμα των Πρασίνων που ανήκει στο φιλευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο του ευρύτερου πολιτικού κέντρου.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως οι φιλευρωπαϊστές Φιλελεύθεροι του FDP ξεπερνούν σε ποσοστά το AfD.

Μεγάλη είναι, επίσης, η πτώση του κόμματος της Αριστεράς  (καθώς χάνει σχεδόν το μισό ποσοστό του) το οποίο αν πέσει κάτω από το 5% θα μείνει εκτός Βουλής.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Ο γενικός γραμματέας του CDU, Πολ Ζιεμάκ, μιλώντας στην ΖDF, χαρακτήρισε τις εκλογικές απώλειες που φαίνεται να έχει το κόμμα του, βάσει των πρώτων μετεκλογικών προγνώσεων ως "πικρές” αλλά -δεδομένου ότι αυτό διεκδικεί την πρωτιά- τάχθηκε υπέρ μίας κυβέρνησης "Τζαμάικα”, δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων. Η εκλογική βραδιά θα είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα "πολύ, πολύ κοντά", σημείωσε.

Θρίλερ για την πρωτιά μεταξύ SPD-CDU - Οριακό προβάδισμα Σολτς
 
Ο γενικός γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπειλ βασιζόμενος στην πρόβλεψη του ZDF (σ.σ. που δίνει 26% στο SPD έναντι 24% στο CDU) δηλώνει πως  "είμαστε μπροστά, έτσι έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση!"

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ -Έκχαρτ, δήλωσε ικανοποιημένη με την απόδοση του κόμματός της. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Ήταν μία επιλογή γενιάς. Ακόμα κι αν ελπίζαμε για περισσότερα ", δήλωσε στο ARD.

Ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός πρόεδρος του FDP (Φιλελεύθεροι), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι τόνισε στο ARD: "Θέλουμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες” και πως "η προτίμηση στην Τζαμάικα (σ.σ. κυβέρνηση CDU-Πράσινων-Φιλελεύθερων) είναι προφανής, αλλά το κόμμα είναι ανοιχτό και σε άλλους συνδυασμούς”.

"Είναι ένα βαρύ πλήγμα για εμάς", δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (die Linke)  Σούζαν Χένινγκ-Γουέλσοου. "Το κόμμα έκανε λάθη” σημείωσε η ίδια.

Η υποψήφια καγκελάριος του AfD Άλις Βάιντελ, βλέπει την πορεία του κόμματος να επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών. "Παρά όλες τις προφητείες του χαμού", το κόμμα της "πέτυχε ένα πολύ στέρεο αποτέλεσμα".

Σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας

Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία των εδρών της γερμανικής Βουλής (Bundestag) και έτσι θα απαιτηθεί συνεργασία δύο ακόμα και τριών κομμάτων.

Τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας έχουν ως εξής:

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

-Χριστιανοδημοκτάτες (CDU-CSU) -Πράσινοι (die Gruene)-Φιλελεύθεροι (FDP)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Φιλελεύθεροι (FDP)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)-Πράσινοι (die Gruene)-

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD) -Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινoι (die Gruene)- Αριστεροί (Linke)

-Σοσιαλδημοκράτες (SPD)-Πράσινοι (die Gruene)

-Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) -Πράσινοι (die Gruene).

Πηγή: capital

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γερμανικές εκλογές: Θρίλερ για την πρωτιά μεταξύ SPD-CDU - Οριακό προβάδισμα Σολτς
EVENTS