MENU

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις, νομικά, για τη γη οποιουδήποτε, ωστόσο «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοπλίζεται, λέγοντας πως κάτι τέτοιο είναι μάταιο.

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται» υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας:

«Η μεγαλύτερη ζημιά στις μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα είναι για τον ελληνικό λαό. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να χαθούν».

Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε δε, πως η Άγκυρα είναι υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτη αυτής της περιοχής, «με δίκαιο τρόπο και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον».

Τα συμπεράσματα της Συνόδου για την Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μερικές ώρες μετά το κλείσιμο της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενώ τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρονται στην Τουρκία.

Ζητείται από την Άγκυρα να συνεχίσει την πολιτική αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο κείμενο των συμπερασμάτων ενσωματώθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Παράλληλα, «χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021».

Σην παράγραφο για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επισημαίνοντας επιπροσθέτως τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Αναλυτικά στο κείμενο των συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει στην Τουρκία τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τονίζει ότι «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπροσθέτως, «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251» ενώ, εκφράζει τη λύπη του που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

Πηγή: cnn.gr

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο κλασικός προκλητικός Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ: Μάταιο να εξοπλίζεται η Ελλάδα
EVENTS