MENU

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν ένα κινεζικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται «ελευθεριοκτόνο», με την αστυνομία να έρχεται σε σύγκρουση μαζί τους, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί, αλλά και δεκάδες συλλήψεις.

Η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει «την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή» με εντολή για άμεση εφαρμογή του, στο Χονγκ Κονγκ πυροδότηκε εκ νέου ένταση. Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ. Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.

«Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ είμαστε οργισμένοι γιατί δεν περιμέναμε αυτό να συμβεί τόσο γρήγορα και με τόσο βίαιο τρόπο. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Τα πράγματα μόνο θα χειροτερεύουν», καταγγέλλει ο Βίνσεντ, ένας 25χρονος διαδηλωτής.
Καθώς οι διαδηλωτές αυξάνονταν στις συνοικίες Κοζγουέι Μπέι και Γουαντσάι, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος, και αντλίες νερού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν βλήματα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και χρησιμοποίησαν τις ομπρέλες για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Η αστυνομία ανακοίνωσε 180 συλλήψεις. Άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μικρότερης διαδήλωσης στη συνοικία Τσιμ Σα Τσούι.

Επιμένει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ για το νομοσχέδιο
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τις «παράνομες και εξαιρετικά βίαιες ενέργειες» των διαδηλωτών, τονίζοντας ότι επισημαίνουν «την αναγκαιότητα και το κατεπείγον του νόμου για την εθνική ασφάλεια». Κατηγόρησε επίσης τους διαδηλωτές ότι τραυμάτισαν τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς. Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα παρέμβει κατά οποιασδήποτε παράνομης συγκέντρωσης, τη στιγμή που απαγορεύεται η συνάθροιση σε δημόσιο χώρο περισσοτέρων των οκτώ ατόμων λόγω του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ζήτησε την εφαρμογή ενός νόμου που «δεν θα επηρεάσει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας ούτε τα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ, τα προνόμια και τις ελευθερίες των κατοίκων, ούτε τα δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα των ξένων επενδυτών». Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τις ΗΠΑ, να απειλούν με κυρώσεις, αλλά και χώρες της Ευρώπης να αντιδρούν στα σχέδια της Κίνας.

Το άρθρο 23 του «Θεμελιώδους Νόμου», του μικρού Συντάγματος του Χονγκ Κονγκ, προβλέπει η ίδια η περιοχή να αποκτήσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια. Αλλά αυτός ο όρος δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, το 2003, είχε αποτύχει απέναντι στις ογκώδεις διαδηλώσεις. Οι αντιτιθέμενοι φοβούνται ιδιαίτερα μια διάταξη που μπορεί να επιτρέπει στην κινεζική αστυνομία να διεξάγει έρευνες στο Χονγκ Κονγκ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή κάθε διαφωνίας και κάθε διαφωνούντος.

«Φοβάμαι πολύ, αλλά πρέπει να διαδηλώσουμε», δήλωση στην Κυριακή η 23χρονη Κρίστι Τσαν. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση στο κινεζικό κοινοβούλιο την Πέμπτη κατά την τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής συνόδου.

Πηγή: iefimerida.gr

Χονγκ Κονγκ: Στους δρόμους πάλι οι κάτοικοι, βίαιες διαδηλώσεις και 180 συλλήψεις (vid)
EVENTS