MENU

Ορισμένοι υπογράφουν διαμαρτυρίες, άλλοι στρέφονται στα social media για να εκφράσουν την οργή τους και άλλοι – μερικές δεκάδες μέχρι σήμερα – παραιτούνται.

Στα 2.450 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα, τα 300 αφορούν μέλη του υγειονομικού προσωπικού. Ο αριθμός των θανάτων στην Ρουμανία έφθασε τους 85 την Τετάρτη (01.04.2020).

“Έχουμε στην διάθεσή μας δύο προστατευτικές στολές για δώδεκα εργαζόμενους”, λέει η επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Οράστιε που παραιτήθηκε.

“Δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν γάντια, δεν υπάρχει αντισηπτικό, δεν υπάρχει τίποτε. Μας υποσχέθηκαν υλικά, αλλά πότε θα φθάσουν;”, λέει μία εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Ραμνίκου – Σαράτ. Οι μάσκες που προστατεύουν από τον ιό ούτε ξέρουμε πώς μοιάζουν”.

Στην Σουτσάβα, το περιφερειακό νοσοκομείο έκλεισε, αφού μετατράπηκε σε κύρια εστία μετάδοσης της επιδημίας στην χώρα, με 30 νεκρούς και 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα μισά των οποίων αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές.

Στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που επαναπατρίσθηκαν από την Ιταλία και την Γαλλία συνέβαλε στην εξάπλωση της επιδημίας.

Αν και αποδοκιμάζει τους παραιτηθέντες συναδέλφους του, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Γκεόργκε Μπορτσεάν δηλώνει ότι “κατανοεί” την απελπισία των υγειονομικών κύκλων.

“Δεν είναι τόσο ο φόβος της μόλυνσης, όσο η απώλεια της εμπιστοσύνη προς το σύστημα”, λέει.

Κατά την άποψή του, η επιδημία, η κορύφωση της οποίας αναμένεται στην Ρουμανία περί τα μέσα Απριλίου, έφερε στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης του συστήματος υγείας, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες.

“Από τα 400 δημόσια νοσοκομεία της Ρουμανίας, μόλις τα 50 βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων”», λέει.

Από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, το 25% των Ρουμάνων γιατρών εγκαταστάθηκε στην Δυτική Ευρώπη.

Στην Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμυρίων κατοίκων, η αναλογία γιατρών / πληθυσμού είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Στο νοσοκομείο της Χουνεντοάρα αυτό που λείπει δεν είναι τα μέσα προστασίας, αλλά τα φάρμακα.

“Είπαμε, ας γίνουμε νοσοκομείο αναφοράς, αλλά δώστε μας φάρμακα, δεν έχουμε”, λέει μία γιατρός.

Ορισμένα νοσοκομεία έφθασαν μέχρι το σημείο να αρνούνται ύποπτα κρούσματα του ιού, φοβούμενα μόλυνση ολόκληρου το νοσοκομείου.

Μία απόφαση που επισύρει ποινικές κυρώσεις, προειδοποιεί η κυβέρνηση.

Μπροστά στην αιμορραγία του υγειονομικού προσωπικού, το υπουργείο Υγείας σκέφτηκε να επιβάλει απαγόρευση παραιτήσεων, πριν το ξανασκεφτεί.

“Δεν μπορείς να πείσεις έναν γιατρό να παραμείνει στην θέση του και να αγωνισθεί με διαταγή του υπουργείου, αλλά με προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού”, παραδέχθηκε ο νέος υπουργός Υγείας Νέλου Τατάρου.

Ο προκάτοχός του παραιτήθηκε μετά από κατηγορίες για κακή διαχείριση της επιδημίας.

Η δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου δεν αντιμετωπίζεται με κατανόηση από όλες τις πλευρές.

Ο δρ. Αλεξάντρου Ραφίλα, εκπρόσωπος της Ρουμανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρεί ότι δεν βρίσκονται όλοι οι γιατροί στο ύψος των περιστάσεων.

Με αυτή την άποψη συμφωνούν και πολλοί πολίτες, που κάνουν λόγο για ιατρικό προσωπικό που δεν συμπάσχει με τους ασθενείς ή που κλίνει προς τον πλουτισμό σε μία χώρα όπου τα φακελάκια αποτελούν καθημερινή πρακτική.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απηύθυνε έκκληση για ιερή ενότητα:

“Γνωρίζουμε ότι συναντάτε δυσκολίες, αλλά βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή και στρεφόμαστε προς εσάς με ελπίδα και εμπιστοσύνη”, δήλωσε απευθυνόμενος προς το υγειονομικό προσωπικό και δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ο εξοπλισμός θα φθάσει σύντομα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κορωνοϊός: «Μας στέλνουν γυμνούς στο θάνατο» καταγγέλλουν Ρουμάνοι γιατροί και νοσηλευτές
EVENTS