MENU
Tsavousoglou

Η Τουρκία και η Ρωσία θα συζητήσουν για την αποχώρηση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι της βορειοανατολικής Συρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια ώρα, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση των συριακών κουρδικών δυνάμεων παρά την εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία συμφώνησε η Άγκυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από την πολιτοφυλακή YPG να απομακρυνθεί από περιοχές όπου ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη Μόσχα, έχει αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να δει ούτε έναν μαχητή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να μένει στην «ζώνη ασφαλείας» στο τέλος της περιόδου εκεχειρίας.

Νεκρός ένας τούρκος στρατιώτης

«Ένας από τους ηρωικούς συντρόφους μας έπεσε μάρτυρας και ένας άλλος τραυματίστηκε σε επίθεση με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα (…) την οποία διέπραξαν τρομοκράτες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης και επιτήρησης» που πραγματοποιούσαν οι δύο στρατιώτες στην περιοχή Τελ Αμπιάντ της βορειοανατολικής Συρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο στρατός απάντησε για να αμυνθεί στην επίθεση αυτή που έκανε η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα και παρά τη συμφωνία για παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την περιοχή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας παρά τις παραβιάσεις της.

Και ενώ απομένουν δύο ημέρες και 8 ώρες απομένουν για τη λήξη της προσωρινής εκεχειρίας, η Άγκυρα ανεβάζει πολύ το θέμα της αποχώρησης των κουρδικών δυνάμεων και επιμένει ότι οι «τρομοκράτες» δεν αποχωρούν όπως προβλέπει η συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Erdogan, Ibrahim Kalin δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει την επηρροή της ώστε οι Κούρδοι να αποσυρθούν χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Τα ασαφή σημεία της συμφωνίας προκαλούν μεγάλη σύγχυση.

Ενώ αναφέρεται μια ζώνη ασφαλείας για τους Τούρκους πλάτους 32 χλμ δεν καθορίζεται το μήκος της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει ότι το μήκος πρέπει να είναι 440 χλμ. Και απειλεί ότι αν δεν φύγουν οι Συροκουρδικές δυνάμεις ώς την Τρίτη, τότ ε όπως είπε χθες στην Καισάρεια σε μεγάλη συγκέντρωση των οπαδών του , «το πρώτο λεπτό μετά τη λήξη της προθεσμίας θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε και θα αρχίσουμε να συντρίβουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών. Όπως έμαθαν τί εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στη επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, στο Άφριν».

Ο σημερινός Τύπος αντανακλά την πολεμική ατμόσφαιρα που συνεχίζει να προβάλλεται στα τουρκικά ΜΜΕ .

«Η θα φύγουν ή θα σκοτωθούν» γράφει η σημερινή Υενί Σαφάκ. Όλοι περιμένουν κάποια σταθεροποίηση της κατάστασης την Τρίτη με τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι. Ο Ερντογάν πάντως προειδοποίησε ότι αν δεν τα βρει με τον Πούτιν θα συνεχίσει τα σχέδια του μόνος του.

Στο μεταξύ ρωσική αντιπροσωπεία συνάντησε χθες τον Σύρο πρόεδρο στη Δαμασκό για το θέμα της ΒΑ Συρίας και λέγεται ότι Μπασάρ αλ-Άσαντ ο ζήτησε να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την περιοχή πλην των Ρώσσων οι οποίοι ήδη περιπολούν τα συροτουρκικα σύνορα.

Πηγή: ΕΡΤ

Συζητήσεις Μόσχας-Άγκυρας για απομάκρυνση των Κούρδων από Μανμπίτζ και Κομπάνι
EVENTS