«Ένας από τους φύλακες ήρθε και με ρώτησε αν βρέθηκα στη φυλακή για να σώσω τα παιδιά της Γάζας. Μετά, με γρονθοκόπησε στο στομάχι», εξιστορεί ο Αλόν-Λι Γκριν, μιλώντας για την εμπειρία του στην ισραηλινή φυλακή, όπου βρέθηκε αυτή την εβδομάδα.
Ο Γκριν, μαζί με άλλους οκτώ, συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή (18/05) καθώς διαδήλωναν μαζί με περίπου 600 άτομα στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας. Πέρασαν δύο νύχτες και σχεδόν τρεις ημέρες στη φυλακή, προτού αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Οι εννέα συλληφθέντες αποτελούν μέρος ενός μικρού αλλά συνεχώς αυξανόμενου κινήματος αντίστασης ενάντια στον πόλεμο στο Ισραήλ. Για διάφορους λόγους, πολλοί ισραηλινοί πλέον απορρίπτουν τις πολεμικές επιειρήσεις κατά των παλαιστίνιων.
«Κάποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους γιατί βλέπουν τον πόλεμο ως πολιτικό», εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος είναι στέλεχος της ακτιβιστικής ομάδας Standing Together. Όπως λέει, η αίσθηση ότι πίσω από τον πόλεμο στη Γάζα κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες για τη διατήρηση του ακροδεξιού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην κυβέρνηση, ολοένα και αυξάνεται μεταξύ ισραηλινών πολιτών.
«Κάποιοι είναι απλώς κουρασμένοι από τον πόλεμο, άλλοι θέλουν την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ άλλοι διαδηλώνουν ενάντια σε αυτό που κάνουμε στους παλαιστίνιους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι», εξηγεί. «Θέλουν να αντισταθούν στην κυβέρνηση; Δεν θέλουν να καταταγούν; Στήριζαν τον πόλεμο μέχρι πρόσφατα; Είναι όλοι ευπρόσδεκτοι», λέει.
«Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι η άρνηση στράτευσης»
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, πλέον, η πλειοψηφία των ισραηλινών υποστηρίζει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το τέλος του πολέμου. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται. «Δεν ξέρω αν η πίεση του κόσμου θα σταματήσει ποτέ τον πόλεμο, Οι υποστηρικτές του πολέμου, εδώ και έναν χρόνο, είναι μειοψηφία. Το πιο ισχυρό μας όπλο είναι η άρνηση στράτευσης. Χωρίς στρατιώτες, δεν υπάρχει κατοχή. Χρειαζόμαστε όσους περισσότερους αντιρρησίες συνείδησης γίνεται», υπογραμμίζει ο ίδιος στο Al Jazeera. Όλοι οι ακτιβιστές κατά του πολέμου που μίλησαν στο αραβικό μέσο ανέφεραν ότι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, για μονομερή λήξη της συμφωνηθείσας εκεχειρίας, τον Μάρτιο, ολοένα και περισσότεροι ισραηλινοί ενδιαφέρονται για το αντιπολεμικό κίνημα. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε σημαντικά όταν, μετά από 11 εβδομάδες αδιάκοπου σφυροκοπήματος της Γάζας, στις 17 Μαΐου, το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, στόχος ήταν η «κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας και η διατήρηση του ελέγχου των εδαφών». Πριν την επιχείρηση, η ισραηλινή κυβέρνηση επιστράτευσε «δεκάδες χιλιάδες» εφέδρους προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Γάζα. Ο ακροδεξιός υπουργός οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς δήλωσε ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η πλήρης καταστροφή της Γάζας και η εκδίωξη του πληθυσμού της σε μια στενή λωρίδα γης στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Αντίθετα με την άτεγκτη στάση της κυβέρνησης Νετανιάχου, όμως, στο εσωτερικό της χώρας, οι φωνές αντίστασης αυξάνονται. Όλο και πιο συχνά, έρχονται στο «φως» ανοιχτές επιστολές από μονάδες του στρατού και εφέδρους που αρνούνται δημόσια να παρουσιαστούν. Τον Απρίλιο, πάνω από χίλιοι - εν ενεργεία και απόστρατοι - χίλιοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας κατά ενός πολέμου που, όπως είπαν, εξυπηρετεί «τα πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα του Νετανιάχου και όχι την ασφάλεια». Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι έφεδροι δεν παρουσιάστηκαν. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, όμως, ο αριθμός μπορεί να αγγίζει τις 100.000. Σε αυτόν προστίθενται όσοι αρνούνται να υπηρετήσουν την (υποχρεωτική) στρατιωτική θητεία τους.
Εξ’ αυτών, πολλοί δεν δηλώνουν σαφώς τους λόγους άρνησης στράτευσης – δεν αιτιολογούν πολιτικά, και προφασίζονται λόγους υγείας ή άλλα, προσωπικά κωλύματα. Μία από αυτούς είναι και η 19χρονη Σοφία Ορρ από την Παρντές Χάνα. Από τον Φεβρουάριο του 2024, η Ορρ έχει αρνηθεί να καταταγεί τρεις φορές. Τις δύο πρώτες τιμωρήθηκε με 20 ημέρες φυλάκισης, την τρίτη με 45 ημέρες. «Είχα αποφασίσει ότι θα αρνηθώ από τα 15», εξηγεί. «Αναρωτήθηκα, ποια υπόθεση υπηρετώ αν καταταγώ; Με αντιπροσωπεύουν οι λόγοι; Ποιον βοηθάω πραγματικά;», τονίζει και προσθέτει πως, «ήθελα να αρνηθώ δημόσια και δυνατά. Για να το δουν κι άλλοι, να ξέρουν ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Και να νιώσουν οι παλαιστίνιοι ότι δεν είναι μόνοι». Η Ορρ είναι μέλος της «Mesarvot», μίας οργάνωσης στήριξης αντιρρησιών συνείδησης, ενάντια στις εκκλήσεις πολλών ισραηλινών πολιτικών για την επιβολή φυλάκισης.
«Μετά την 7η Οκτωβρίου υπήρξε σταδιακή αύξηση των αρνήσεων. Πλέον, η αύξηση είναι εκρηκτική μεταξύ των 16χρονων και 17χρονων που αρνούνται να υπηρετήσουν. Περίπου 100 έφηβοι και έφηβες έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή όπου οι λόγοι άρνησής τους περιγράφονται σαφώς», εξηγεί ο αναλυτής και εκπρόσωπος της Mesarvot, Νιμρόντ Φλάσενμπεργκ. Οι περισσότεροι από τους αντιρρησίες επικαλούνται πολιτικούς λόγους αλλά και την πεποίθησή τους ότι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων. Μικρό ποσοστό επικαλείται ως λόγο άρνησης τις μαζικές δολοφονίες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο Φλάσενμπεργκ εξηγεί πως, «ακόμα, υπάρχει ταμπού σχετικά με την δημόσια έκφραση συμπάθειας προς τους παλαιστίνιους». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμηχανίας της ισραηλινής κοινωνίας απέναντι στη συμπάθεια για τον παλαιστινιακό λαό είναι και οι έντονες αντιδράσεις απέναντι στην προειδοποίηση του επικεφαλής της Αριστεράς στο Ισραήλ, Γιαΐρ Γκολάν, ότι η χώρα κινδυνεύει να γίνει κράτος - παρίας που «σκοτώνει βρέφη για χόμπι». «Είναι θέμα προφανούς άγνοιας. Φυσικά και σκοτώνει βρέφη το Ισραήλ, αλλά οι ισραηλινοί απλώς δεν μπορούν να το αποδεχτούν», λέει ο Φλάσενμπεργκ.
Η διεθνής κατακραυγή επικεντρώνεται στον Νετανιάχου, ωστόσο η Σοφία Ορρ προειδοποιεί: «Για πολλούς εδώ, τα θύματα είναι μόνο οι ισραηλινοί. Δεν βλέπουν τους παλαιστίνιους ως ανθρώπους, μόνο ως απειλή». Ο Γκριν, ο οποίος αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων επέστρεψε στα σύνορα με τη Γάζα, είναι απαισιόδοξος. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί μειοψηφία εδώ και έναν χρόνο και ο πόλεμος συνεχίζεται», λέει, αλλά τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί. «Έχουμε καταστρέψει σχεδόν κάθε κτίριο στη Γάζα, έχουμε σκοτώσει 18.000 παιδιά και περίπου 53.000 ενήλικες. Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Θέλουμε κι άλλα;», αναρωτιέται.
«Ζουν με αποφάγια»
Την ίδια στιγμή, ΟΗΕ και γιατροί απευθύνουν δραματική έκκληση καθώς, ο όγκος της βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας, μετά από 11 εβδομάδες αποκλεισμού, είναι ανεπαρκής. Διεθνείς οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζουν να επικρίνουν το Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση ότι επέτρεψε σε μικρό κονβόι φορτηγών που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας προμήθειες, να περάσει τα σύνορα με τη Γάζα.
Το ισραηλινό στρατιωτικό σώμα COGAT, που είναι αρμόδιο για αυτές τις αποστολές στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι, μία μέρα πριν, 107 φορτηγά που μετέφεραν αλεύρι, φάρμακα και εξοπλισμό μπήκαν στην κατεχόμενη περιοχή. Οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας και διεθνείς φορείς καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ που επιτρέπει μόνο τον ελάχιστο όγκο βοήθειας στη Γάζα, η οποία τελεί υπό στρατιωτικό αποκλεισμό εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Όπως λένε, οι προμήθειες είναι πολύ λίγες για τα εκατομμύρια των παλαιστίνιων που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή, ενώ πολλές φορές δεν φτάνουν σε όσους τις χρειάζονται, λόγω επιθέσεων και λεηλασιών από τους ισραηλινούς.
Η αποστολή βοήθειας ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης την Κυριακή ότι θα επιτρέψει «ελάχιστες» προμήθειες στη Γάζα για πρώτη φορά μετά την επιβολή πλήρους αποκλεισμού στις αρχές Μαρτίου. Η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για επικείμενο λιμό και ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια στην περιοχή. Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για «διπλωματικές ανησυχίες». Ωστόσο, η παγκόσμια οργή αυξάνεται καθώς η πολιορκία των 11 εβδομάδων έχει αφήσει τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας στα όρια της πείνας, με τα φάρμακα και τα καύσιμα να έχουν εξαντληθεί.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε τις παραδόσεις βοήθειας «σταγόνα στον ωκεανό» ενώ προειδοποίησε ότι, για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κρίσης, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση. Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ αναφέρουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 500 φορτηγά βοήθειας καθημερινά, ενώ από την ανακοίνωση της Δευτέρας (19/05) μόνο 300 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα, σύμφωνα με το COGAT. Ακόμα και η βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όμως, πολλές φορές, δε φτάνει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. «Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη φόρτωση και αποστολή αγαθών λόγω ανασφάλειας, κινδύνου λεηλασίας, καθυστερήσεων στις εγκρίσεις συντονισμού και ακατάλληλων διαδρομών που παρέχουν οι ισραηλινές δυνάμεις και δεν είναι βιώσιμες για τη μεταφορά φορτίου», σημειώνει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Την Παρασκευή, αξιωματούχοι της Χαμάς ανέφεραν τουλάχιστον έξι παλαιστίνιοι που φύλαγαν φορτηγά βοήθειας από λεηλασίες, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ένα δίκτυο παλαιστινιακών οργανώσεων βοήθειας ανέφερε ότι μόνο 119 φορτηγά βοήθειας έχουν μπει στη Γάζα από την ημέρα που το Ισραήλ ανακοίνωσε χαλάρωση του αποκλεισμού και η διανομή συχνά παρεμποδίζεται από λεηλασίες τις οποίες συχνά διαπράττουν και ένοπλες ομάδες. «Έκλεψαν τρόφιμα που προορίζονταν για παιδιά και οικογένειες που υποφέρουν από σοβαρή ασιτία», ανέφερε το δίκτυο. To Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 15 από τα φορτηγά του λεηλατήθηκαν στη νότια Γάζα ενώ κατευθύνονταν σε φούρνους.
Ο Δρ Αχμέντ αλ-Φάραχ από το Νοσοκομείο Νάσερ δήλωσε στο Al Jazeera ότι το υγειονομικό σύστημα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. «Οι περισσότεροι άνθρωποι τώρα ζουν με υπολείμματα τροφίμων. Προβλέπω ότι τα θύματα της επισιτιστικής κρίσης θα είναι αμέτρητα», είπε ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Παλαιστίνης, τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον 29 παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με τον λιμό. Χιλιάδες άλλοι κινδυνεύουν.
Πηγή: ethnos.gr