MENU

Εχουν υπογράψει η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Υπέγραψαν δηλαδή οι ισχυρότερες χώρες της Ενωσης και ορισμένες ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις. Αλλά η Ελλάδα όχι, ούτε και η Κύπρος.

Ιδού πως καταλήγει το κείμενο: “Ως δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουμε δύο σαφή μηνύματα προς την κυβέρνηση του Ισραήλ: να επιτρέψουμε αμέσως την πλήρη επανέναρξη της βοήθειας στη Γάζα και να δώσουμε τη δυνατότητα στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εργαστούν ανεξάρτητα και αμερόληπτα για να σώσουν ζωές, να μειώσουν τις δυσκολίες και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην κάλυψη των επείγουσων αναγκών που βλέπουμε στη Γάζα. Επαναλαμβάνουμε επίσης το σταθερό μας μήνυμα ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους εναπομείναντες ομήρους και να επιτρέψει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς παρεμβάσεις. Είναι πεποίθησή μας ότι η άμεση επιστροφή στην κατάπαυση του πυρός και η εργασία για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και να διασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή”.

Γιατί να μην υπογράψει άραγε η Ελλάδα αυτό το κείμενο;

Την ώρα μάλιστα που ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε χθες τα εξής: “Θα θέλαμε να εμπλακούμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι θέμα ποιος μεσολαβεί, είναι θέμα να σταματήσει ο εφιάλτης. Δεν μπορώ πραγματικά να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να έχουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και μαζική ανθρωπιστική βοήθεια”.

Τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Σχετικά με την απουσία της υπογραφής του κ. Γεραπετρίτη από την ανακοίνωση της EEAS, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν τα εξής: «Η επιστολή συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία κρατών μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στην πολύπαθη Γάζα. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του ΄Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, υποδέχθηκε τραυματισμένα και ασθενή παιδιά από τη Γάζα για περίθαλψη σε ελληνικά νοσοκομεία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, συγκαλείται την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, για να συζητηθούν τρόποι προστασίας άμαχων πληθυσμών σε πολεμικές συνθήκες.»

Υπενθύμιζαν επίσης ότι νωρίτερα χθες στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθετε κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες το ζήτημα της προστασίας των αμάχων στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για εκεχειρία.

Οι αντιδράσεις

Tα πολιτικά πυρά για τη μη υπογραφή δεν έλειψαν.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε:

«Μπροστά στην τραγωδία της εθνοκάθαρσης που εξελίσσεται στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας την ολλανδική πρόταση για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από αυτή τη μεγάλη συμμαχία 17 κρατών μελών, η Ελλάδα ήταν απούσα. Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει δύο λέξεις ούτε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της. Έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαο να είμαστε πάντα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα ειδεχθή γεγονότα στη Γάζα, στηρίζοντας ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.»

Ο Χάρης Δούκας από την πλευρά του έκανε ποστ στο Χ στο οποίο αναφέρει:

Κοινή έκκληση 22 χωρών προς το Ισραήλ για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Την κοινή δήλωση συνυπογράφουν οι Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.

Πώς είναι δυνατόν να λείπει η Ελλάδα;

Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, γράφει από την πλευρά της στο Facebook:

14.000 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν στη Γάζα μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Όταν αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος η ναζιστική θηριωδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα ερώτημα πλανιόταν πάνω από την ανθρωπότητα: πώς ηταν δυνατόν εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι να γνώριζαν και να μην μιλούσαν; Κι όμως ήταν.

Σήμερα ξανά το ίδιο ερώτημα απαντιέται καθημερινά.

Ναι, είναι δυνατόν. Ξανά. Σαν η ανθρωπότητα να μην έμαθε τίποτα.

Όταν χιλιάδες παιδιά, άμαχοι, αθώοι άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο από το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ και τον εγκληματία πολέμου  Νετανιάχου που εμποδίζει ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα, η σιωπή ειναι συνενοχή και συμμετοχή στο έγκλημα.

Και η κυβέρνηση σιωπά. Δεν τολμά ούτε καν να συνυπογράψει την κοινή δήλωση 22 χωρών καταδίκης του κράτους του Ισραήλ και του Νετανιάχου.

Προτιμά τους εναγκαλισμούς με τον δολοφόνο παιδιών και αμάχων.

Πηγή: news247.gr

Γάζα: 22 χώρες έκαναν έκκληση να σταματήσει ο αποκλεισμός και η Ελλάδα ήταν απούσα