Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και κλιματική αλλαγής και έκανε λόγο για βαθύτατους ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, για κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες.
Υπάρχει κοινή βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόνισε.
«Με πολύ καλή διάθεση ανταλλάξαμε απόψεις για τα μείζονα ζητήματα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, την μετανάστευση, την ασφάλεια, την ενέργεια, την κλιματική κρίση. Εκπροσωπούμε άλλωστε δύο ιστορικά μεσογειακά έθνη. Δεν βρισκόμαστε κοντά μόνο λόγω γεωγραφίας, μοιραζόμαστε βαθύτατους ιστορικούς, πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς που πλέον ενώνονται από κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε «το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Ιταλίας 8 χρόνια μετά το πρώτο, την πρώτη συνεδρίαση στην Κέρκυρα και το πλήθος των συμφωνιών που υπογράψαμε μας αντανακλούν την κοινή μας βούληση να διευρύνουμε την συνεργασία μας, σε διμερές επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε διεθνές επίπεδο».
«Μιλήσαμε για τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, την ανάγκη να υπάρξει μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, εκφράσαμε και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για τις πρόσφατες σφαγές χριστιανικών πληθυσμών», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, με έμφαση στην ανάγκη προστασίας των συνόρων και πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών και υιοθέτησης αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών. «Στο πρόσωπο της Τζόρτζια Μελόνι η ελληνική κυβέρνηση ίσως βρήκε τον πιο δυνατό της σύμμαχο για το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ιταλικής εταιρείας κρατικών σιδηροδρόμων και του υπουργείου Μεταφορών. «Είναι μία επανεκκίνηση της σχέσης, που αυτή την στιγμή οικοδομούμε. Μία σχέση που δοκιμάστηκε υπό την σκιά μιας μεγάλης τραγωδίας, της τραγωδίας των Τεμπών, που κόστισε την ζωή σε 57 συμπολίτες μας», υπογράμμισε. «Αφενός η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατ. στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μία μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και με την σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούρια αμαξοστάσια, ώστε να μπορέσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι», τόνισε και υπογράμμισε την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού.
Κατά το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, που συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη, οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
*1.* Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Το έργο ευθυγραμμίζεται επίσης με τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ, σαν αυτό που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στην Ισπανία.
*2.* Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
- Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου
- Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών
Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας και που περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.