Έτσι, η αλυσίδα fast food κατέθεσε αίτηση για να προστατευτεί από το άρθρο 11 της πτωχευτικής νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνήθως, όταν εταιρείες επικαλούνται το άρθρο 11, δημιουργείται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μπορέσουν να πληρώσουν τους πιστωτές τους σε βάθος χρόνου.
Εκτός απροόπτου, το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση των TGI Fridays, που κατέθεσαν τη δική τους αίτηση το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, στη Βόρεια Περιφέρεια του Τέξας.
H εταιρεία δήλωσε περιουσιακά στοιχεία αξίας μεταξύ $100 και $500 εκατομμυρίων και υποχρεώσεις ύψους από $100 έως και $500 εκατομμύρια.
«Η κύρια αιτία πίσω από τις οικονομικές δυσκολίες μας ήταν ο Covid-19 και η κεφαλαιακή μας δομή», δήλωσε ο Ροχίτ Μανότσα, εκτελεστικός πρόεδρος της αλυσίδας, σε ξεχωριστή δήλωση.
Εδώ να σημειωθεί ότι η πτώχευση αφορά τις 39 τοποθεσίες που ανήκουν στην εταιρεία και όχι το εμπορικό της σήμα ή τις υπόλοιπες 56 τοποθεσίες Fridays που είναι «franchise» και βρίσκονται υπό την κατοχή της TGI Fridays Franchisor LLC.
Τα TGI Fridays στην Ελλάδα
Όσο για τα καταστήματα τις αλυσίδας στην Ελλάδα, αυτά λειτουργούν ως «franchise» και άρα δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις, όπως έγραψε η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της.
«Ο όμιλος TGI Fridays Ελλάδος δεν έχει μετοχική σχέση με τα TGI Fridays Αμερικής, και λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα με franchising και Έλληνες μετόχους, δεν επηρεάζεται από την οικονομική αναδιάρθρωση που μπορεί να λάβει χώρα στην αμερικανική αγορά»
Ωστόσο, τα προβλήματα των TGI Fridays στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν μία γενικότερη τάση στη βιομηχανία του λεγόμενου «casual dining».
Όπως εξηγεί το Bloomberg, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση στο κόστος στέγης οδηγούν πολλούς Αμερικανούς στο να τρώνε πιο συχνά σπίτι, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.
Πηγή: lifo.gr