Σύμφωνα με το περιοδικό, η Εύα Καϊλή «υφαίνει» ένα νέο αφήγημα ότι οι αρχές μπορεί να την έβαλαν στο στόχαστρο επειδή γνώριζε πολλά για την κατασκοπεία από μέρους της κυβέρνησης.
«Αλλά είχε επίσης να πει μια ιστορία ακόμα πιο σκοτεινή από το Qatar Gate, μια ιστορία που περιελάμβανε υπαινιγμούς για άθλια κυβερνητική κατασκοπεία και υποδείξεις ότι ίσως η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα. Η δουλειά της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ευρώπη, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ίδιας της Ευρώπης», σημειώνει το περιοδικό.
Το Politico εξηγεί ότι οι ισχυρισμοί της Εύας Καϊλή πυροδότησαν μεγάλη δυσπιστία μεταξύ των συναδέλφων της στην Επιτροπή PEGA, η οποία ερευνά την χρήση του λογισμικού Pegasus. Μάλιστα ο ισχυρισμός φέρεται να συγκλόνισε όσους θυμούνται ότι η Εύα Καϊλή είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι υπονομεύει το έργο της PEGA.
«Ωστόσο, η Καϊλή μπέρδεψε πολλούς όταν άρχισε να υποστηρίζει δημόσια ότι η παρακολούθηση ήταν συνηθισμένη και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, απηχώντας τα σημεία συζήτησης της κυβερνώσας συντηρητικής κυβέρνησης αντί του δικού της σοσιαλιστικού κόμματος. Ενθάρρυνε επίσης την επιτροπή PEGA να μην επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της», υπογράμμισε το περιοδικό.
«Δεν έχω απολύτως κανέναν λόγο να πιστεύω ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν την PEGA. Όλα όσα κάνουμε έτσι κι αλλιώς είναι δημόσια. Και ελέγχουμε τακτικά τα τηλέφωνα μας. Δεν έχει λογική», είπε στο Politoco η Ολλανδή ευρωβουλευτής, Σόφι ιντ Βελντ που βοήθησε να συνταχθεί η τελική έκθεση της PEGA.
Πηγή: enikos.gr