MENU

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε αρχικά στην απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης πάλι λείπει. Κάναμε λέει πολλές αντιπαραθέσεις στη Bουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν. Που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος, δε, στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε νωρίτερα, είπε αστειεύομενος: «αφού είστε καλός ρήτορας κ. Βορίδη, ας στείλει εσάς στο πόδι του ο κ. Μητσοτάκης για να κάνουμε διάλογο». Πηγαίνοντας προς τις κάλπες, είπε ο κ. Τσίπρας, ο κόσμος θέλει να ακούσει «επιχειρήματα, θέσεις, προτάσεις και όχι συνθήματα, όχι επικοινωνιακά σποτ», θέλει «αντιπαράθεση επιχειρηματολογίας».

Πυρά για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για αθέτηση των υποσχέσεων που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά: «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις. Λιγότεροι φόροι. Πολλές επενδύσεις. Καλές και νέες δουλειές. Καλύτεροι μισθοί και υψηλότερες συντάξεις. Αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία. Και διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοκρατία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μείωσε τους φόρους για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες, ενώ «εξάντλησε τους φτωχούς και τους μεσαίους». Για τις επενδύσεις, σχολίασε πως «η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά για τον επόμενο χρόνο, το 2023», ενώ, υπογράμμισε πως όσες επενδύσεις γίνονται «δεν είναι παραγωγικές», παραπέμποντας και στο σχετικό άρθρο του Κώστα Σημίτη, όπου έγραψε ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds που χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες», κάτι που «δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».

Σχετικά με τα εργασιακά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από την επόμενη των εκλογών έβαλε μπροστά τον οδοστρωτήρα» και «όταν ξέσπασε η πανδημία την αντιμετώπισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας». Για τις συντάξεις, σημείωσε ότι «η μόνη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για την Υγεία και την Παιδεία έκανε κριτική σε διάφορα ορόσημα της τετραετίας, από «τα αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες ανά εκατομμύριο» και «τα δήθεν δεν ήξερα του πρωθυπουργού για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα», μέχρι «το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης» και «τα χαμένα εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία». Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δυστύχημα των Τεμπών αλλά και στις παρακολουθήσεις, ενώ μιλώντας για «αξιοκρατία και διαφάνεια», στηλίτευσε τα «golden boys της ΔΕΗ» και τους «κομματάρχες», όπως και την «συγκάλυψη στην υπόθεση των υποκλοπών».

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «αυτά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, που υποσχέθηκε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, που υποσχέθηκε καλύτερους μισθούς, που υποσχέθηκε ασφάλεια, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους να ζουν σε μια εργασιακή ζούγκλα και τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για όλα. Για την κοινωνική προστασία, για την υγεία για την εγκληματικότητα, για όλα». Συμπλήρωσε ότι δεν έχει μόνο σημασία τι έκαναν αλλά και πώς το έκαναν, «με ποιον τρόπο λειτούργησε η Βουλή». Έκανε λόγο για «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να απαξιώσει το έργο και την βαρύτητά της», σχολιάζοντας ότι «δεν απαντήθηκε ποτέ ξανά το φαινόμενο να έχουμε στην πραγματικότητα πολλά μικρά νομοσχέδια μέσα σε μια τροπολογία» και ότι ακόμα και σήμερα, κάνουν το «ίδιο»: «τροπολογίες για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, ακόμα και τιμωρητικές για την ηγεσία ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ».

«Αυτή η τετραετία λοιπόν κλείνει σήμερα. Και κλείνει με ένα νομοσχέδιο σκούπα, και με την 3η κατά σειρά απόπειρά σας να νομοθετήσετε για το κόμμα της Ακροδεξιάς. Που δείχνει, το θεσμικό ερασιτεχνικό και την απαξία σας για τη κοινοβουλευτική διαδικασία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θέλησε να αναφερθεί και στην τροπολογία που έφερε το κόμμα του για την ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση, κατηγορώντας τη ΝΔ για «υποκρισία» και τον πρωθυπουργό για «κωλοτούμπα μετά την κατακραυγή της πλειοψηφίας της κοινωνίας» όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι θα «ξαναφέρει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο». Υποστήριξε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση έχει τέσσερα χρόνια που προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού, «με συγκεκριμένο σχέδιο» και την κάλεσε, αν όντως δε θέλει την ιδιωτικοποίηση του νερού, να ψηφίσει τώρα την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιστρέψουν σήμερα οι μετοχές σε δημόσιο έλεγχο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα από τα βασικά διλήμματα της κάλπης είναι: Υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό Δημόσια αγαθά; Ή εμπόρευμα για ξεπούλημα και αισχροκέρδεια;», είπε, τονίζοντας πως «μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή ακόμη χειρότερα μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκης θα αποτελειώσει ό,τι έμεινε όρθιο από τις αντιστάσεις της κοινωνίας αυτά τα τέσσερα χρόνια» και πως μόνη «ελπίδα και η προοπτική να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας για αυτά τα δημόσια αγαθά» είναι μια προοδευτική κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τι είπε για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του με την τοποθέτησή του σχετικά με την σημερινή ψήφιση της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη, αναφερόμενος και πάλι στις «προειδοποιήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την επισήμανση του «κινδύνου» όσον αφορά τις «θεσμικές παλινωδίες» της κυβέρνησης, αλλά και στη λύση που είχε προτείνει στη βάση της θέσης των «πλέον έγκριτων συνταγματολόγων» και απέρριψε η κυβέρνηση. Όπως είπε, «αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα» και υποστήριξε ότι αυτό «θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο», δηλαδή χωρίς «να αποφασίζουν οι δικαστές και στην κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες».

«Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί ανοίγει κερκόπορτα στο μέλλον. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου», τόνισε ενώ επισήμανε ότι ο Κασιδιάρης ήδη τα τελευταία χρόνια «κάνει προεκλογικό αγώνα με ανοχή της κυβέρνησης» και ότι το μπλόκο στον Κασιδιάρη που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν το κατάφερε γιατί έφτιαξε έναν «νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα».

Ο κ. Τσίπρας άφησε, δε, αιχμές για στελέχη της κυβέρνηση ότι προσπάθησαν να «πείσουν τους δικαστές του πρώτου τμήματος, του αρμοδίου να κρίνει» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον υπουργό Επικρατείας ότι «ξεμονάχιαζε δικαστικούς στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου», προκειμένου να τους πείσει. «Και μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχετε πλειοψηφία, έρχεστε με νέα τροπολογία να αλλάξετε τη σύνθεση του τμήματος μπας και βρείτε πλειοψηφία. Αν δεν ισχύουν αυτά, δώστε επιτέλους μια πειστική εξήγηση για όσα συμβαίνουν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τη Δημοκρατία. Είναι θλιβερά», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «διαρκή επιχείρηση χειραγώγησης της δικαιοσύνης». Όπως τόνισε στη συνέχεια, «στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, την προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα και ο ερασιτεχνισμός σας, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα». Κατηγόρησε, επιπλέον, τη ΝΔ ότι γίνονται «εν τέλει οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «με όσα καταγράφονται στον δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες, δίνει επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». «Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία. Και τι μεγάλη ώθηση στην Ακροδεξιά, θα ήταν αν τελικά βγει μια απόφαση που θα τους δικαίωνε», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια με τη φωτιά» της κυβέρνησης εξαιτίας του «θεσμικού της ερασιτεχνισμού».

Σχολίασε, επίσης, ότι θα ήταν «σουρεαλιστικό» ο κ. Βορίδης, «πρώην γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ» να κατηγορούσε «σύσσωμη την Αριστερά ως συνοδοιπόρους του νεοναζισμού», κάτι που, όπως είπε, έκανε ο πρωθυπουργός «χωρίς ντροπή». «Η μάχη με τον φασισμό είναι εκεί έξω. Στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Και η θεσμική απάντηση απέναντι στο φασισμό, οφείλει να είναι σαφής και να δίνεται με την προσήκουσα σοβαρότητα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και στο και πέντε», να σοβαρευτεί και να προσχωρήσει «σε μια ορθή λογική και στάση νομοθέτησης που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και δεν θα δημιουργεί εικόνες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «αρκετή ζημιά έχετε ήδη κάνει στη δημοκρατική λειτουργία, με τις παρακολουθήσεις, με τη περιστολή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας. Μην κάνετε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά με επανάληψη της ίδια επιπολαιότητας. Μην επιμείνετε σε επικίνδυνες θεσμικές ακροβασίες που θα βάλουν τη θεσμική τάξη σε περιπέτειες και θα τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά». Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα αποφύγουμε τα χειρότερα» και ότι η επόμενη Βουλή θα είναι «προοδευτικής πλειοψηφίας».

https://youtu.be/hw06kFDRFr4

Πηγή: ENIKOS.GR

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει το debate για να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα