MENU

H πρώτη έξοδος του ΠΑΟΚ για φέτος ήταν επιτυχημένη, αναφορικά με την συγκομιδή βαθμών. Κάθε εμφάνιση μακριά από την Τούμπα έχει τη δική της βαρύτητα, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά καθώς ο αντίπαλος ήταν από τις ελάχιστες ομάδες που κατάφεραν στην διάρκεια της περσινής περιόδου, να κόψουν δυο βαθμούς από τον Δικέφαλο.

Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να σταθούμε στο εντυπωσιακό ξεκίνημα και το μαχητικό πνεύμα στο φινάλε, που έφερε τη νίκη. Ούτε εμείς ούτε και η τεχνική ηγεσία με τους παίκτες. Η αστάθεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Μετά τις δυο εξαιρετικές εμφανίσεις στα παιχνίδια με τον Αγιαξ, ο Δικέφαλος παρουσιάζει μια αγωνιστική αστάθεια που επιτρέπει στους αντιπάλους του, να διεκδικούν, έστω τον βαθμό της ισοπαλίας, μέχρι το τέλος κάθε αγώνα.

Η ομάδα δεν κατάφερε να επανέλθει μετά τον άδικο αποκλεισμό από τον Άγιαξ και πλέον βρίσκεται σε μια σκληρή φάση επαναπροσδιορισμού. Ο Φερέιρα επιχειρεί να περάσει την δική του φιλοσοφία και οι ποδοσφαιριστές παλεύουν να αφομοιώσουν ό,τι καινούργιο τους σερβίρεται, χωρίς για την ώρα να καταφέρνει ο ΠΑΟΚ να θυμίσει τον περσινό του εαυτό.

Η κριτική μου διάθεση έχει σχέση με τις ανασταλτικές και αμυντικές αδυναμίες που εντοπίσαμε όλοι και στο Περιστέρι. Το να σταθείς στη νίκη είναι το μόνο εύκολο. Το να επισημάνεις τις αδυναμίες είναι αυτό που χρειάζεται η ομάδα για να επανέλθει σε υψηλές πτήσεις ανάλογες με την ποιότητα του υλικού που διαθέτει.

Η συναίσθηση της ευθύνης βαραίνει τις πλάτες και την σκέψη όλων, αλλά κυρίως της τεχνικής ηγεσίας, που δίνει και το στίγμα για ό,τι βλέπουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι 3 νίκες στους 3 αγώνες πρωταθλήματος, είναι ένα γεγονός που το πιστώνονται η τεχνική ηγεσία και οι παίκτες.

Τα 7 γκολ που πέτυχε ο Δικέφαλος είναι επίσης κάτι που επίσης πιστώνεται στον προπονητή και τους παίκτες. Ωστόσο, τα 4 γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα σε αυτούς τους 3 αγώνες, είναι κάτι που χρεώνεται σε παίκτες και τεχνική ηγεσία. Δεν ξέρω αν γίνομαι δυσάρεστος αλλά, θεωρώ ότι αυτή η αντιμετώπιση ταιριάζει σε μια ομάδα που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα και φιλοδοξεί να φτάσει και φέτος στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Σε όσα παιχνίδια έδωσε μέχρι τώρα ο ΠΑΟΚ, έχει κενά διαστήματα. Μεγάλα κενά διαστήματα. Δεν αναφέρομαι σε στιγμιαία black out που κάθε ομάδα έχει στην διάρκεια ενός αγώνα αλλά σε black out διαρκείας (όπως αυτό στον αγώνα με τον Ατρόμητο), που επαναλαμβάνω, δίνουν το δικαίωμα στους αντιπάλους του Δικεφάλου να μένουν στο παιχνίδι προσδοκώντας σε αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν ανάλυσης και άμεσης διόρθωσης. Ο Εσίτι για παράδειγμα (ήταν από τοθυς κορυφαίους του Δικεφάλου μέχρι το 30΄), σε κάθε παιχνίδι, από ένα σημείο και μετά… κατεβάζει τον διακόπτη. Εκεί «χτύπησε» ο Ατρόμητος το Σάββατο, μπλόκαρε τον μέσο του ΠΑΟΚ και έφερε το παιχνίδι στα ίσα, διεκδικώντας μάλιστα όσο είχε δυνάμεις, ένα τρίτο γκολ στο παιχνίδι.

Σαφώς και δεν εστιάζω μόνο στον Εσίτι το πρόβλημα. Το αναφέρω ως μια από τις επαναλαμβανόμενες καταστάσεις που εντοπίζονται στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ και προκαλούν προβληματισμό.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ομάδα διαθέτει υλικό για να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο και ο χρόνος είναι σύμμαχος της. Η αφομοίωση των απαιτήσεων του Φερέιρα από τους παίκτες, η συμφιλίωση του προπονητή με τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των παικτών και η σταδιακή επιστροφή των Βιειρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ στην ενεργό δράση, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και στο τομέα της απόδοσης.

Μέχρι τότε, η αποφυγή λαθών αφέλειας, όπως για παράδειγμα στο πρώτο γκολ που πέτυχε ο Ατρόμητος, η προσθήκη έντασης στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ για μεγαλύτερο διάστημα και η συμμετοχή όλων των παικτών όταν η ομάδα αμύνεται, θα διορθώσουν κατά πολύ την εικόνα.

ΥΓ Καταλαβαίνουν όλοι σιγά – σιγά τι ακριβώς εννοούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν με βεβαιότητα δήλωνε ότι, ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Πήραμε μια γεύση στα παιχνίδια με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Βόλο στο «Καραισκάκης». Θα δούμε κι άλλα. Αυτό είναι σίγουρο. Ωστόσο ας μην βιάζονται στον Πειραιά να κάνουν λογαριασμούς. Πάντα ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος…

ΥΓ 1 Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας στον Παναθηναικό, δεν θα σώσει την κατάσταση. Σαφώς και θα βελτιώσει την απαράδεκτη εικόνα των «πράσινων» στους αγωνιστικούς χώρους (η άποψη μου για τον Δώνη είναι γνωστή εδώ και χρόνια) αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η ιδιοκτησία. Το είχα επισημάνει και παλαιότερα και δεν άρεσαν σε κάποιους οι θέσεις μου. Τώρα έρχονται στα λόγια μου

Τα… black out του ΠΑΟΚ δίνουν δικαιώματα στους αντιπάλους του
EVENTS