MENU

Αν κοιτάς, όταν νομίζει ότι δεν παρακολουθεί κανείς. Αν ακούς, όταν πιστεύει ότι δε δίνει κανείς σημασία σε όσα λέει. Αν θυμάσαι, όσα ακόμα και ο ίδιος μπορεί να έχει ξεχάσει, τότε – ναι – μπορείς να γνωρίζεις κάποιον πραγματικά. Κομματάκι βαρύς ο πρόλογος, γιατί τόσο επιφανειακό όσο το αγαπημένο χρώμα ενός ποδοσφαιριστή. Κι όμως, έχει τη σημειολογία του όταν έχει διατυπωθεί σε ανύποπτο χρόνο και συνδυάζεται με το βιβλίο, το οποίο όλοι οι ονειροπόλοι δέσμιοι του σύμπαντος θέλουν να πιστέψουν.

Ο Φάουστο Αντόνιο Τιένζα Νούνιες αγαπάει το πράσινο. Αγαπάει και την coca-cola zero, όμως αυτό είναι λιγότερο σχετικό. Εξάλλου, όταν θα διάβαζε τον «Αλχημιστή» δε θα του είπε κανείς πως «όταν θες να πιεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να γεμίσει το ποτήρι σου», αλλά σίγουρα θα ένιωσε τη δύναμη του σύμπαντος στο συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό. Μετά από μια δεκαετία στο ισπανικό ποδόσφαιρο, μετά από μια δεκαετία στα καλύτερα και στα χειρότερα, ο 29χρονος μέσος έρχεται στην Ελλάδα για να φορέσει το αγαπημένο του πράσινο.

Για φαντάσου…

Τι είναι η ποδοσφαιρική καριέρα; Μια συρραφή από τυχαίες στιγμές και στιγμιαίες αποφάσεις. Λιγότερο ταλαντούχοι παίκτες που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο και περισσότερο ταλαντούχοι παίκτες που τη λάθος στιγμή πήραν τη λάθος απόφαση. Τι είναι η καριέρα του Φάουστο; Μια συρραφή από θριαμβευτικά «αν» κόντρα στο σκληρό ρεαλισμό του επαγγελματισμού. Στις 8 Μαρτίου του 2013 έκανε ντεμπούτο στην Primera Division με τα αγαπημένα του πράσινα, εκείνα της Μπέτις και με αντίπαλο την Οσασούνα. Πέντε λεπτά όλα κι όλα, αλλά μικρή σημασία είχε τότε. Η οικογένειά του ήταν εκεί και αυτό ήταν το μόνο που μετρούσε για τον 23χρονο, που έτρεξε και έδωσε τη φανέλα στον αδερφό του, Εμίλιο.

«Όλοι τους με στήριξαν, όλοι τους ήταν δίπλα μου πάντοτε. Με βοήθησαν να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και ο αδερφός μου ήταν πάντοτε το είδωλο που θα ήθελα να βλέπω όταν κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη», θα πει μετά το ματς, αλλά η συνέχεια; Ας αναφέρουμε, απλώς, ότι έπαιξε ξανά στη μεγάλη κατηγορία τρία χρόνια και πέντε μήνες αργότερα. Ποδοσφαιριστής πλέον της Οσασούνα, στη μεγάλη του διαδρομή που περιλαμβάνει Βαλένθια, Λα Νούτσια, Καραβάκα, Λα Μουέλα, Μελίγια, Μπέτις, Αλκορτσόν, Κάντιθ, Εξτρεμαδούρα και προσεχώς Παναθηναϊκό.

Χάθηκε το μέτρημα; Έτσι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ο Φάουστο το έμαθε πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα. Το ταλέντο και η φήμη δεν του έλειψαν. «Ξεκίνησα να παίζω τεσσάρων ετών στην Ταλαβέρα λα Ρεάλ, την ομάδα της πόλης μου και ήμουν έντεκα ετών όταν πήγα στη Μπανταχόθ με πρόσκληση από την ακαδημία της Flechas Negras. Ήταν τα καλύτερα και τα ομορφότερα χρόνια μου στο ποδόσφαιρο».

Η διαδρομή συνέχισε στο δρόμο τον περισσότερο ταξιδεμένο, με ασφαλτόστρωση και χωρίς εμπόδια. Η Βαλένθια τον ζήτησε και τον πήρε όταν ήταν 14 ετών. «Εκεί δούλεψα αληθινά ως ποδοσφαιριστής και ως άνθρωπος. Μου πρόσφεραν τα πάντα σε εκπαιδευτικό και αθλητικό επίπεδο και θα τους είμαι πάντα ευγνώμων». Ο Φάουστο πέρασε δύσκολα, η οικογένειά του έκανε προσπάθεια να τον βλέπει τουλάχιστον κάθε 15 μέρες και παρά τις αρχικές δυσκολίες προσαρμόστηκε στη Βαλένθια, έκανε όνειρα να παίξει στο Μεστάγια και να γίνει κανονικά και με το… νόμο μια «νυχτερίδα». Τι του έλειψε; Τίποτα. Τι μεσολάβησε; Η πραγματική ζωή.

Οι δανεισμοί του σε ομάδες χαμηλών κατηγοριών τού έδωσαν τη γνώση που δε χρειάζεται ουδείς να κατέχει. Άθλιες συνθήκες, μηδαμινός επαγγελματισμός και πρωταθλήματα στα οποία ουδείς δίνει σημασία. Μέχρι και σε ομάδα που λίγους μήνες μετά διαλύθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων υπέγραψε να παίξει δανεικός και έκτοτε διέγραψε οποιαδήποτε κατηγορία κάτω από την Secunda Division. Η διαδρομή του ήταν με τρενάκι του λούνα παρκ. Συχνά, έτσι περιγράφει και ο ίδιος το ποδόσφαιρο. Το όραμα που είχε με την Κάντιθ το 2018 μετατράπηκε στην «πιο δύσκολη και μπερδεμένη σεζόν της καριέρας μου», όπως θα την περιέγραφε, ενώ ακόμα και το όνειρο του μικρού παιδιού, το οποίο ήταν η φανέλα της Εξτρεμαδούρα δεν πήγε όπως ακριβώς θα περίμενε.

Μετά από μια δεκαετία αδυναμίας να προσελκύσει το ιδανικό ή να κρατηθεί από το καλύτερο δυνατό, ο Φάουστο Αντόνιο Τιένζα Νούνιες έρχεται στον Παναθηναϊκό. Ίσως να είναι η μοίρα του το πράσινο, ίσως να ήταν αυτό που έπρεπε να έρθει στη ζωή του. «Το ποδόσφαιρο είναι σαν το roller coaster και βρίσκεις τον εαυτό σου σε διαφορετικές καταστάσεις και σε διαφορετικές διαθέσεις. Η επιθυμία είναι πάντα ίδια: Να ανατρέψεις μια κατάστασης και να ευχαριστηθείς το άθλημα».

Να ακούτε, όταν νομίζουν ότι κανείς δεν τους ακούει. Να βλέπετε, όταν νομίζουν ότι κανείς δεν παρακολουθεί. Αποκαλύπτει χαρακτήρες…

SDNA Instagram
Η ζωή αρχίζει με... πράσινο!
EVENTS