MENU

Πώς το λένε να δεις; Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Βαθύτατα φιλοσοφημένο και επιβεβαιωμένο πολλάκις στον κόσμο της προπονητικής και του ποδοσφαίρου.

Ο Νίκος Κωστένογλου παγιώνεται (με το προπονητικό…σπαθί του) στην θέση του χεντ κόουτς της ΑΕΚ. Μέχρι που θα φτάσει και πόσα θα΄ναι τα credits του στον πάγκο της Ένωσης, κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει.

Το σίγουρο πάντως είναι πως ο νέος κουμανταδόρος των «κιτρινόμαυρων», Ίλια Ίβιτς, δεν βλέπει στο πρόσωπο του 48χρονου κόουτς μια εύκολη, βολική και ευκαιριακή λύση.

Σαν κι αυτές που αποτελούν συνήθως οι μονίμως διαθέσιμοι παλαίμαχοι παίκτες αναζητώντας (σύμφωνα με το δόγμα του Άντι Γουόρχολ) και τα δικά τους 15 λεπτά (και παραπάνω) λεπτά δημοσιότητας.

Ο coach Κωστένογλου δεν έπεσε ως «κομήτης» στον…γαργαλιστικό αφρό της δημοσιότητας.

Βρίσκεται στο προπονητικό μετερίζι απ΄το 2008 και έχει περάσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν απ΄τον πάγκο της ΑΕΚ. Για 18 παιχνίδια την σεζόν 2007-08 και για 38 ματς την περίοδο 2011-12.

Και στην τρίτη του θητεία στο τιμόνι της Ένωσης, φιλοδοξεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα καθαρό το άσπρο – προπονητικό - πουκάμισο που λάνσαρε στις δύο πρώτες του εμφανίσεις σε Τραπεζούντα και Τρίπολη και βγήκε «ατσαλάκωτος».

Όσο για τους λόγους που βρήκε εφαρμογή στην ΑΕΚ η σοφία της λαϊκής ρήσης «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στον κόουτς Κωστένογλου;

Το SDNA τους καταγράφει έναν προς έναν:

Η θεαματική αλλαγή εικόνας

1) Η αγωνιστική μεταμόρφωση της Ένωσης στα δύο τελευταία παιχνίδια με Τραμπζονσπόρ και Αστέρα Τρίπολης.

Μπορεί εν έτει 2019 μπορεί να μην κυκλοφορούν μαγικά ραβδάκια στις μέρες μας, ωστόσο ο Κωστένογλου μετέτρεψε το «ασχημόπαπο» του Καρντόσο σε έναν υπέροχο «κύκνο» που βγάζει ενέργεια, μαχητικότητα και αποδίδει όμορφο ποδόσφαιρο.

Οι ποδοσφαιριστές απέδωσαν αγωνιστικά σε υψηλότατες στροφές κι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το πρόσφατο πορτογαλικό (εφιαλτικό) παρελθόν.

Άλλος...αέρας στα αποδυτήρια

2) Η αλλαγή του κλίματος στα αποδυτήρια.

Φάνηκε δια γυμνού οφθαλμού πως οι παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν με άλλη ψυχολογία στις «μάχες» της Τραπεζούντας και της Τρίπολης.

Οι ομιλίες του Κωστένογλου ξύπνησαν τους παίκτες που έμοιαζαν να βρίσκονται σε παρατεταμένη χειμερία νάρκη επί των ημερών του Καρντόσο.

Η «επιταγή» των παικτών

3) Η επιθυμία των ποδοσφαιριστών να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ο Κωστένογλου και να του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει στον πάγκο της ΑΕΚ.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Μάρκο Λιβάγια βγήκε μετά το τέλος του αγώνα στην Τρίπολη και δημοσίως τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της παραμονής του Έλληνα τεχνικού.

Το…ρεπορτάζ των αποδυτηρίων «μέτρησε» σε σημαντικό βαθμό κι έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Κωστένογλου.

Το «ναυάγιο» με τον Πογιέτ

4) Απ΄την ατζέντα του Ίλια Ίβιτς «παρέλασαν» προπονητές για το ρόλο του «αντι – Καρντόσο».

Ο Γκουστάβο Πογιέτ υπήρξε η πρώτη επιλογή, ωστόσο στις συζητήσεις που έγιναν με τον Ουρουγουανό κόουτς διαπιστώθηκε πως περισσότερα ήταν αυτά που τους χωρίζουν, παρά εκείνα που τους ενώνουν και κατά συνέπεια «ναυάγησε» η προοπτική της επιστροφής του στην ΑΕΚ.

Το μπάτζετ και το ρίσκο

5) Απ΄την στιγμή που ο νέος τεχνικός διευθυντής δεν είχε στην διάθεσή του ένα ιδιαίτερα μεγάλο μπάτζετ για τον επόμενο προπονητή, κρίθηκε πως θα΄ναι ρίσκο να έρθει ένας…οποιοσδήποτε ξένος κόουτ. Κάποιος που δεν θα γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και θα ήθελε χρόνο προσαρμογής, σε ένα τάιμινγκ όπου η ομάδα έβγαλε σημάδια ανάκαμψης.

Έτσι, ο Ίβιτς σε συνεννόηση με τον Μελισσανίδη, έκριναν πως το καλύτερο για την Ένωση θα είναι να παραμείνει (μέχρι νεωτέρας) ο Κωστένογλου στην τεχνική ηγεσία.

Ο «κύκνος» της ΑΕΚ και η μονιμοποίηση του coach Κωστένογλου