MENU

Τίποτα από όσα έγιναν στον ΠΑΟΚ τo τελευταίο διάστημα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φυσιολογικά. Ο Λουτσέσκου αποχώρησε ενώ είχε ξεκινήσει η προετοιμασία του Δικεφάλου και σε διάστημα 48 ωρών (η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διεκδικεί ΟΣΚΑΡ για τα αντανακλαστικά της), ήρθε ο Φερείρα που είχε ξεκινήσει προετοιμασία με την Μπράγκα.

Η κατάσταση δεν είναι άβολη μόνο για τον νέο τεχνικό, είναι άβολη και για τους παίκτες. Είπαν… καλημέρα στη νέα χρονιά με κόουτς τον Ρουμάνο και… καλησπέρα στην Ολλανδία με προπονητή τον Πορτογάλο. Όπως και να το δεις, φυσιολογικό δεν το λες. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ, οι παίκτες και η νέα τεχνική ηγεσία δηλαδή, έχει την υποχρέωση να μην κοιτά πίσω.

Ούτε κλεφτές ματιές στο παρελθόν δεν επιτρέπονται στην παρούσα φάση. Η ομάδα έχει ένα μεγάλο στόχο να εκπληρώσει και αποτελεί υποχρέωση όλων να καταβάλλον κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει το όνειρο των ομίλων πραγματικότητα. Από εμπειρία καθαρά, θεωρώ ότι κανείς δεν νιώθει βολικά.

Ούτε ο προπονητής και οι συνεργάτες του, ούτε και οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Ειδικά όσοι έζησαν τον περσινό θρίαμβο του ΝΤΑΜΠΛ και την προπέρσινη κλοπή του αιώνα. Το ποδόσφαιρο όπως και ζωή, εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και όσοι αποτελούν το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, έχουν την υποχρέωση της άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η επιτυχία τους περιμένει και θα την κατακτήσουν γιατί μπορούν. Το έχουν αποδείξει άλλωστε. Τόσο οι παίκτες που έχει ο Δικέφαλος στο ρόστερ του (και όσοι θα προστεθούν) όσο και ο νέος τεχνικός ηγέτης της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ δίνει πλέον… μάχη με τον χρόνο. Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο παιχνίδι στην Ευρώπη. Στις 6 ή 7 Αυγούστου, ο Φερέιρα και οι παίκτες του θα κληθούν να δείξουν τον βαθμό ετοιμότητας της ομάδας. Διόλου εύκολη υπόθεση, για ένα σύνολο που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.

Αυτή είναι και η εικόνα των τριών φιλικών που έδωσε μέχρι τώρα ο Δικέφαλος στην Ολλανδία. Μια ομάδα με πλούσιο υλικό που προσπαθεί να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Ένα σύνολο που του λείπουν παίκτες από την μεσαία γραμμή. Είναι μια διαπίστωση που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Θεωρώ ότι το ρόστερ είναι γεμάτο με ικανούς αμυντικούς και επιθετικούς.

Δεν μπορώ να υποστηρίξω το ίδιο όμως και για την μεσαία γραμμή. Με τους Βέρνμπλουμ – Μαουρίσιο στα πιτς και τον Ολιβέιρα στην Πόρτο, ο ΠΑΟΚ δείχνει να υποφέρει. Ο Σουηδός, ο Βραζιλιάνος και ο Πορτογάλος, πέρα από τις ικανότητες τους, τις παραστάσεις και την εμπειρία τους, είχαν και την προσωπικότητα που απαιτούνταν για να δώσουν στην ομάδα πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν προσθέσει κανείς και την αποχώρηση Κάνιας και Σάκχοφ, γίνεται αντιληπτό πως έχουν δημιουργηθεί σοβαρά κενά στο νευραλγικό τομέα της μεσαίας γραμμής.

Η προσθήκη δυο χαφ υψηλών προδιαγραφών (στις θέσεις 6 και 8), με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο στυλ του παιχνιδιού που θέλει να επιβάλει ο Φερέιρα στην ομάδα, είναι μονόδρομος. Η επιθυμία για πρόκριση στους ομίλους του Champions League, μοιάζει πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί, χωρίς την προθήκη δυο ποιοτικών χαφ και μάλιστα άμεσα.

Ανεξάρτητα από τον χρόνο επιστροφής των Βέρνμπλουμ και Μαουρίσιο στην ενεργό δράση. Αμφότεροι χρειάζονται χρόνο για να επιστρέψουν σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ χρόνο δεν έχει, οπότε η απόκτηση δυο χαφ (επαναλαμβάνω με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού του Φερέιρα), είναι μονόδρομος. Αντιλαμβάνομαι ότι στην πορεία (με την επιστροφή δηλαδή του Σουηδού και του Βραζιλιάνου), θα δημιουργηθεί συνωστισμός στην μεσαία γραμμή. Θεωρώ ότι ο Φερέιρα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση σε μια χρονιά που κακά τα ψέματα θα είναι «γεμάτη» παιχνίδια.

Αν η ομάδα χρειαστεί και άλλες προσθήκες, θα το αποφασίσει ο προπονητής. Με όσα έχω δει μέχρι τώρα, ίσως ο Φερείρα ζητήσει παίκτη back up για τον Γιαννούλη και φορ. Ωστόσο αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα –αν φυσικά τεθεί θέμα- για τις άμεσες υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ.

Οι δυσκολίες του ΠΑΟΚ και οι δύο παίκτες που χρειάζεται άμεσα
EVENTS