MENU

Ήταν ο άνθρωπος πίσω από τις κουρτίνες που κινούσε μυστικά όλα τα νήματα σε ότι αφορά την πολύκροτη υπόθεση του Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ. Αυτός που έμαθε πρώτος για την πρόταση του ΠΑΟΚ, αυτός που ήξερε από την πρώτη στιγμή τα θέλω του Πορτογάλου προπονητή, αυτός που ανέλαβε το βαρύ φορτίο να πείσει την Μπράγκα να δεχθεί την πρόταση του Δικεφάλου του Βορρά. Ο Πορτογάλος ατζέντης Ούγκο Καζούντα ήταν το πρόσωπο που ήξερε με κάθε λεπτομέρεια την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά ο άνθρωπος που δεν μπορούσε να προσεγγίσει κανένας δημοσιογράφος. Για ευνόητους λόγους.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το χρυσό deal του Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, μιλάει αποκλειστικά στο SDNA και αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και το χρονικό της συμφωνίας, μιλάει για την σχέση του νέου τεχνικού του ΠΑΟΚ με τον Ζοσέ Μουρίνιο και τον Αντρέ-Βίλας Μπόας, τον ρόλο που έπαιξε ο Φερνάντο Σάντος, αλλά και την ρήτρα μαμούθ που χρειάστηκε να προσπεράσει ο ΠΑΟΚ για να φέρει στον πάγκο του τον Πορτογάλο τεχνικό.

- Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονική σειρά. Πότε ήταν η πρώτη φορά που σας κάλεσαν από τον ΠΑΟΚ για να σας ρωτήσουν για την διαθεσιμότητα του Αμπέλ Φερέιρα;

«Νομίζω ήταν το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο. Σίγουρα πάντως ήταν μετά την αποχώρηση του Ράζβαν Λουτσέσκου. Δεν είμαι σίγουρος για την ακριβή μέρα, όμως οι διαπραγματεύσεις έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακό».

- Ποιά ήταν η πρώτη αντίδραση της Μπράγκα, όταν έμαθε ότι μία ελληνική ομάδα θέλει τον προπονητή με τον οποίο είχε συμβόλαιο;

«Η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ ήταν φυσικά αρνητική. Ο Αμπέλ είχε δύο χρόνια συμβόλαιο ακόμα μαζί τους, μαζί του έκαναν σχέδια για το μέλλον. Δεν ήθελαν να τον αφήσουν να φύγει, ειδικά με τέτοιες συνθήκες. Μάλιστα ήθελαν να του προτείνουν επέκταση συμβολαίου, αφού ήταν απόλυτα ευχαριστημένοι μαζί του και τον έβλεπαν ως τον άνθρωπο που θα μπορούσε να μείνει για πολλά χρόνια εκεί».

- Ποια ήταν η αντίδραση του Αμπέλ Φερέιρα, μόλις έμαθε για το πολύ σοβαρό ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ;

«Από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Ήξερε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο κλαμπ, που θα του έδινε την δυνατότητα να κοουτσάρει σε υψηλότερο επίπεδο και να του δώσει την ευκαιρία να πολεμήσει για τίτλους, κάτι που δεν είχε την δυνατότητα να κάνει στην Μπράγκα. Από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ θετικός στην προοπτική του ΠΑΟΚ και αυτό φάνηκε και στην συνέχεια».

- Τελικά ποιά ήταν η ακριβής ρήτρα στο συμβόλαιο του Αμπέλ Φερέιρα με την Μπράγκα; Ακούστηκαν διάφορα ποσά…

«Η ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιο του ήταν 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει πόσο πολύ ήθελαν να τον κρατήσουν στην ομάδα. Είναι ένα μη ρεαλιστικό ποσό, ελάχιστες ομάδες μπορούν να δώσουν αυτά τα χρήματα κι αυτό δείχνει την διάθεση της Μπράγκα να προστατευτεί και να αποφύγει καταστάσεις, όπως αυτή στην οποία όμως αναγκάστηκε να μπει τελικά! Ήταν ένα πολύ δύσκολο deal με πάρα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

- Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία πέρασε από πολλά στάδια, χάλασε και έφτιαξε πολλές φορές μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

«Στην πραγματικότητα ποτέ δεν χάλασε οριστικά. Ωστόσο ήταν μία πολύ δύσκολη συμφωνία, αφού η Μπράγκα δεν ήθελε ποτέ να χάσει τον προπονητή της και αυτό έκανε τις συζητήσεις πολύ δύσκολες μαζί της».

- Είναι αλήθεια πως ο ίδιος ο Αμπέλ Φερέιρα πίεσε με την σειρά του τον πρόεδρο της Μπράγκα, ώστε να του επιτρέψει να φύγει;

«Ναι, είναι γεγονός. Κάποια στιγμή ο ίδιος ο Αμπέλ είχε μία συζήτηση με τον πρόεδρο και του εξήγησε με καλό τρόπο, με ήρεμο τρόπο ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να δεχθεί την πρόταση του ΠΑΟΚ. Του εξήγησε ότι ήταν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για αυτόν, την οποία δεν ήθελε να χάσει. Του είπε ότι επιθυμούσε να κάνει αυτό το βήμα στην καριέρα του και ο πρόεδρος το σεβάστηκε. Είχαν μία ειλικρινή συζήτηση, στην οποία ο κύριος Φερέιρα του εξήγησε πως ο τρόπος που τον προσέγγισε ο ΠΑΟΚ, αλλά και η ευκαιρία που του έδινε ήταν κάτι που τον άγγιξε και τον έκανε να πάρει την απόφαση του να αποχωρήσει».

- Πριν πάρει την τελική του απόφαση, ο κύριος Φερέιρα συμβουλεύτηκε κάποιον που ήξερε καλά τον ΠΑΟΚ για να πάρει πληροφορίες για την ομάδα;

«Όλοι ξέρουμε ότι ο Φερνάντο Σάντος, ένας καθολικά σεβάσμιος προπονητής σε όλη την Πορτογαλία είχε περάσει από τον ΠΑΟΚ. Ο Αμπέλ μίλησε μαζί του, ήρθε σε επαφή με τον κύριο Σάντος, πήρε την γνώμη του, αλλά και πολύτιμες πληροφορίες που χρειαζόταν για την Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ και αυτά που θα συναντούσε στην χώρα».

- Ποιες είναι οι πρώτες του εντυπώσεις από αυτά που συνάντησε από την στιγμή που έγινε το deal;

«Δεν έχει προλάβει ακόμα να δει πολλά από την πόλη ακόμα και είναι φυσιολογικό αυτό. Ωστόσο είναι χαρούμενος από αυτά που συνάντησε στην ομάδα και κολακευμένος από τον τρόπο που τον υποδέχθηκαν όλοι και τον βοήθησαν να ενσωματωθεί στην καινούργια του ομάδα».

- Είναι το πιο ακριβό προπονητικό deal για Πορτογάλο προπονητή, από αυτούς που είχαν συμβόλαιο;

«Το πιο ακριβό δεν είναι, αλλά είναι το τρίτο από αυτούς που αφήνουν την Πορτογαλία για άλλη χώρα. Το πιο ακριβό παραμένει η αποδέσμευση του Ζοσέ Μουρίνιο από την Πόρτο για να πάει στην Τσέλσι του Αμπράμοβιτς και το δεύτερο ήταν η αποχώρηση του Αντρέ Βίλας-Μπόας ξανά από την Πόρτο για να πάει στην Τότεναμ. Η μεταγραφή -ας την πούμε έτσι- του Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ είναι η τρίτη πιο ακριβή αγορά προπονητή από το πορτογαλικό πρωτάθλημα και σίγουρα μία κίνηση που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο».

- Τα ποσά είναι όντως αυτά που ακούγονται, δηλαδή τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η Μπράγκα από τον ΠΑΟΚ;

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αναφορικά με αυτό το κομμάτι και να μιλήσω με συγκεκριμένα νούμερα. Αν η Μπράγκα διέρρευσε αυτά τα νούμερα, τότε έτσι θα είναι. Εξάλλου όλα θα φανούν και στον οικονομικό ισολογισμό της».

- Η μετακόμιση στον ΠΑΟΚ δεν ήταν και η πιο συνηθισμένη διαδρομή καριέρας για έναν προπονητή τέτοιου βεληνεκούς. Ο Αμπέλ Φερέιρα βλέπει την ελληνική ομάδα ως σκαλοπάτι για την καριέρα του;

«Σίγουρα είναι ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά στην καριέρα του. Ένα βήμα προς τα πάνω. Ο Αμπέλ Φερέιρα είναι ένας εξαιρετικά φιλόδοξος άνθρωπος και όσο θα βρίσκεται στον ΠΑΟΚ θα είναι αφοσιωμένος σε αυτόν. Ωστόσο, μιλάμε για έναν επαγγελματία, που κοιτάει όσο πιο ψηλά γίνεται, θα ήθελε κάποια στιγμή να κοουτσάρει στο υψηλότερο επίπεδο που υπάρχει, είναι λογικό αυτό».

- Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω πως έγινε δεκτή η είδηση της μετακόμισης του Αμπέλ Φερέιρα στην Ελλάδα; Τι εντυπώσεις προκάλεσε στην χώρα του;

«Όλοι γνώριζαν ότι ο Αμπέλ είναι ένας πολύ ποιοτικός προπονητής που δεν γινόταν να μείνει για πάντα στην Μπράγκα. Επομένως δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι αποχώρησε, όλοι ήξεραν πως κάποια μέρα -αργά ή γρήγορα- θα συνέβαινε αυτό. Σίγουρα όλοι θα περίμεναν να τον δουν κάποια στιγμή να κάθεται στον πάγκο της Μπενφίκα, της Πόρτο ή της Σπόρτινγκ. Απλώς, σε όλη αυτή την διάρκεια καμία από τις τρεις αυτές θέσεις δεν ήταν διαθέσιμη. Αν ήταν, σίγουρα το όνομα του Αμπέλ Φερέιρα θα έπαιζε πολύ δυνατά και θα ήταν ανάμεσα στα φαβορί. Η επιλογή του να φύγει από την Πορτογαλία και να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και σε ένα πολύ γνωστό κλαμπ δεν προκάλεσε έκπληξη, αλλά ήταν φυσιολογική εξέλιξη».

* Για την ιστορία το deal του Αμπέλ Φερέιρα δεν ήταν το μόνο που έκανε ο Ούγκο Καζούντα με την Μπράγκα τις τελευταίες ημέρες. Αυτός φρόντισε να βρει και τον διάδοχο του στον πορτογαλικό σύλλογο (Ρικάρντο Σα Πίντο), το οποίο και αυτό ήταν δική του δουλειά, με τον Πορτογάλο ατζέντη να πετυχαίνει όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια.

«Μουρίνιο, Βίλας-Μπόας και τώρα… Αμπέλ Φερέιρα!»