MENU

Η αλλαγή προπονητή στον ΠΑΟΚ, η μετάβαση δηλαδή από τον Ράζβαν Λουτσέσκου στον Αμπέλ Φερέιρα, μπορεί να αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ αντίδρασης ποδοσφαιρικού κλάμπ.

Ο Ρουμάνος γνωστοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής την απόφαση του να αποχωρήσει και το μεσημέρι της Κυριακής, ο ΠΑΟΚ είχε νέο προπονητή τον οποίο μάλιστα απέκτησε, όχι από λίστα ελεύθερων αλλά από την Μπράγκα στην οποία αναγκάστηκε να καταβάλει, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3.000.000 ευρώ.

Ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, έδειξε πρωτόγνωρα αντανακλαστικά, λύνοντας με αστραπιαίες κινήσεις ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε απρόοπτα στην καθημερινότητα του. Η εξέλιξη αυτή από μόνη της, αποδεικνύει την οργάνωση του κλάμπ και φυσικά το βαθμό της εσωτερικής επικοινωνίας. Στην επικοινωνία των στελεχών με την ιδιοκτησία αναφέρομαι, που σε πολλές περιπτώσεις παίζει καθοριστικό ρόλο για την πρόοδο ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού. Την ώρα που οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν για την αποχώρηση του Λουτσέσκου (στον οποίο και τι δεν είχαν σύρει), ο Δικέφαλος εντόπιζε και συμφωνούσε με νέο προπονητή. Όχι προπονητή από τα αζήτητα. Τεχνικό ηγέτη επιτυχημένο, νέο, εξελίξιμο και φιλόδοξο.

Τζάμπα τα πανηγύρια δηλαδή και τα δεκάδες blog που «έπνιξαν» το διαδίκτυο για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΠΑΟΚ (με το νου τους), για να προκαλέσουν εσωστρέφεια στον ασπρόμαυρο οργανισμό. Ελπίζω τώρα να πήραν το μάθημα τους και να είναι όλοι τους, περισσότερο προσεκτικοί στο μέλλον.

Πάμε παρακάτω. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου, αποφάσισε να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Δεν υπάρχει περίπτωση να αναλωθώ σε κουτσομπολιά για τους λόγους που αποφάσισε να αποχωρήσει, με ουσιαστικό… προορισμό τον πακτωλό εκατομμυρίων που προσέφεραν σε αυτόν και τους συνεργάτες του, οι Σαουδάραβες. Θα τοποθετηθώ επί των δηλώσεων του, αν φυσικά αποφασίσει να μιλήσει ο Ρουμάνος τεχνικός.

Ο Λουτσέσκου αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ μετά από μια άκρως επιτυχημένη διετία. Ως προπονητής του Δικεφάλου, κατέκτησε δυο κύπελλα και δυο πρωταθλήματα. Δυο ΝΤΑΜΠΛ δηλαδή με την σημείωση ότι το περσινό πρωτάθλημα το έκλεψαν για να το δωρίσουν στην ΑΕΚ. Να σημειωθεί επίσης ότι το δεύτερο πρωτάθλημα, το κατέκτησε αήττητος. Θα προσθέσω ότι, ο ΠΑΟΚ επί των ημερών του, απέτυχε να παρουσιάσει πρόοδο και επιτυχίες στις ευρωπαικές διοργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του Λουτσέσκου, μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. Το όνομα του θα μείνει στην ιστορία με «χρυσά» γράμματα για όσα πέτυχε στον πάγκο του ΠΑΟΚ στις εντός συνόρων διοργανώσεις. Επιτυχίες που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τους επόμενους για να ισοφαριστούν ή και να ξεπεραστούν.

Ο τρόπος και ο χρόνος που επέλεξε να αποχωρήσει, είναι 100% λάθος αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σβήσουν όσα πέτυχε στον ΠΑΟΚ. Παρά την πίκρα που άφησε ο λάθος χρόνος και ο λάθος τρόπος αποχώρησης, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την προσφορά του, αφήνοντας στην άκρη τυχόν αφορισμούς που δεν οδηγούν πουθενά.

Όπως προανέφερα, δεν θα αναλωθώ σε ανάλυση των λόγων που πήρε την απόφαση του. Θα αφήσω εδώ μια άποψη που μπορεί να διαψευστεί από τον ίδιο στο μέλλον. Το βάρος της επιθυμίας του ασπρόμαυρου οργανισμού για επανάληψη του περσινού θριάμβου (λογική απαίτηση σε σχέση με το ρόστερ που διαθέτει η ομάδα και το οποίο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο), το βάρος της επιθυμίας για πρόκριση στους ομίλους του Champions League σε συνάρτηση με τα χρήματα που του προσέφεραν από την Σαουδική Αραβία, καθόρισαν τις αποφάσεις του για το προπονητικό του μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει αν σωστά έπραξε ή έκανε λάθος. Τόσο για τον εαυτό του όσο και για τον ΠΑΟΚ.

Με τη σειρά της η οικογένεια Σαββίδη, αποφάσισε για το μέλλον του ΠΑΟΚ, επενδύοντας στον Αμπελ Φερέιρα. Το πρακτικό μυαλό του ιδιοκτήτη και προέδρου του ΠΑΟΚ, δεν μπορούσε να μείνει στο χθες. Σε ομάδες με τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του ΠΑΟΚ, αυτό που έχει σημασία είναι το αύριο και όχι το χθες. Το χθες αφήνει απλά διδάγματα για το αύριο.

Η επιλογή Φερέιρα θα κριθεί στην πορεία. Η εντολή του Σαββίδη για ένα προπονητή που διαθέτει όλο το πακέτο, ήταν ξεκάθαρη, ανεξάρτητα από το κόστος. Αυτό προκύπτει και από την άνεση με την οποία η ΠΑΕ διέθεσε το ποσό των 3.000.000 ευρώ, για να αποδεσμεύσει τον Πορτογάλο από την Μπράγκα και να τον φέρει στην Τούμπα.

Η επιλογή του νέου προπονητή ήταν αποτέλεσμα έρευνας που ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής. Σε λίγες μόνο ώρες, η ιδιοκτησία και οι επιτελείς του ΠΑΟΚ, είχαν διαμορφώσει άποψη για το προφίλ του Φερέιρα και αποφάσισαν να του αναθέσουν την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Άποψη που διαμορφώθηκε με ποδοσφαιρικά κριτήρια κατά την διάρκεια της έρευνας αλλά και την γνώμη που κατέθεσαν οι Φερνάντο Σάντος (κυρίως) και Σέρτζιο Κονσεισάο, με τους οποίους υπήρξε επικοινωνία.

Αλλωστε και οι δυο διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, κάτι που θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και στο μέλλον, όταν δοθούν οι ευκαιρίες.

Ο «Στρατηγός» του ΠΑΟΚ… πέθανε, ζήτω ο νέος «Στρατηγός».

Θα μου επιτρέψετε, να μην επεκταθώ σε αναλύσεις για την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Φερέιρα στον ΠΑΟΚ. Από εμπειρία σας λέω ότι, οι έξυπνοι προπονητές δεν έχουν συντηρητικά στάνταρ. Προσαρμόζονται στις ανάγκες των ομάδων που εργάζονται, έχοντας μια βασική ποδοσφαιρική φιλοσοφία η οποία όμως έχει πάντα περιθώρια για προσθέσεις και αφαιρέσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Ο Φερέιρα θα αποφασίσει για την διαμόρφωση του αγωνιστικού προφίλ του ΠΑΟΚ, όταν αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες του ρόστερ και φυσικά τις ελλείψεις που θα εντοπίσει και με χαρά θα φροντίσει να καλύψει, η οικογένεια Σαββίδη.

Αφήστε λοιπόν να δούμε τα πρώτα φιλικά και μετά προχωράμε σε αναλύσεις περί της ποδοσφαιρικής του φιλοσοφίας και των συστημάτων που θα επιλέξει να εφαρμόσει στον ΠΑΟΚ

Ο «Στρατηγός» του ΠΑΟΚ… πέθανε, ζήτω ο νέος «Στρατηγός»
EVENTS