MENU

Η μεταγραφική επικαιρότητα της ΑΕΚ είναι διαποτισμένη για τα καλά από πορτογαλικό άρωμα. Λογικό: αυτή την αγορά γνωρίζει ο Μιγκέλ Καρντόσο, αυτήν εμπιστεύεται. Και αν για την ώρα είναι μόνο ένας ο ποδοσφαιριστής που έχει αποκτηθεί από την Ένωση -το δεξί μπακ με το όνομα Παουλίνιο- μια ασφαλής εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των Πορτογάλων παικτών ή των παικτών που προέρχονται από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα και θα συναποτελούν την 11άδα δεν θα είναι τόσο μικρός.

Φυσικά, υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος που ενώ τα ονόματα που ακούγονται (ή/και προτείνονται από τον Καρντόσο) είναι τόσα πολλά, η ΑΕΚ για την ώρα έχει αποκτήσει μόλις ένα. Και ο λόγος αυτός συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: έλλειψη υψηλού μπάτζετ. Αν η ΑΕΚ ήταν διατεθειμένη να σπρώξει περισσότερα λεφτά στη μεταγραφική αγορά, ορισμένες περιπτώσεις από τους παίκτες που έχουν ακουστεί ίσως τώρα να ήταν πιο προχωρημένες ενώ άλλες περιπτώσεις που πρώτα ακούστηκαν και στη συνέχεια σταμάτησαν να παίζουν, ίσως και να ήταν ακόμα ζωντανές.

Έτσι πάνε αυτά: η τακτική των δανεισμών με οψιόν αγοράς, που φαίνεται πως για την ΑΕΚ είναι η κυρίαρχη μεταγραφική στρατηγική και φέτος, είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση. Πρέπει να ψήσεις αφενός την ομάδα πως την συμφέρει και να δανείσει έναν ποδοσφαιριστή και να βάλει προσιτή οψιόν αγοράς και αφετέρου να πείσεις τον παίκτη ότι σε μια κίνηση που εμπεριέχει τη λέξη «δανεισμός», υπάρχει κανονική και όχι πρόσχαιρη προοπτική. Εκτός και αν ακολουθήσεις τον άλλο δρόμο και συμπεριφέρεσαι απλά ως ένα ομάδα που απλά ψήνει παίκτες και τους επιστρέφει στους κανονικούς τους συλλόγους.

Τέτοια στελέχωση δυναμικού βέβαια αντιστοιχεί σε μικρές ομάδες, όχι στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ ακόμα και σε περίοδους που -για τον έναν ή τον άλλο λόγο- κινείται μέσω του δίπτυχου «δανεισμοί-οψιόν αγοράς» οφείλει να προσδίδει μια προοπτική στις κινήσεις της. Δύσκολο αλλά ουσιώδες: το να γεμίζει κάθε χρόνο με νέους Μπογέ και νέους Πόνσε, ποδοσφαιριστές δηλαδή που έρχονται απλά για να φύγουν, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Για κάναν Ατρόμητο ίσως να είχε, για την ΑΕΚ όχι.

Πάντως, μιας και είπαμε το όνομα του Πόνσε, η αλήθεια είναι πως ένα μικρό μπέρδεμα με την ανακοίνωση της αποχώρησής του τον έπιασε τον κόσμο της ΑΕΚ διαβάζοντάς την. Διότι μπορεί άπαντες να γνώριζαν πως ο Πόνσε, με το υπέρογκο ποσό των 6 εκατομμυρίων που απαιτούνταν για να καλυφθεί η οψιόν αγοράς του αλλά και με τα 1,2 εκατομμύρια που αποτελεί το συμβόλαιό του, θα ισοδυναμούσε με θαύμα το να μείνει στην ΑΕΚ, αλλά στην ίδια την ανακοίνωση υπάρχουν δηλώσεις του που λέει τα ακριβώς αντίθετα!

Τι λέει ο Πόνσε -ο οποίος, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, φαίνεται πως θα πάει στην Σπάρτακ Μόσχας έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ- στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του; Ότι η ΑΕΚ είχε την πρόθεση να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του και να καλύψει το συμβόλαιό του αλλά ο ίδιος ήθελε να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό. Και οκ, το ρώσικο πρωτάθλημα είναι σχετικά καλύτερο από το ελληνικό αλλά εδώ η είδηση είναι άλλη: ο Πόνσε μας λέει πως η ΑΕΚ θα πλήρωνε τα έξι εκατομμύρια που απαιτούνταν (έστω και σε δόσεις...) για να τον αγοράσει και θα του έδινε και άλλο ένα (και κάτι ψιλά...) για συμβόλαιο.

Δεν γίνεται να μην μπερδευόμαστε: αν η ΑΕΚ ήταν διατεθειμένη να κάνει μια κίνηση τέτοιου οικονομικού βεληνεκούς, τότε πως γίνεται να δυσκολεύεται να εντάξει στο δυναμικό της ποδοσφαιριστές που κοστίζουν πολλά λιγότερα (και τέτοιοι έχουν ακουστεί μπόλικοι φέτος); Εκτός και αν η οικονομική πολιτική της ΑΕΚ άλλαξε άρδην, η ομάδα είναι πλέον διατεθειμένη να ρίξει πολλά λεφτά και δεν το μάθαμε. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως όλα τα προβλήματα που αναφέρει αυτό το κείμενο αυτόματα θα λυθούν και οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν πρέπει να χωλοσκάνε: μπορεί ο Πόνσε να έφυγε αλλά η ΑΕΚ είναι διατεθειμένη είτε να πάρει επιθετικό τέτοιου κόστους είτε να σπρώξει τα αντίστοιχα λεφτά για άλλες μεταγραφές. Σωστά;

Μήπως η ΑΕΚ άλλαξε μεταγραφική πολιτική;
EVENTS