MENU

Υπάρχει μια γνωστότατη αμερικάνικη έκφραση που σιγοψιθυρίζεται στις 50 πολιτείες της και, φυσικά, σε κάθε τίμιο χωριό της ελληνικής επικράτειας. «If it’s not a fuck yes, then it’s a fuck no». Γενιές και γενιές έχουν μπολιαστεί με αυτή τη νοοτροπία, γενιές και γενιές την έχουν κάνει φιλοσοφία ζωής. Από τη Νίκαια και την Κοκκινιά μέχρι το Μουσείο Κλασικών Αυτοκινήτων στον Πειραιά και τα γραφεία της Aegean, φαίνεται πώς η αμερικάνικη έκφραση είναι τρόπος ζωής. Ειδικά, σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τον Μανόλο Χιμένεθ.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται μέσα σε ένα χρόνο. Το 2018, Δημήτρης Μελισσανίδης και Μανόλο Χιμένεθ δίνουν τα χέρια στις 18 Μαΐου και τα… λύνουν στις 25 του ίδιου μήνα. Για μια εβδομάδα ο Ισπανός τεχνικός είχε εν λευκώ τη διαχείριση της ΑΕΚ πριν απομακρυνθεί για να έρθει ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Φέτος, η ίδια ιστορία κράτησε κατιτίς παραπάνω. Αντί για εφτά μέρες, άντεξε 8,5. Από τις 14 Μαΐου, όταν διέρρευσε ότι ανανεώνει μέχρι τις 22 Μαΐου και το… μυστικό δείπνο ο Ισπανός τεχνικός θα έχτιζε τη δική του ομάδα. Τι συμβαίνει τελικά και το αφεντικό της ΑΕΚ τον «σκουπίζει» σε κάθε ευκαιρία;

Η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ απλή. Απλώς, μοιάζει να μην τον γουστάρει και ιδιαίτερα…

Γκολ εσείς, σέντρα εμείς!

Για να ασχοληθούμε λίγο με ελληνικές εκφράσεις και λίγο πιο ποδοσφαιρικές, οι σχέσεις των δύο αντρών μοιάζουν να έχουν ξεκάθαρους ρόλους. Χωρίς να σημαίνει ότι ο Μανόλο Χιμένεθ είναι υποτελής ή δεν έχει προσωπικότητα. Τουναντίον, είναι σχεδόν δεδομένο πώς ό,τι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και κάμερες οδηγεί σε αποφάσεις που μοιάζουν ακατανόητες. Διότι είναι ακατανόητο η εκάστοτε ανανέωση να κρατάει μια εβδομάδα και έπειτα να έρχεται το διαζύγιο. Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως ο Ισπανός τεχνικός πάντα έμοιαζε να έχει καλύτερη διάθεση απέναντι στη διοίκηση, απ’ ό,τι η διοίκηση απέναντι σε εκείνον.

Τι μπορεί πραγματικά να έχει συμβεί μέσα σε εφτά μέρες; Να έχουν… φύγει ομαδικά sms των παικτών προς τη διοίκηση; Το ρεπορτάζ κάτι τέτοιο υπονοεί σήμερα, αλλά τα εκ των υστέρων είναι συνήθως και τα εκ του ασφαλούς. Ο Ισπανός δεν είναι μια καινούργια ιστορία για την ΑΕΚ. Ούτε η σχέση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη χτίστηκε τους προηγούμενες έξι μήνες, ώστε να μαθαίνει τώρα ο ιδιοκτήτης της Ένωσης τα χούγια του και τα στραβά του. Αλλά τα αποδυτήρια; Αν για κάτι τον έχει εξάρει, βασικά το μοναδικό για το οποίο τον έχει εξάρει στη διάρκεια της συνεργασίας του είναι αυτό.

«Είμαι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο και έχω μάθει κάτι πολύ καλά. Οι ομάδες δεν φτιάχνονται ούτε με δηλώσεις, ούτε με λεφτά, ούτε με νεοπλουτίστικες μεθόδους. Οι ομάδες χτίζονται από τα αποδυτήρια. Και εμείς είμαστε οικογένεια και έχουμε τα καλύτερα αποδυτήρια. Αυτό το ζω, το εισπράττω. Θέλω λοιπόν να συνεχίσετε έτσι, έτσι όπως είμαστε: οικογένεια! Και θέλω να ευχαριστήσω τον κόουτς γιατί αυτό είναι καθαρά δικό του δημιούργημα. Να σας πω για ακόμα μια φορά καλή χρόνια, πάνω απ’ όλα υγεία και θέλω να πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα πανηγυρίσουμε στο τέλος».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην κοπή της πίτας τον Ιανουάριο του 2018, έβγαζε το καπέλο τον Μανόλο Χιμένεθ. Η ΑΕΚ θα προχωρούσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, και πριν ακόμα ανανεωθεί το συμβόλαιο του Ισπανού (τύποις, αφού εντέλει θα έφευγε), ο ισχυρός άντρας της Ένωσης θα έλεγε στα αποδυτήρια: «Έχουμε καλή ομάδα, έχουμε καλό προπονητή και θέλω να πιστεύω και καλή διοίκηση». Όλα έγιναν καπνός μέσα σε μερικές μέρες, όπως καπνός έγιναν και φέτος.

Η ιστορία επέστρεψε στο προσκήνιο τον Οκτώβριο. Σε ένα ακόμα… τραπέζωμα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα ερωτηθεί για τον Μανόλο Χιμένεθ και η μετριοπάθεια – αν όχι απάθεια – προς το πρόσωπό του, μαρτυρά ότι ουδέποτε τον είδε τόσο ζεστά, όσο θα έπρεπε. «Ήθελε να γυρίσει στην Ισπανία. Έπρεπε να γυρίσει και αυτό έγινε. Τι σημασία έχει πόσα ζητούσε; Δεν έφυγε για το οικονομικό ο Χιμένεθ. Είναι ένας πολύ καλός προπονητής και ο Μαρίνος είναι το ίδιο. Ο καθένας έχει δώσει στην ΑΕΚ και μη με βάζετε να τους συγκρίνω. Και ο Χιμένεθ προσέφερε στην ΑΕΚ και ο Μαρίνος έχει δώσει ήδη κάποια πράγματα και ελπίζω να δώσει κι άλλα».

Δεν θα περνούσαν παρά τέσσερις μήνες για να τον υποδεχτεί εκ νέου στα Σπάτα και να τον παρουσιάσει στους παίκτες. «Να καλωσορίσω στην ομάδα τον Μανολο Χιμένεθ. Οι περισσότεροι τον γνωρίζετε, οι νέοι θα τον γνωρίσουν. Πιστεύω ότι μπορούμε να πάρουμε και την δεύτερη θέση και το Κύπελλο. Αυτό όμως που έχει πρώτα πρέπει να γίνει, είναι να αγωνιστούμε και να παλέψουμε. Να ξέρετε ότι σας πιστεύουμε. Ειλικρινά το πιστεύω ότι είστε καλή ομάδα. Θέλω να πιστεύω πως η συνέχεια θα είναι καλύτερη και να ευχηθώ στον Μανολο και τους συνεργάτες του καλή επιτυχία. Του παραδίδουμε μια καλή ομάδα».

Απέναντι τη μάλλον αδιάφορη στη στάση του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τον Μανόλο Χιμένεθ (σ.σ. αν κατά αντιστοιχία ψάξουμε τις δηλώσεις για Μαρίνο Ουζουνίδη θα φανεί εντονότερα η διαφορά), υπήρξε η αέναης διάθεση του Ισπανού τεχνικού να καλύπτει τη διοίκηση. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά που με τις κάμερες, τα φώτα ή τα μαγνητοφωνάκια στο «on», να έχει εκθέσει πρόσωπα ή πράγματα, παρά μόνο η επιθυμία να βάζει πλάτη. Ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2017 και το θέμα των μεταγραφών.

  • «Είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο τεχνικός διευθυντής και η διοίκηση. Εγώ δεν έχω συμμετάσχει και ούτε θέλω να συμμετέχω, γιατί δεν είμαι εγώ αυτός που χειρίζεται το μπάτζετ. Εγώ λέω τις θέσεις που θέλω να ενισχυθούμε και η διοίκηση δουλεύει. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο πρόεδρος κάνει ότι είναι δυνατόν για να είμαστε πιο δυνατοί».
  • Θέμα Βράνιες, Ιανουάριο 2018. «Πάνω απ’ όλα είναι η ομάδα. Ο Βράνιες είναι ένας παίκτης με απίστευτα αμυντικά προσόντα. Αν ο Βράνιες είναι 100% για την ΑΕΚ τότε ο Χιμένεθ θα είναι 100% για τον Βράνιες. Αλλά δεν θα είναι ποτέ κάτι ξεχωριστό. Αυτός είναι ο όρος που έχω μέσα στην δουλειά μου. Να σεβόμαστε όλοι την ομάδα. Ο Βράνιες έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος ζήτησε συγνώμη τον συγχώρεσα και ξαναέκανε ένα λάθος. Μας άφησε στο Καραϊσκάκη χωρίς έμπειρο αμυντικό στον πάγκο. Ο Λαμπρόπουλος έπαιξε με ενοχλήσεις στο χέρι και πλέον η διοίκηση πρέπει να λύσει αυτό το πειθαρχικό θέμα. Αγωνιστικά, αν ο Βράνιες είναι στο 100 τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα».
  • Στην επιστροφή του το 2019: «Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μελισσανίδης εκτός από ιδιοκτήτης είναι και οπαδός, υπέφερε επειδή η ομάδα δεν κέρδισε κάποιους βαθμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ και το ίδιο ισχύει για το γεγονός ότι δεν είναι πρώτη η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Ωστόσο γνωρίζει και καταλαβαίνει ότι έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό που θέλει είναι σε κάθε ματς όσοι είναι στην ΑΕΚ να κάνουν τα πάντα να τιμάνε την φανέλα. Ένα ματς μπορεί να το κερδίσει μια ομάδα, αλλά ένα πρωτάθλημα, μπορεί να το κερδίσει μόνο η καλύτερη ομάδα και εμείς αυτό πρέπει να γίνουμε».
  • Θέμα Βράνιες 2019: «Με ευχαριστεί που οι παίκτες που έχουν συνεργαστεί μαζί μου έχουν καλή ανάμνηση από έμενα. Ο Βράνιες είναι ένα καταπληκτικός στόπερ και ένα πολύ καλό παιδί που έκανε κάποια λάθη. Κανένα πρόβλημα για μένα να συνεργαστούμε και πάλι αλλά την απόφαση θα την πάρει ο κ. Μελισσανίδης».
  • Τον Μάρτιο του 2019: «Τόσο ο κύριος Λυμπερόπουλος όσο και η διοίκηση δεν έχουν σταματήσει λεπτό να σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση. Αυτό πρέπει να κάνει μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, μία ομάδα που πραγματικά κοιτάζει μπροστά και έχει σχέδια. Το μέλλον εξαρτάται πολύ από το παρόν και το πιο σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε να ζήσουμε σήμερα. Ένας σχεδιασμός όμως πρέπει να ξεκινάει σιγά σιγά και να μην προσπαθείς να κάνεις κάποιες κινήσεις όταν πλησιάζει το τέλος της χρονιάς. Είναι πολλά τα μίτινγκ που έχουμε κάνει τόσο με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας όσο και με άλλα μέλη της διοίκησης. Η επικοινωνία μας είναι σχεδόν καθημερινή γι’ αυτό το θέμα».

Είναι εύλογο το συμπέρασμα. Σε μια σχέση συχνά δε δίνουν και οι δύο το ίδιο. Αυτή ήταν πάντοτε η σχέση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Μανόλο Χιμένεθ. Δεν τον γούσταρε και ιδιαίτερα… Ή στα κλασικά αμερικάνικα ουδέποτε του ήταν «fuck yes», οπότε μοιραία γινόταν «fuck no».

Απλώς, δε σε γουστάρει!
EVENTS