MENU

Να ολοκληρωθεί με την απαιτούμενη ηρεμία η φετινή σεζόν, δίχως… χρωστούμενα σε παίκτες και υπαλλήλους του ποδοσφαιρικού τμήματος και της ΠΑΕ, είναι η προτεραιότητα των ιθυνόντων του συλλόγου στην παρούσα χρονική στιγμή, όπου οι οικονομικές δυσκολίες έχουν επανέλθει για τα καλά στην επιφάνεια.

Διότι αυτή τη χρονική στιγμή η οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι -όπως σε όλα τα τελευταία χρόνια τέτοια εποχή- κάκιστη και άπαντες περιμένουν να δουν εάν θα ισχύσει στην πράξη η δέσμευση του Αλαφούζου ότι στο τέλος Μαϊου θα έχει εξοφλήσει στους παίκτες τη δόση του Φλεβάρη, της οποίας εκκρεμεί το 60% και θα έχει πληρώσει ένα-δύο μισθούς από τους έξι οφειλόμενους στους υπαλλήλους της «πράσινης» ΠΑΕ.

Εάν αυτό συμβεί η κατάσταση σε ένα βαθμό τουλάχιστον θα ομαλοποιηθεί, αλλά εάν δεν συμβεί τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει τις συνέπειες εντός των «πράσινων» τειχών.

Ο Παναθηναϊκός άλλωστε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε «μνημονιακό» καθεστώς, παρότι ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ΠΑΕ Γιάννης Αλαφούζος δεν επανέλαβε τα περυσινά του «εγκλήματα» και δη τη στάση πληρωμών επί παντός επιστητού και αποφάσισε να αναλάβει φέτος τις υποχρεώσεις του, έστω κι αν έριξε το λειτουργικό κόστος της εταιρίας στα τάρταρα και με βάρβαρο τρόπο.

Οι απανωτές Αυξήσεις του Μετοχικού Κεφαλαίου των τελευταίων μηνών είναι ξεκάθαρο ότι διόρθωσαν αρκετά την οικονομική κατάσταση και περιμάζεψαν τον κυκεώνα των οφειλών και των υποχρεώσεων «τριφυλλιού», πλην όμως εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει ακόμη μπόλικη ανηφόρα μέχρι να επέλθει η περίφημη οικονομική εξυγίανση.

Ενδειτικό είναι το γεγονός ότι η νέα Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου που προβλέπεται να «ανοίξει» στα τέλη του Μάη έως του ποσού των 5 εκατ. ευρώ, σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την ανάγκη ρευστότητας του συλλόγου προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες της φετινής χρήσης…

Οσον αφορά τους παίκτες, έχουν λάβει ετεροχρονισμένα (στα τέλη του Απρίλη) το 40% των χρημάτων που τους αντιστοιχούν για τη δόση του Φλεβάρη και το υπόλοιπο 60% βρίσκεται στην… αναμονή.

Για τη δε τήρηση των περίπου 50 διακανονισμών (!) που σχετίζονται με οφειλές παρελθόντων χρήσεων και υπογράφηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της κατάθεσης του φακέλου για την αδειοδότηση στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, για να υπάρχει αντίκρισμα θα πρέπει και να τηρούνται.

Κι αν τα ποσά για κάθε περίπτωση μεμονωμένα μπορεί να μην είναι υψηλά, το συνολικό τίμημα μόνο ως αμελητέο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ενόσω απαιτείται αποπληρωμή κάθε μήνα.

Ολα τα παραπάνω είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα σε επίπεδο ανανεώσεων συμβολαίων, αναζήτησης και επαφών επικείμενων μεταγραφικών στόχων και γενικώς προσθαφαιρέσεων στο έμψυχο υλικό της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Διότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να ξαναβγήκε στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αγορές μετά από δύο μεταγραφικές περιόδους, πλην όμως το καλάθι που θα κρατάει για τα ψώνια του προβλέπεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Με φυσικό επακόλουθο να αναζητούνται αποκλειστικά παίκτες λαβράκια με χαμηλά συμβόλαια τύπου, 100-150-200 χιλ. ευρώ, γεγονός που περιορίζει αυτονόητα το ποιοτικό εύρος επιλογής των επικείμενων μεταγραφικών στόχων και ουσιαστικά καθιστά μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα σε ομάδα για αγορά κάποιου ποδοσφαιριστή.

Παναθηναϊκός: Το «μνημόνιο» καλά κρατεί!