MENU

Η αποκάλυψη του ηγέτη του Ερασιτέχνη και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρη Γιαννακόπουλου για το γεγονός ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την πολιτεία όσον αφορά το ενδεχόμενο συστέγασης όλων των τμημάτων του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, έφερε στο προσκήνιο το πρωταρχικό πλάνο που αφορούσε στη Διπλή Ανάπλαση.

Στο πάνω μέρος της μακέτας διακρίνεται η πρόβλεψη για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ.

Ενα πλάνο που εμπεριείχε και την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ χωρητικότητας 10.000 θέσεων, πέραν του ποδοσφαιρικού και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, στον οποίο προβλεπόταν να δοθεί επίσης και ένα μικρότερο κλειστό γυμναστήριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δείχνει το σημείο του γηπέδου μπάσκετ στην πρώτη μακέτα του Βοτανικού.

Το αρχικό πλάνο για το Βοτανικό, που εμπεριείχε και την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ, δεν προχώρησε εξαιτίας του χαμηλού συντελεστή δόμησης που απαιτούσαν οι περιστάσεις, αλλά και του υψηλού κόστους κατασκευής του και έτσι τέθηκε εκτός τελικού σχεδίου, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα από τις προσφυγές και να περάσει από το ΣτΕ.

Αλλωστε, στην αρχική του απόφαση το ΣτΕ είχε μπλοκάρει την πρώτη απόπειρα για το Βοτανικό εξαιτίας του υψηλού συντελεστή δόμησης και οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος θεώρησαν ότι ήταν προτιμότερο για την ΚΑΕ να παραμείνει στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Οι αλλαγές στο πρότζεκτ του Βοτανικού μετά την αρχική απόφαση του ΣτΕ.

Η λύση γηπέδου στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα από τη στιγμή που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ και υπάρχει οικοδομική άδεια, με την ειδοποιό διαφορά ότι θα πρέπει να προστεθεί η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ.

Η προσθήκη αυτή είναι εφικτό να προκύψει με διάφορους τρόπους και με τις κατάλληλες ενέργειες (άλλωστε εάν αρχίσει το έργο να υλοποιείται από τη στιγμή που υπάρχει σε ισχύ οικοδομική άδεια, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει).

Πλην όμως το μέγα ζήτημα αφορά την αυτοχρηματοδότηση ενός τέτοιου πρότζεκτ, προφανώς μέσω δανεισμού, τόσο για το ποδοσφαιρικό γήπεδο (μίνιμουμ 60 εκατ. ευρώ) όσο και για κατασκευή γηπέδου μπάσκετ (20 εκατ. ευρώ) που μόνο εύκολη υπόθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί ειδικά στις παρούσες συνθήκες.

Μία πιθανή επιλογή θα μπορούσε να ήταν το να κατασκευαστεί πρώτα το γήπεδο ποδοσφαίρου κι απ’ τα έσοδα που θα αποφέρει να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της ανέγερσης του γηπέδου μπάσκετ, αλλά και πάλι το ερώτημα για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου πρότζεκτ παραμένει το ουσιαστικότερο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη Διπλή Ανάπλαση, τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη είναι υποχρεωμένος να τις φτιάξει όποιος πάρει το εμπορικό κέντρο που ανήκει στις τράπεζες (μετά τη χρεοκοπία του Βωβού) και δη την Alpha Bank, η οποία εδώ και πολύ καιρό κάνει επαφές με ενδιαφερόμενους και φέρεται να έχει βρει ανταπόκριση από την αμερικάνικη εταιρία real estate «Hines».

Παναθηναϊκός: Το αρχικό πλάνο του Βοτανικού με γήπεδο μπάσκετ (pics)