MENU

Αξιολόγηση, Μία λέξη που χρησιμοποιεί πολύ συχνά ο Γιώργος Δώνης για να δείξει τον τρόπο που θα γίνουν όλες οι κινήσεις του Παναθηναϊκού στο μέλλον, σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των παικτών που απαρτίζουν το ρόστερ του. Μία λέξη όμως από την οποία δεν θα πρέπει να εξαιρείται κανείς. Ούτε η διοικητική ηγεσία, ούτε η τεχνική ηγεσία. Διότι, όλοι σε κάθε ομάδα οφείλουν να αξιολογούνται.

Δεν υπάρχει ομάδα που να μην χάνει στο ποδόσφαιρο. Η ήττα είναι μες το παιχνίδι. Υπάρχουν όμως και μερικές ήττες που πονάνε περισσότερο. Κάποιες ήττες που αφήνουν πολύ πιο σημαντικά τραύματα πίσω τους. Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα φέτος στην Super League που χάνει στο γήπεδο του από τον ΟΦΗ (1-3), όμως ο τρόπος που προσέγγισε το παιχνίδι είναι αυτός που κηλιδώνει την φετινή προσπάθεια του τριφυλλιού που κατάφερε με το φιλότιμο που έδειξε σε όλη την σεζόν να μείνει μακριά από ψιθύρους και λόγια.

Το άδειο ΟΑΚΑ δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την χαλαρότητα κι αυτό γιατί την περασμένη αγωνιστική στο 2-0 επί του Άρη, οι πράσινοι «έτρωγαν σίδερα» σε ένα άδειο γήπεδο.

Η προετοιμασία του ματς «φώναζε» όλη την εβδομάδα, ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι θα ήταν μία ευκαιρία για δοκιμές. Φάνηκε αυτό από τις μαζεμένες απώλειες των τιμωρημένων, για τους οποίους επελέγη να εκτίσουν μαζικά τις ποινές τους απέναντι στους Κρητικούς. Ο Κουρμπέλης επελέγη να χάσει τα παιχνίδια με ΟΦΗ και Παναιτωλικό, ώστε να παίξει σε αυτά με Άρη και Ατρόμητο. Ο Γιόχανσον αυτά απέναντι σε Απόλλωνα και ΟΦΗ, ώστε να αγωνιστεί με Ολυμπιακό και Άρη. Ο Ινσούα να εκτίσει απέναντι σε ΟΦΗ και Παναιτωλικό, ώστε να είναι διαθέσιμος απέναντι στον Ατρόμητο.

Στις τρεις αυτές βασικές απουσίες, προσθέστε και τους τραυματίες Μπουζούκη, Κουλιμπαλί (και λιγότερο τον Εμμανουηλίδη) και αίφνης ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να παίζει δίχως την μισή του ενδεκάδα.

Υποτίμηση του ΟΦΗ; Αίσθηση πως η σεζόν τελείωσε; Λάθος επιλογές; Κακή βραδιά; Όλα μαζί; Το θέμα είναι ότι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε το συγκεκριμένο παιχνίδι χωρίς την αυτοσυγκέντρωση που έδειχνε όλη την χρονιά, χωρίς το ίδιο πάθος, χωρίς ζήλο, χωρίς να έχει την ίδια διάθεση που έδειχνε σε κάθε του παιχνίδι φέτος κι έγινε το σήμα κατατεθέν του για την τρέχουσα περίοδο.

Ακόμα και τα γκολ που δέχεται είναι δείγμα αυτής της χαλαρότητας, της έλλειψης συγκέντρωσης. Ατομικά λάθη από παίκτες που δεν είχαν συνηθίσει όλη την χρονιά με τις εμφανίσεις του σε τέτοιες ανορθογραφίες, απέναντι σε έναν αντίπαλο, ο οποίος «καιγόταν» την νίκη και έπαιζε για την ύπαρξη του μες το «ΟΑΚΑ».

Στις δηλώσεις του στην συνέντευξη τύπου, ο Γιώργος Δώνης δήλωσε επί λέξει: "Παρ' ότι η εικόνα στην προπόνηση έδειχνε μια ομάδα με κίνητρο, στο γήπεδο ήμασταν υπνωτισμένοι". Ποιος τους υπνώτισε; Πως; Και τι έκανε εκείνος από τον πάγκο για να ξυπνήσει την ομάδα του;

Αν υπάρχει κάτι το οποίο χαρακτήριζε διαχρονικά τον Παναθηναϊκό σε όλη την ιστορική του πορεία ήταν η άρνηση του να παίξει τον ρόλο του «αδιάφορου» απέναντι σε ομάδες που είχαν απόλυτη ανάγκη τους βαθμούς. Ο Παναθηναϊκός πάντα έπαιζε για την ιστορία του, μάτωνε για την νίκη, έκλεινε τα στόματα σε όλες τις καφενειακές κουβέντες και τους διάφορους διαδρομιστές που ήθελαν να τον κηλιδώσουν.

Αυτή τη φορά όμως έδωσε δικαιώματα. Το αυθόρμητο ξέσπασμα των οπαδών του στα social media δεν είναι απόδειξη για κάτι (αυτό θα έλειπε κιόλας), αλλά σαφή ένδειξη του απόλυτου ξενερώματος. Διότι το τριφύλλι έδωσε δικαιώματα σε όλους να υφαίνουν κάθε λογής σενάριο, αφού αυτό το μάλλον απρόσμενο αποτέλεσμα έκανε… ροντέο την μάχη της ουράς, άλλαξε τελείως τις συνθήκες στις ομάδες που μάχονται για την παραμονή τους στην κατηγορία, έριξε κι άλλο νερό στον μύλο της γενικότερης αμφισβήτησης που επικρατεί στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

‘Ισως να είναι βαρύ και ενδεχομένως υπέρμετρα αυστηρό να κρίνεται με τέτοιο τρόπο, από ένα παιχνίδι, ένα ποδοσφαιρικό τμήμα που έχει κάνει απανωτές υπερβάσεις με την προσπάθεια του όλη την σεζόν. Ωστόσο, η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι βαριά, ζυγίζει τόνους, δεν υπάρχει χώρος για χαϊδέματα όταν παίζεις σε αυτή την ομάδα. Κάθε μέρα κρίνεσαι και μάλιστα αυστηρά. Συν τοις άλλοις, όταν υπάρχει διοικητική απουσία, όλα τα μπράβο κι όλα τα αναθέματα θα πέσουν αναγκαστικά εκεί. Στους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή.

Όλοι τους είναι υπόλογοι για την εικόνα του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΟΦΗ.

Διότι η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει ποτέ…

Υπόλογοι... ΟΛΟΙ!
EVENTS