MENU

Μπορεί να φαντάζει πέρα για πέρα άδικο και έξω από κάθε ποδοσφαιρική λογική το γεγονός ότι ο Μανόλο Χιμένεθ δεν είναι απόλυτα δεδομένο πως θα παραμείνει στην ΑΕΚ και μετά τη λήξη της φετινής σεζόν αλλά είναι όντως, πιθανό. Άλλωστε, όσο δεν διαψεύδονται αδιάλλακτα από την πλευρά της ΑΕΚ οι εκτιμήσεις που λένε πως το ζήτημα της παραμονής του Ισπανού στην Ένωση θα κριθεί από τον τερματισμό της ομάδας, τότε το συμπέρασμα βγαίνει αυτόματα: ο Χιμένεθ δεν εξαιρείται της διοικητικών διλλημάτων αναφορικά με τη μορφή που θα έχει το ποδοσφαιρικό τμήμα από το καλοκαίρι.

Είναι κοινό μυστικό πως για τον Ισπανό, η διακοπή αυτή του πρωταθλήματος ήρθε σαν δώρο εξ' ουρανού. Και είναι είναι εξίσου μεγάλο δώρο για τον ίδιο το γεγονός ότι μέχρι το τέλος της σεζόν, θα υπάρξει άλλη μια διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Ένωσης λόγω του Πάσχα. Και αυτό γιατί ο Χιμένεθ μόνο μέσω τέτοιου τύπου διακοπών μπορεί να δουλέψει πάνω σε όλα τα στραβά και τα ανάποδα του ποδοσφαιρικού τμήματος για τα οποία ίσως να μην έχει καμία ευθύνη αλλά καλείται να διαχειριστεί όσο καλύτερα γίνεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χιμένεθ έχει διαμορφώσει πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει διπλές προπονήσεις: ο Ισπανός αντιμετωπίζει τις περιόδους χωρίς επίσημες υποχρεώσεις ως περιόδους μίνι προετοιμασιών. Και για την φετινή ΑΕΚ που πάσχει τόσο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και σε επίπεδο αγωνιστικού προσανατολισμού, οι συνθήκες προετοιμασίας είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται.

Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αγωνιστική φιλοσοφία για τον 55χρονο πως το βασικό σχήμα της ΑΕΚ θα πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζει διάταξη μέσα στο γήπεδο, όχι μόνο για να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες του εκάστοτε ματς αλλά και για λόγους πολυμορφίας όσον αφορά την αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας. Ο Χιμένεθ θέλει η ομάδα του να μπορεί να αλλάζει το σύστημα της από 4-5-1 σε 3-5-2 με μόλις μία εσωτερική αλλαγή: πέρυσι άλλωστε αυτό είχε γίνει ουκ ολίγες φορές.

Για να είναι σε θέση ο Ισπανός να κάνει το συγκεκριμένο τρικ πρέπει να έχει στα χέρια του δυο ειδών ποδοσφαιριστές. Καταρχήν, έναν παίκτη-πασπαρτού σε αμυντικό επίπεδο, έναν παίκτη που να μπορεί να παίζει και στα τρία σημεία της αμυντικής γραμμής - αυτός υπάρχει και λέγεται Μπακάκης. Κατά δεύτερον, ποδοσφαιριστές που να είσαι σε θέση να παίξουν τόσο σαν ακραία μπακ όσο και σαν ακραία χαφ, έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά τους να τον ευννοούν να γίνουν φουλ μπακ όταν το σύστημα μετατρέπεται σε 3-5-2.

Για παράδειγμα, ο Γκάλο στο 4-5-1 μπορεί να παίζει ως δεξί χαφ έχοντας πίσω του τον Μπακάκη. Αν το σύστημα της ομάδας μετατρέπεται σε 3-5-2, τότε αυτόματα ο Μπακάκης γίνεται τρίτος στόπερ και ο Γκάλο παίρνει ολόκληρη την δεξιά πλευρά μόνος του. Ποια είναι η επόμενη προϋπόθεση για να έχει επιτυχία αυτή η μετατροπή; Το αντίστοιχο αριστερό μπακ να παίρνει επίσης όλη την πλευρά (ενώ το αριστερό χαφ, δηλαδή ένας εκ των Μάνταλου, Μπακασέτα, Αλμπάνη γίνεται δεκάρι).

Η ΑΕΚ έχει δυο τέτοιους παίκτες στο ρόστερ της: τον Χουλτ και τον Λόπες. Με άλλα λόγια, ο τραυματισμός του πρώτου «έδεσε» τα χέρια του Ισπανού ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Τα πειράματα με τους Μπακασέτα και Κλωναρίδη να γίνονται αριστερά φουλ μπακ κρίθηκαν σχετικά πετυχημένα (ειδικά αυτό του Μπακασέτα) αλλά ήταν αποτελέσματα ανάγκης και όχι συνειδητές επιλογές.

Ο Χουλτ αναμένεται να γυρίσει με την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Ο Λόπες, έστω και οριακά, θα είναι σε θέση να αγωνιστεί στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (όπου ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν στην ΑΕΚ πως υπάρχει περίπτωση να μην βρίσκεται η ομάδα). Ο Μανόλο Χιμένεθ πιστεύει πως η σταδιακή επανένταξη αυτών των δυο ποδοσφαιριστών στο υπό διάθεση ρόστερ της ΑΕΚ είναι ικανή να αλλάξει το προφίλ της ομάδας. Υπάρχει ωστόσο και ένας τρίτος ποδοσφαιριστής για τον οποίο υπάρχει η πεποίθηση πως στα 8 (πέντε για το πρωτάθλημα και τρία για το κύπελλο) εναπομείναντα παιχνίδια μπορεί να συμβάλει στην καθοριστική αλλαγή εικόνας.

Ο λόγος για τον Νέναντ Κρίστιτσιτς, τον ποδοσφαιριστή που ήρθε με πολλές προσδοκίες τον περασμένο Δεκέμβρη στην Ένωση και θεωρήθηκε μια κρίσιμη ένεση ποιότητας για το ρόστερ της αλλά για την ώρα μοιάζει να μην μπορεί να βγάλει καν ολόκληρο παιχνίδι. Ο ίδιος ο Χιμένεθ το έχει πει ανοικτά πως ο λόγος που δεν παίζει όσο θα περίμεναν άπαντες είναι πως πολύ απλά δεν είναι στην κατάλληλη φόρμα. Ζήτημα αξίας του προφανώς και δεν τίθεται: άλλωστε στον χρόνο που παίρνει ήδη αποδεικνύει πως το κατέχει το άθλημα. Η διαμόρφωση αγωνιστικών συνθηκών που θα επιτρέψει στο μοναδικό οκτάρι που έχει στο ρόστερ της η ΑΕΚ να πάρει θέση βασικού και αναντικατάστατου, πλάι στον Σιμόες είναι καθοριστικής σημασίας για το τέλος της σεζόν.

Η ΑΕΚ φιλοδοξεί να έχει συγκεκριμένα αγωνιστικά κεκτημένα από τις μίνι προετοιμασίες του Χιμένεθ: τα ονόματα των Χουλτ, Λόπες και Κρίστιτσιτς είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτά. Και αν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της σεζόν βρει τον Ισπανό να σηκώνει ένα τρόπαιο στον ουρανό, ο σχεδιασμός για την ΑΕΚ της επόμενης χρονιάς θα τον έχει δεδομένα ως επικεφαλής.

Έτσι πιστεύει ο Χιμένεθ ότι θα έρθει ο ιδανικός τερματισμός
EVENTS